Yöresel Ürünlerin Tazeliği Nasıl Anlaşılır?

Gıda ürünlerinde yöresel seçenekler, hem organik olması hem de lezzetli yanı ile öne çıkıyor. Sağlıklı ve dengeli beslenmek için, endüstriyel gıda ürünleri yerine yöresel ürünleri tercih edenlerin sayısı artıyor. Peki yöresel ürünlerde tazelik ve kalite nasıl anlaşılır? taskinkarsbalkasar.com kurucusu Samet Boy, yöresel ürünlerde tazelik ve kaliteyi anlamanın yollarına dair önemli bilgiler verdi.

Hakiki köy tereyağı nasıl olmalı?

Hakiki köy tererağı ve peynirinde taze ve kaliteli ürünü anlamanın yollarına dair önemli ipuçları veren Taşkın Kars kurucusu Samet Boy’un açıklamaları şu şekilde:

Yöresel ürünlerin hakiki olup olmadığını anlamanın birçok yolu var. Bu yollar ürüne göre değişebiliyor. En çok ilgi gören yöresel gıda ürünleri arasında tereyağı yer alıyor. Mutfağımızın en özel lezzetlerinden olan tereyağı sağlık açısından da çok önerilen bir ürün. Peki tereyağının doğallığı nasıl anlaşılır? En çok tercih edilen yöresel ürünlerden Kars tereyağı için konuşmak gerekirse, renk bu konuda en önemli belirleyici faktör değil.

Halk arasında yöresel tereyağının koyu sarı tonda olması gerektiğine yönelik bir algı var. Ancak tereyağının rengi açık sarı da olabilir. Tereyağına rengini veren sütün rengi tereyağının rengini etkiler. Hakiki köy tereyağının sarı ya da açık renkte olması süt ineklerinin otlamaya çıktığında oluşan mevsim şartları ile ilgilidir. Yöresel tereyağında, Haziran ve Mayıs aylarında otlayan ineklerin sütünden elde edilen yağlar sarıdır, diğer dönemlerde ise açık ton olabilir. Bununla birlikte markette satılan endüstriyel tereyağı ürünlerinde gıda boyası kullanılabiliyor, buna dikkat edilmelidir. Hakiki yağı anlamak için bir diğer konu da yağın köpürmesidir. Yöresel tereyağını ısıttığımızda bir köpürme olur. Gerçek bir yöresel tereyağının taze ve doğal olmasını anlamanın son yolu da, sert olması ve kolay bir şekilde kesilmemesi.

Kaliteli gravyer peyniri nasıl anlaşılır?

Yöresel ürünler içinde öne çıkan diğer bir besin de peynirler. Kars kaşar peynirleri içinde yer alan gravyer peyniri kaliteli mi değil mi, tazeliğini korumuş mu? Bu soruların yanıtı da merak ediliyor. Peynirin taze ve kaliteli olduğunu anlamanın yolu, yapısını kontrol etmek. Her peynir için bu durum değişir, gravyer peyniri için konuşursak peynirin yapısı sık, sert ve dağılmayan bir formda olmalı. Olgunlaştırılmış peynir bu özellikleri gösteriyorsa hakikidir.

Kaşar peynirlerine gelindiğinde, hakiki bir yöresel ürün olduğunu gösteren ilk detay tadı ve rengi. Kaşar peynirinin rengi beyazdan ziyade sarıya yakın olmalı ancak sarı ile kahverengi arasındaki bir ton, renk konusunda müdahale olduğunu gösterebilir. Buna ek olarak, sert olması, keserken bıçağa yapışmaması da önemli faktörlerden. Gerçek bir kaşar peynirini anlamanın diğer bir yolu da süt içeriğini değerlendirmek. Bir kaşar peynirinin kilosu 10 litre sütten elde ediliyor olmalı. Gravyer peyniri ise 25 litre süte çıkabiliyor. Tereyağı ve peynirlerde, tazeliği ve hakikiliği anlamanın yolları bunlar. Diğer yöresel ürünlerde de, farklı tekniklerle ürünlerin kalitesi incelenebilir.

Editör: Haber Merkezi