Yangın Söndürmede Kullanılan Yangın Topu

İş yerlerimizde, evlerimizde veya arabalarımızda meydana gelebilecek yangınlara, anında ya da zamanında müdahale etmek, yaşanması muhtemel birçok felaketin ve birçok zararın önüne geçmektedir. Yangınlara müdahale edebilecek birden fazla sistem, birden fazla ürün bulunsa da küçük çaplı yangınlara hızlı bir şekilde müdahale edebilmek için tasarlanan yangın topu alanında en iyi araçlardan biridir. Söndürme maddesi kuru tozlu kimyasal olup basınçsız bir strafor kap tır. Kullanım kolaylığı, az maliyeti ve uzun süreli raf ömrü olması Yangın Topu kullanımını yaygınlaştırmıştır.

Doğal nedenlerden veya dikkatsizliğimiz sonucu meydana gelen yangınlar insan hayatını tehlikeye atmakla birlikte, maddi ve manevi zararlar oluşturmaktadır. Farklı nedenlerden oluşan bu yangınlara zamanında ve etkili araçlarla müdahale etmek bu hasarları ve zararları en az seviyeye indirgemektedir.

Son yıllarda ülkemizde artan orman yangınlarıyla birlikte yeni yangın söndürme teknikleri geliştirilmeye başlanmış aynı zamanda yeni yangın söndürme aletleri ve edevatları kullanılmaya başlanmıştır. Bu aletlerin başında Yangın Topu gelmektedir. Tek bir topun açık alanda 3 metreküplük alana etki etmesi ve bu alanı söndürmeye yetmesi yangın toplarının orman yangınlarında kullanılması yangının söndürülme hızını etkilemiştir. Bu sayede yangın topu gereklilik ile birlikte sık kullanılan bir alet haline gelmiştir. Fakat yangın söndürme toplarının küçük bir alanda meydana gelebilecek yangın ihtimallerine karşı yangınları söndürmek üzere, örneğin ev mutfakları için tasarlanmasından dolayı büyük çaplı, binlerce metrekarelerde meydana gelen yangınlara müdahale konusunda fazla bir etkiye sahip olamayacağı belirtiliyor.

Bir diğer adıyla da gündeme gelen yangın söndürme bombası kısa süre içerisinde yangına etki etme ve söndürme özelliğine sahiptir. Yangın alevlerinin temas etmesiyle birlikte otomatik patlayarak yangına hızlı ve etkili bir biçimde müdahale eder. Kullanılan alanda oluşabilecek tahribatları minimum düzeye düşürerek oluşacak zararın önüne geçer. Yalnızca çıkan yangın alevinin temas etmesiyle çalışır aksi hale çalışmaz.

Yangın topları bakım ve onarım istemeyen, taşınması kolay, küçük alanlarda oldukça etkili, raf ömrünün uzun olması ile aslında ev, araba veya işyerleri için tasarlanmıştır. Evinizde, işyerinizde veya arabanızda oluşabilecek dikkatsizliğiniz sonucu ya da belirsiz sebeplerden dolayı meydana gelen yangınlara hızlı ve etkili bir biçimde müdahale edebilmek için tasarlanmış olup direkt sonuca etki eden, etki ettiği alanları anında söndürebilen, yangın söndürme alanında devrim niteliğinde geliştirilmiş bir cihaz konumundadır.

Yangın Topu İçeriği Nedir?

Yaklaşık ağırlığı 1.3 kg olan yangın topu 90’lık Mono Amonyum Fosfat veya yerli Bor tuzundan elde edilen kuru kimyasal tozundan oluşur. Basınçsız strafor bir kap tır. Yangın söndürme topu aktif hale geldiği anda iletilebilir bir ses yayarak alarm niteliğinde insanları uyarabilir.

Yangın Topu Nasıl Kullanılır?

