UNUTULAN , ÖZLEDİĞİMİZ VE  KAYBETTİKLERİMİZ                     11
 
FAYTONCULAR                                                                                                                                                                                   
Dinar’da faytoncuları elli yaşın üstündeki herkes bilir.1960 öncesi Dinar’da istasyonda tren bekleyen posta taşıyıcısı Şükrü ve kardeşi Yaşar her gün sabah ve akşam posta trenini bekler ve posta torbalarını PTT’YE taşırdı. Tabii ki müşteri bulursa çarşıya kadar parasıyla alıp taşırdı. Diğer faytoncular zaman, zaman PTT yetkilisine çok şikâyetlerde bulunmuşlardır. Ama o ben parasız taşıyorum veya başka araba yoktu gibi mazeretlerle bu şikâyetleri savuştururdu. Sonra PTT faytonlu taşıyıcı Abdullah Uluağaç ve Orhan Koşar oldu.
Yaz aylarında istasyon, Suçukan arasında ve santral park Suçukan arasından süslü faytonlar rağfan yürüyüşlü atların takıdır tak, tak, takıdır tak, tak ritimleriyle sanki nallarından çıkan ses müzik çalarcısıyla faytoncu Orhan KOŞAR, Abdullah ULUAĞAÇ, Sabri Çağlayan,Ahmet İPEK, Hüseyin KIRELLİ ve Mingitelli Halil faytonlarıyla fayton sefası yapanları taşırlardı.Bunlar benim hatırladıklarım.Bilmediklerim hatırlayamadığım varsa   özür dilerim.
1955 yılında ilk faytonlar çıktığında belediye başkanı Mehmet DEDEOĞLU yapılan sünnet düğünlerine faytonları kiralayarak gönderdiğini ve sünnet çocuklarıyla diğer çocukların başlarına bir büyük kişinin bindirilerek gezmelerini sağladığını canlı kaynaklarım anlatmışlardır. Cumhuriyet Bayramında ilkokul çocuklarından bir kısmını belediyemizin kiraladığı PAYTONLARA bindirilerek şehir içinde tur attrılırdı. Paytonlarımızın özel müşterileri de vardı. Bunlardan biri ilçemizin tanınmış simalarından Mevlüt TOK’du.
 
MEVLÜT AĞA'NIN FAYTON SEFASI
Mevlüt Ağa (TOK–1319–1973) ilçemizin zengin eşraflarından biridir. İşlerini oğullarına bıraksa da kendiside takip ederek arazisini gezmeden duramazdı. Her gün ikindinden sonra faytoncu Orhan Koşar onu rağfan yürüyüşlü atlarının çektiği faytonuyla Yaşar’ın kahvesine getirir bırakırdı. Mevlüt Ağa ulu çınar ağacının altındaki masasına oturur ye garson Aşur'un bol ateşli nargilesini ve az şekerli kahvesini ağanın istemesine fırsat vermeden getirmesi ve Aşur'un sık sık nargilenin ateşini değiştirmesi alacağı bahşişi belirlerdi. Aşur sarı 25 kuruşu bu yüzden her seferinde bahşiş olarak alırdı.
Mevlüt Ağa ilçemizin o yıllardaki Beyler Ağalar dönemindeki kişilerden biridir. Dinarda çok kişi lakaplarıyla tanınır. Örneğin Kitişler, Ciritler, Ciğerler, Mevlüt Ağa, Şerif Ağa gibi bu iki Ağa da Dinarın önemli çiftçilerindendi. Dinar ovasındaki arazilerini çalışanlarını sık sık kontrol ederlerdi. Burdur’daki Şeker fabrikası sorunu için çiftçilerin başında yer almışlardı.
Faytoncu Orhan yeni atlarının tempolu çıkardığı tak tuk tak tuk sesleriyle kahvenin önünde onun tembih ettiği saatte gelir alır ve evine götürürdü. Eski yılların unutulmaz simaları ve olaylarını bugün özlemle hatırlayıp anıyoruz. Adı geçen büyüklerimizi rahmetle anıyor dualar ediyoruz.
HATIRALARI


PAYTONCU COKKALI ABDULLAH


-Paytoncu Sabri Çağlayan ortadaki Demirkan Çağlayan, Sağdaki Hakan Çağlayan


-Paytoncu Orhan Koşa Cumhuriyet Bayramında çocuk gezdirirken


1943 yılında Paytonla Bayram resmigeçidi