Tüp Bebek Ameliyatı Nedir?

Tüp bebek ameliyatı doğal yolla çocuk sahibi olamayan çiftler için uygulanan bir tedavidir. En kısa tanımıyla tüp bebek tedavisi, üreme hücrelerinin laboratuvarda bir araya getirilmesi ve böylece embriyo oluşturulması işlemidir. IVF (in vitro fertilization) olarak da bilinir.

Yumurtalar anne adayından alınır ve baba adayının sperm hücreleriyle buluşturulur. Döllenme laboratuvar ortamında gerçekleştirilir ve oluşan embriyo kadının rahmine yerleştirilerek hamilelik başlatılmış olur.

Tüp Bebek Nedir?

Bir yıl boyunca korumasız ve düzenli olarak ilişkide bulunulmasına rağmen gebelik sağlanamamış ise, partnerlerden birinde veya her ikisinde üreme ile ilgili bir problem olabilir.

Bu durumdaki bir çiftin değerlendirebileceği tedavi seçeneklerinden en yaygın olanı tüp bebek tedavisidir.

Tüp bebek tedavisinde farklı yöntemler söz konusudur. Klasik yöntem, sperm ve yumurtanın aynı ortama bırakıldığı bir prosedürdür. Diğer yöntemlerden biri ise mikroenjeksiyon uygulaması olup, yumurta hücresine doğrudan sperm enjekte edilmesi anlamına gelir.

Hangi yöntemin tercih edileceği çiftlerin üreme kabiliyeti ve genel sağlık durumu çerçevesinde belirlenir.

Tüp bebek yöntemiyle gerçekleşen hamileliğin, doğal yolla sağlanan gebelikten farkı yoktur. Hamilelik süreci normal olarak seyretmeye devam eder.

Tüp Bebek Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Tüp bebek ameliyatı öncesi hekim, erkeğin ve kadının üreme kabiliyetlerini değerlendirir. Anne adayından alınacak yumurtaların olgunlaşabilmesi için bir süre hormon tedavisi uygulanır.

Daha sonra çatlatma iğnesi yapılır ve böylece yumurtalar foliküllerden çıkarılır. Olgunlaştırılan yumurtalar alınır ve baba adayından da sperm hücreleri elde edilir.

Bunlar, laboratuvar şartları altında birleştirilir ve döllenmenin gerçekleşmesi sağlanır. Ortaya çıkan embriyolardan en sağlıklı olan seçilir. Anne rahmine ultrasonografi eşliğinde nakledilir. Transfer işleminden sonra kişi aynı gün taburcu edilir.

Bazen birden çok embriyo transfer edilir. Bu işlem, çoğul gebelik oluşmasını sağlar. Tüp bebek tedavisi menopoza kadar her yaşta uygulanabilir. Ancak 40 yaşını geçen bireylerde hamile kalma ihtimâlinin azaldığı unutulmamalıdır.

Tüp Bebek Aşamaları

  • Öncelikle doktor çiftin öyküsünü alır.
  • Ultrasonografik incelemeler ve diğer muayene yöntemleriyle kadının üreme sistemi kontrol edilir.
  • AMH testi uygulanır ve yumurtalık kapasitesi belirlenir.
  • Gerekiyorsa rahim filmi (HSG), serolojik testler, fonksiyon testleri, kan sayımı, histeroskopi de istenebilir.
  • Baba adayından da sperm analizi talep edilir. İhtiyaç hâlinde üroloji birimine yönlendirilir.
  • Tüm bu tetkik ve değerlendirmelerden sonra hangi tüp bebek ameliyat yönteminin kullanılacağı na karar verilir.

Tedavi protokolü her hastada farklılık göstermekle beraber, genellikle şu süreçlerden oluşur:

  • Yumurtaların Uyarılması

Anne adayına düzenli olarak belirli hormonlar verilir ve böylece yumurtalar gerekli olgunluğa ulaştırılır. Bunun için GnRH analogları ve FSH gibi tedavilerden yararlanılır. Folikül büyüklüğünün 18-20 mm’ye erişmesi beklenir. Bu etaptan sonra çatlatma iğnesi (HCG) yapılır.

  • Yumurtaların Toplanması

Bu iğne yapıldıktan ortalama 34-36 saat sonra yumurta toplama işlemi uygulanır. Buna, ‘OPU’ adı verilir. Operasyon, sedasyon analjezisi-anestezisi ve transvajinal ultrason eşliğinde uygulanır. Hastaya acı vermez.

  • Spermlerin Alınması

Baba adayının mastürbasyon yöntemiyle sperm örneği vermesi istenir. Bu örnek laboratuvarda incelenir.

  • Döllenme İşleminin Gerçekleştirilmesi

Eğer IVF yani klasik tüp bebek yöntemi tercih ediliyorsa, sperm ve yumurta hücreleri özel kültür ortamında buluşturulur. Ardından hücrelerin döllenmesi beklenir. Mikroenjeksiyon (ICSI) tekniği ise spermlerin direkt yumurta içine enjekte edilmesini gerektirir.

  • Embriyo Transferi: Bu, tüp bebek tedavisi için uygulanan işlemlerin sonuncusudur. Embriyo, ultrasonografi ve kateter vasıtasıyla anne adayının rahmine bırakılır.

Tüp Bebek Ameliyatında Başarı Oranı Nedir?

Tüp bebek ameliyatı ile sağlanacak başarı oranı anne adayının yumurtalık kapasitesi ve yaşı gibi faktörlere bağlıdır. Genç anne adaylarında tüp bebek tedavisinden olumlu sonuç almak daha kolaydır.

Baba adayının yaşı da tüp bebek tedavisinde başarı şansını etkilemekle beraber, belirleyici faktör annenin yaşıdır. 20-30 yaşlar arasında gerçekleştirilen tüp bebek denemesinin başarı ihtimâli %70 düzeyindedir.

30-35 yaşlarında %50 başarı şansı mevcut iken, 35-37 arasında bu olasılık %45’e düşer.

Kaynak: https://www.callhealer.uk/TR

Editör: Haber Merkezi