Türk Vatandaşlığının Kazanılması Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Türk vatandaşlığının kazanılması işlemi, vatandaşlık ve yabancılar hukuku alanında en çok duyulan ifadelerden bir tanesidir. Ancak aynı zamanda en çok ilgilenilmesi lazım gelen ve en karmaşık mevzulardan bir tanesi olduğunu söylemek de yanlış olmayacaktır. Ne de olsa bir kimsenin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçmesi söz konusudur. Hal böyle olunca da muhakkak alanında yetkin bir avukat ile çalışılması lazımdır. Zira vatandaşlık konusunda şartlardan bir tanesinin sağlanmaması halinde Türk vatandaşlığının kazanılması mümkün olamayacaktır. Bu şartlar hakkında en geniş bilgi de şüphesiz ki bu konuda kendini yetiştirmiş olan avukatlarda bulunacaktır.

Vatandaşlık Ne Şekilde Kazanılır?

Türk vatandaşlığının kazanılması iki şekilde olur. Bunlardan bir tanesi doğumla kazanılan vatandaşlıktır ve en sık bu şekilde kazanılan Türk vatandaşlığı söz konusudur. Bunun yanı sıra sonradan kazanılan Türk vatandaşlığından da bahsetmek mümkündür. Bu tip kazanım da yetkili makam kararı ile genel olarak Türk vatandaşlığının kazanılması ve istisnai vatandaşlık gibi çeşitli türlere ayrılır. Genel olarak kazanımda beş yıldır Türkiye'de ikamet ediyor olmak ve yeteri kadar Türkçe bilmek gibi kimi genel şartlar mevcuttur.

Eğer vatandaşlık başvurusu yaptıysanız NVI web adresi üzerinden online vatandaşlık sorgulama işlemi gerçekleştirmek için vatandaşlık başvurum ne aşamada Ekranından online olarak sorgu gerçekleştirebilirsiniz.

İstisnai Olarak Vatandaşlık Kazanılması Nedir?

Bu alanda nadiren karşı karşıya kalınan vatandaşlık kazanımı istisnai olarak vatandaşlığın kazanılmasıdır. Şöyle ki, bu kimseler Türkiye'ye sanayi tesisi getirmiş olan ya da kimi alanlarda Türkiye'ye emeği geçmiş ya da en azından geçeceği düşünülen kimselerdir. Aynı zamanda bireyin kendi talebi üzerine Türk vatandaşlığının kazanılması bu noktada söz konusu değildir. İstisnai kazanımda ilgili bakanlıkların gerekçeli teklifi söz konusudur.

Daha detaylı bilgi için yine vatan.nvi.gov.tr web adresini ya da Develioğlu Hukuk web adresini ziyaret ederek vatandaşlık kazanmak için gerekli olan tüm detayları öğrenebilirsiniz.

Sık Karşılaşılan Başka Türleri de Var mıdır?

Bu bahsedilenlerin haricinde sıklıkla karşılaşılanlardan bir tanesi de evlilik yoluyla vatandaşlığın kazanımıdır. Bir Türk ile en az üç yıldır evli olan bir yabancı, vatandaşlık başvurusunda bulunabilecektir.

Vatandaşlık avukatı tarafından hukuki bir desteğe ihtiyaç duyuyorsanız, web adresini ziyaret ediniz.

Editör: Haber Merkezi