“Yeşil Bursa’ya Muazzam Su Yatırımları Gerçekleştirdik” -

"Bursa İli Su Yatırımları ve İçmesuyu Tesisleri ile alakalı yapmış olduğu değerlendirmeleri ihtiva eden basın açıklaması:

Eski adı Hüdavendigar olan güzel Bursa; tarihi ve tabii zenginlikleri, gelişmiş sanayisi, zirai potansiyeli ile ülkemizin en büyük ve en önemli illerinden biridir. Osmanlı Cihan Devletine bir dönem Başşehirlik yapan Bursa, ülkemizin gözbebeğidir. Benim için de gönül bağım olan bu vilayetimiz İTÜ’de İnşaat Fakültesi talebesiyken ilk stajımı yaptığım şehirdir. Bayındırlık İl Müdürlüğünde ilk stajımı yaparken Bursa’yı tanıma imkânım oldu. Ülkemizin bu güzel şehrinin benim ufkumu açması ve Ulu Caminin manevi havasının beni tenvir etmesi vesilesiyle Bursa’ya olan sevgim daha da pekişmiştir.

Bursa Teknik Üniversitesi, Bursa için büyük bir kazanım olmuştur. İstanbul Teknik Üniversitesi mezunu ve İTÜ’de uzun yıllar akademisyen olarak vazife yapmış birisi olarak Bursa Teknik Üniversitesinin kurulmasına çok sevinmiştim. Üniversitenin 2011-2012 Eğitim Öğretim Yılı Akademik Yıl Açılım merasimine de katılmıştım. Geçtiğimiz günlerde Bursa Teknik Üniversitesi tarafından tertip edilen 10. Uluslararası Ekoloji Sempozyumuna uzaktan bağlantı ile katıldım. Bursa Teknik Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi gibi şehrin kalkınmasına ve ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır.

Hayatımda önemli bir yeri olan Bursa’ya, Afyonkarahisar’dan İstanbul’a giderken uğramayı ihmal etmezdim. Zaman zaman Ulu Camiyi, Yeşil Türbeyi, Emir Sultanı ziyaret eder, öyle İstanbul’a geçerdim. Bursa’ya olan bu derin gönül bağım ve Sayın Cumhurbaşkanımızın, “Bursalı kardeşlerim için ne gerekiyorsa yapın.” talimatı doğrultusunda Bursa’ya son 18 yılda muazzam su yatırımları gerçekleştirdik. Bu yatırımları bizzat takip ettim. Ülkemizin nüfus bakımından dördüncü büyük ili olan Bursa’ya baraj, gölet, sulama tesisi, içmesuyu temin tesisi ve taşkın koruma tesisleri gibi çok önemli su yatırımları kazandırdık. Bursa’ya kazandırdığımız su yatırımlarının toplam maliyeti takriben 4 milyar TL’dir.

Uludağ İçin Büyük Yatırımlar Yaptık…

Ülkemizin en önemli tabii zenginliklerinden birine sahip olan Uludağ Milli Parkına Bakanlığım döneminde çok büyük yatırımlar yaptık. Özellikle kış turizmi bakımından bir cazibe merkezi olan Uludağ’ı, ülkemizin Davos’u yapmak için çok çalıştık. Uludağ’a bütüncül bir yaklaşımla ele alarak çok önemli çalışmalar gerçekleştirdik. Özellikle orada bulunan kaçak yapıları yıkarak Uludağ’ın çehresini değiştirdik. Kaçak binaları yıkmaya Bakanlığımızın ve kamuya ait binalardan başlayarak, bölgedeki bütün kaçak yapıları yıkarak devam ettik. Milli Park içerisine 75 ahşap orman köşkü ve 200 adet ahşap orman evi kazandırdık. Ziyaretçi tanıtım merkezi yaptık. Uludağ’ın marka değerini çok artırdık.