Yangın topu denildiği zaman, bu cihazı ilk defa duyanların ya da hiç kullanmamış olanların ilk sorduğu sorulardan biri “Yangın topu nasıl kullanılır?” Olmaktadır. Yangın söndürücüleri ve dedektörleri yangın olayına anında müdahale edilmesini sağlayan cihazlardır. Ancak bu cihazlar teknolojik cihazlar oldukları için yangını algılama sürelerinde gecikmeler yaşanabilir. Bu cihazlar genelde yangını duman seviyesi biraz daha yükseldikten sonra algılarlar. Yangına hemen gerçekleşir gerçeklemez müdahale edebilmek hayati bir önem taşımaktadır. Yangın topu bu noktada kullanım açısından devreye girmekte ve hızlı bir yangın söndürme cihazı haline gelmektedir, bu açıdan yangına zamanında yangın topu ile müdahale edebilmek çok önemlidir. Kullanılması oldukça basittir, yangın çıkan yere atılması yangın alevine temas etmesiyle birlikte saniyeli fitilin devreye girmesi ile 3 ila 5 saniye arasında patlar. Açık alanda tek başına 3 metreküplük alanda çıkabilecek yangınları söndürebilmektedir. Ateşe yaklaşmaya gerek kalmadan kullanılan bu alet, kullanıcının alevlerden veya dumanlardan zarar görmesini engeller.

Yangın Topu Kullanım Alanları

Yangın topları küçük alanlarda oluşabilecek yangınlara anında ve etkili bir müdahale cihazı olarak bilinmekte ve çok geniş çaplı kullanım alanına sahip bir cihazdır. Okullarda, alışveriş merkezlerinde, fabrikalarda, depolarda, evlerde, otomobiller daha birçok mekan ve kapalı alanlarda rahatlıkla kullanılabilir. Kısacası yaşadığımız, çalıştığımız, gezdiğimizin vs. her alanda kullanılır. Yangın çıkma ihtimaline karşı tedbir alınacak önemli ve alanında en etkili cihazlardan biridir. Diğer cihazlara kıyasla taşınması kolay olması, bakım gerektirmemesi, kullanımın kolay olması bu gibi birçok alanlarda kullanımını gerekli hale getirmiştir.

Yangın Toplarının Diğer Yangın Söndürme Cihazları (Aletleri) İle Arasındaki Farklar

Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yangın söndürme aletlerinde de önemli bir gelişim kaydedildi. Kapalı mekanlarda veya araçlarda sıkça kullanılan yangın tüplerinin son zamanlarda etkisini yitirmesiyle birlikte yangın topları daha fazla rağbet görmeye başladı. Yangın topunu diğer yangın söndürme cihazlarından ayıran en önemli özelliklerin bazıları; taşınmasının kolay olması, küçük ama etkili olması, bakım ve onarım gerektirmemesi, sürekli kontrol gerektirmemesi, raf ömrünün 5 yıla kadar sürmesi, ucuz maliyeti vs. diğer yangına müdahale cihazlarına ve aletlerine oranla daha kullanışlıdır ve belirli noktalarda daha fazla etkiye sahiptir.

Yangın Topu

Genel olarak incelendiği zaman, yangın toplarının hayatımızda hayati bir önem taşıdığını gözlemleyebiliriz. Her an yangınla mücadele edebilecek bir hayat yaşıyoruz ve bilinçsiz bir şekilde ya da doğal sebeplerden kaynaklanan yangınlar sonucunda hayati risk taşıyan sonuçlar doğabilir elbette. Maddi ve manevi birçok zarara uğratan yangın örnekleri olduğu gibi bu örneklerden ders çıkartmalı bizimde başımıza gelmemesi için elbette ki tedbirli davranmalıyız. Bu tedbirlerden biri yangın topu kullanmak olabilir. Hatta yangın riskine karşı alınabilecek en iyi tedbirlerden biri olarak yangın topları gösterilebilir. Anında kullanılabilmesi ve anında etki gösterebilmesi oluşacak hasarın veya zararın önüne geçebilmektedir. Ülkemizde son zamanlarda sıkça meydana gelen orman yangınlarıyla birlikte gündeme gelen yangın topları, daha çok küçük alanlarda kullanılması için tasarlanmasına rağmen orman yangınları içinde az da olsa orman yangını söndürmek için alternatif haline gelmiştir. Tabi ki de yangın söndürmenin birçok yolu vardır. Ancak yangın söndürmede en önemli olan konu zamanında müdahale edilmesi ve olabilecek en kısa sürede söndürme işleminin tamamlanmasıdır. Yangının boyutuna ve yayıldığı alana göre cihaz ve alet kullanımı değişiklik gösterebilir fakat hızlı, taşınması kolay, ucuz maliyet, oluşacak yangın konusunda birçok alanda kullanım kolaylığı sağlayan yangın topu önemli bir alternatiftir.

Detaylı bilgi için https://www.entalpiproje.com/yangin-nedir-yanginin-siniflari-nelerdir/ adresini ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi