Umreciler kurallara uymalı..

Afyon merkezde Umreden dönen 67 kişinin karantina sürecini evlerinde tamamlayacakları açıklandı..

Sağlık kontrolünden geçen 57 Umrecinin karantina sürecini evden hiç çıkmadan, hane halkıyla mesafeli şekilde ve ziyaretçi kabul etmeden geçirmeleri hem kendileri hem yakınları hem de insanlar için önemli zorunluluktur..

Bütün umreye gidenlerin renk, ırk ve meslek ayırımı gözetmeden bembeyaz ve aynı tip ihram içinde bulunmaları eşitlik fikrinin ruh ve beden sağlığının yerleşmesine yardımcı olur..

Aynı zamanda Umre ibadeti dünya Müslümanları arasında tanışma, yakınlaşma, birlik ve beraberlik, yardımlaşma ve kardeşlik duygularının gelişmesine yol açtığı için evrensel boyutları olan bir ibadettir..

Umre ibadetiyle kazanılan bu değerin, devletin koyduğu kurallara riayet etmeyerek Müslümanların sağlığını bozmaya yönelik hareketlerde bulunarak kaybedilmesi bir anlamda kul hakkı yemek değil mlidir?

Diyanet İşleri Başkanı Prof.Dr.Ali Erbaş yaptığı açıklamada, “Yurda dönen Umrecilerimizin hem kendi sağlıkları ve hem de çevresindeki insanların sağlıklarını korumak için 14 gün boyunca kesinlikle evlerinden çıkmamalarını ve ziyaretçi kabul etmemelerini ısrarla belirtmek istiyorum. Bu bir kul hakkıdır..”dedi..

Muhterem Umreciler; Devletin koyduğu kurallara uymak, önerileri yerine getirmek vatandaşlık görevidir..

Muhterem Umreciler; durumun vahametini biliyorsunuz.. Karantina kuralına tam riayet ederek 14 gün evden kesinlikle çıkmayın..

Yurt dışından dönüş yapan diğer vatandaşlarımızın da, bu 14 günlük süre içerisinde kendilerine yapılan uyarıları önemle dikkate almaları gerekiyor..

**

Bilindiği gibi, Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda bütün kurumlar küresel koronavirüs salgınına zamanında ve hızla hazırlandı..

“Salgın küresel, tedbirler ulusal” sloganıyla hareket eden hükümet sert ve etkili tedbirler aldı..

Ancak her şey devletle bitmiyor, biz bireylerin de sorumluluk almamız gerekiyor..

Hükümetin “Salgın küresel, tedbirler ulusal” sloganına “sorumluluk kişisel” ifadesi eklenmelidir..

Bizim temel sorumluluğumuz nedir?

Paniğe kapılmadan ama hafife de almadan hastalığın yayılmasına aracı olmamak..

Koronavirüs, solunum yoluyla ve temasla bulaştığı kesinleştiğine göre;

En başta bu virüsün bulaştığı ve bulaşma riski yüksek olan insanların taşıdıkları tehlikeyi başka insanlardan uzak tutması gerekiyor..

Yurtdışından gelenlerin, hasta ya da riskli insanlarla temasları olanların en az 14 gün kendilerini izole etmesi, evden çıkmaması kişisel sorumluluktur..

Öte yandan, temassız yaşamı ve temel hijyen kurallarını alışkanlık haline getirmek de bireylerin sorumluluğudur.. Hapşırırken veya öksürürken ağız kapamak, yere tükürmemek, kirli elleri ortak kullanım alanlarına sürmemek, devlet zoruyla yapacağımız şeyler olmadığına göre bireysel sorumluluğumuzdur..

Ya bu basit bireysel sorumlulukları yerine getirip süreci sağlıkla atlatacağız ya da, hep birlikte “Koronalı günleri” yaşayacağız.

**

Hayırlı ve sağlıklı günler..