20 Baraj ve 16 Gölet İle Bursa’yı İhya Ettik…

Bursa, münbit topraklarıyla ülkemizin en önemli ziraat şehirlerinden biridir. Dolayısıyla bu arazileri sulamaya açarak ilin kalkınmasını hızlandırmak ve vatandaşlarımızın refah seviyelerini yükseltmek için çok çalıştık. Bursa’ya, DSİ Genel Müdürlüğüm ve Bakanlıklarım döneminde de ili karış karış gezerek, vatandaşlarımızın taleplerini dinleyen, projeleri yerinde inceleyen ve gereken talimatları veren biri olarak Bursa’nın yatırımlarıyla bizzat ilgilendim.

Son 18 yılda Bursa’ya 20 baraj ve 16 gölet inşa ederek şehrimize büyük bir katma değer kazandırdık. Özellikle 116.450 dekar araziyi sulayan Yenişehir Boğazköy Barajı, 2008 yılında hizmete aldığımız Orhaneli Çınarcık Barajı, 41.000 dekar araziyi sulayan Babasultan Barajı ve Bursa şehir merkezinin içmesuyu mes’elesini çözen Nilüfer Barajı en önemli barajlarından bazılarıdır.

Hizmete Aldığımız Barajlar;

  1. Büyükorhan Aktaş Barajı
  2. Büyükorhan Durhasan Barajı
  3. Büyükorhan Ericek Barajı
  4. Gemlik Küçükkumla Barajı
  5. İnegöl Alangünü Barajı
  6. İnegöl Babasultan Barajı
  7. İnegöl Kurşunlu Barajı
  8. İznik Mahmudiye Barajı
  9. Keles Dağdibi Barajı
  10. Keles Kocayayla Barajı
  11. Kestel Ağlaşan Kayacık Barajı
  12. Kestel Gözede Barajı
  13. Mudanya Yalıçiftlik Barajı
  14. Nilüfer Barajı
  15. Orhaneli Altıntaş Barajı
  16. Orhaneli Çınarcık Barajı
  17. Orhaneli Karıncalı Barajı
  18. Yenişehir Boğazköy Barajı
  19. Yenişehir Çiçeközü Barajı
  20. Yenişehir Gökçesu Barajı

555.000 Dekar Münbit Araziyi Sulamaya Açtık…

Bursa’nın su kaynaklarını her bir damlasına kadar değerlendirmek ve vatandaşlarımızın istifadesine sunmak için büyük düşündük. Sulama yapılan alanlarda 3 ila 14 misli ürün artışı sağlamak mümkündür. Bu sebeple son 18 yılda 43 adet sulama tesisini hizmete alarak takriben 555.000 dekar araziyi sulamaya açtık. Sulamaya açtığımız bu alanlarla 550 milyon TL zirai gelir artışı sağladık. Karacabey Hamidiye Kepekler Sulaması, İnegöle Babasultan Barajı Sulaması, Mustafa Kemalpaşa Güllüce Sulaması Bursa’nın önemli sulama tesislerinden bazılarıdır.

Bursa’nın İçmesuyu Mes’elesini Kökünden Çözdük…

Bursa, gelişmiş sanayisi, büyüyen ekonomisi ile nüfus bakımından ülkemizin en büyük dördüncü ilidir. İlin nüfusu takriben 3,1 milyondur. 2003 yılında Hükümete geldiğimizde en fazla içmesuyu sıkıntısı yaşayan illerimizden biri de Bursa’ydı. O dönem Bursa’nın içmesuyu ihtiyacı Doğancı Barajı ve bazı yeraltı su kaynaklarından karşılanıyordu. Ancak bu kaynaklar büyüyen ve gelişen Bursa için yetersiz kalıyordu. Özellikle 2007 yılında Bursa’da büyük bir içmesuyu sıkıntısı yaşanması söz konusuydu. O dönem DSİ ve BUSKİ birlikte çalışarak bu sıkıntıyı aştık. Şehrin içmesuyu mes’elesini çözmek için Nilüfer Barajını inşa ettik. Temelden yüksekliği 94,5 metre olan Nilüfer Barajından aldığımız suyu inşa ettiğimiz 54,2 km uzunluğundaki isale hattı ile Bursa şehir merkezine ilettik. Bu muazzam baraj ile şehre yıllık 60 milyon m3 içmesuyu sağladık. Bursa şehir merkezine ana dağıtım hatları inşa edilerek Nilüfer ve Doğancı Barajı iletim hattı ile menba kalitesinde suyu bütün Bursa’ya ilettik.

Nilüfer Barajı ile Bursa’nın orta vadede içmesuyu ihtiyacını çözdük. Şehrin uzun vadede içmesuyu ihtiyacını karşılamak içinse Çınarcık Barajını inşa ettik. 2008 yılında hizmete aldığımız Çınarcık Barajın itibaren inşa edilecek 70 km isale hattı ve günlük kapasitesi 300.000 m3 olan içmesuyu arıtma tesisi ile Bursa şehir merkezine yıllık 145 milyon m3 su verilecektir. Böylece Bursa şehir merkezinin içmesuyu mes’elesi 2071 yılına kadar kökünden çözülecektir.

Bursa şehir merkezinin haricinde ilçelerimizin de içmesuyu ihtiyacını karşılamak için projeler geliştirdik. Gemlik ilçesinin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için Büyükkumla Barajını inşa ediyoruz. Bizzat takip ettiğim ve temelini attığımız bu önemli baraj ile Gemlik’e yılda 38 milyon m3 içmesuyu sağlanacaktır. Barajın inşaat çalışmalarında sona yaklaşılmış olup, 45 km uzunluğundaki isale hattı ve günlük arıtma kapasitesi 70.000 m3 olan içmesuyu arıtma tesisinin çalışmaları devam etmektedir.

İnegöl ilçemizin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için ise Hocaköy Barajını inşa ediyoruz. Bu önemli barajdan İnegöl ilçesine ve civar yerleşim yerlerine yıllık 57 milyon m3 içmesuyu sağlanacaktır.

Karacabey ilçemizin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için Karacabey Gölecik Barajını inşa ediyoruz. Bu barajdan Karacabey ve çevre yerleşim yerlerine takriben yıllık 15 milyon m3 içmesuyu verilecektir.

Büyükorhan ilçesi ve civar yerleşim yerlerinin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için Büyükorhan Kocadere Barajı inşa edilmektedir.

Biz Hükümet olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Bursa’ya muazzam yatırımlar yaptık. Özellikle vatandaşlarımızın en temel hakkı ve ihtiyacı olan sağlıklı ve yeterli miktarda içmesuyu için gereken bütün altyapı tesislerini inşa ettik. Vatandaşlarımıza kesintisiz içmesuyu sağlıyoruz.

Bursa Büyükşehir Belediyesi, şehre getirdiğimiz bu suyu vatandaşlarımıza iletmektedir. Ancak içinde bulunduğumuz kuraklık bir defa daha suyumuzun her bir damlasını gözümüz gibi korumamız gerektiğini göstermiştir. Dolayısıyla Bursa Büyükşehir Belediyemizin kayıp kaçaklarını azami derecede azaltması ve varsa eksik şebekelerini yenilenmesi, iyi bir su yönetimi için büyük ehemmiyet arz etmektedir.

Suyun yönetimi kolay değildir. Suyu şehre getirmek büyük emek ve yatırım ister. Suyun yönetimi hiçbir şekilde hata kabul etmez. Bilgi, tecrübe, aşk ve heyecan gerektirir. Bugüne kadar Allah’a şükür Bursa’mızı susuz bırakmadık.

Su Gibi Aziz Olunuz…

Prof. Dr. Veysel EROĞLU

Editör: Haber Merkezi