“Tekirdağ’a Su Ve Ormancılık Alanında Muazzam Yatırımlar Yaptık”

Orman ve Su İşleri Eski Bakanı, Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel EROĞLU'nun "Tekirdağ İli Su Yatırımları, İçmesuyu Tesisleri ve Ormancılık alanında yapılan yatırımlarla alakalı yapmış olduğu değerlendirmeleri ihtiva eden basın bülteni

Trakya Bölgemizin ve ülkemizin en önemli sanayi şehirlerinden biri olan Tekirdağ, zirai alanda da büyük gelişim göstermektedir. Tekirdağ, her geçen gün büyüdükçe ve geliştikçe özellikle içmesuyu başta olmak üzere, baraj, gölet, sulama tesisi, atıksu arıtma tesisi ve taşkın koruma tesisi gibi yeni yatırımlara ihtiyaç duymaktadır. Tekirdağ’a DSİ Genel Müdürlüğüm ve Bakanlıklarım döneminde pek çok defa ziyaret gerçekleştirdim. Vatandaşlarımızın taleplerini yerinde dinleyerek ve araziyi inceleyerek gereken yatırım hamlelerini bir bir ilimize kazandırdık.

Son 18 yılda Tekirdağ’a kazandırdığımız su, çevre ve ormancılık yatırımlarının toplam maliyeti
5 milyar 750 milyon TL’dir.

Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) İle Tekirdağ’a Muazzam Yatırımlar Yaptık…

Trakya; Coğrafi ve stratejik konumu, binlerce yıllık tarihi, dev sanayi tesisleri ve geniş zirai arazileri ile büyük bir potansiyele sahiptir. Trakya’da kalkınma ile uyumlu, sosyal ve çevresel gelişmeye, hızlı şehirleşme ve sanayileşmeden kaynaklanan başta su kirliliği olmak üzere mes’elelerin çözümüne yönelik dev bir proje hayata geçirdik.

Kısa adı TRAGEP olan proje, Tekirdağ, Edirne, Kırklareli ve Çanakkale’nin Trakya’da kalan Gelibolu kısmının kalkınmasında anahtarı olacaktır. Toplam maliyeti 10 milyar TL olan projenin büyük bölümü tamamlanmıştır.

Ülkemizin En Büyük Çevre Koruma Projesi; Ergene Havza Koruma Eylem Planı…

Trakya’nın hayat kaynağı olan Ergene Nehri, maalesef plansız, kontrolsüz sanayileşme ve çarpık şehirleşme sebebiyle gün geçtikçe daha fazla kirlenmiştir. Çevre ve Orman Bakanı olduğum dönemde 2011 yılında Sayın Cumhurbaşkanımız beni arayarak “Veysel Hoca, Ergene için ne gerekiyorsa yapın.” talimatı verdi. Bunun üzerine ülkemizin en büyük ve en kapsamlı çevre projesini hazırladık. Gerekli çalışma ve hazırlıkları yaparak 6 Mayıs 2011 tarihinde Ergene Havza Koruma Eylem Planını Çerkezköy’de bütün kamuoyuna duyurduk. Adına Şafak Harekâtı dediğimiz eylem planı dâhilinde 15 önemli eylem belirledik. Hangi kurum hangi eylemi ne zamana kadar tamamlayacağını tek tek belirledik. Ergene Havza Koruma Eylem Planının toplam maliyeti 6,5 milyar TL’dir.

Ergene Havza Koruma Eylem Planı çerçevesinde 400 km dere yatağı ıslahı gerçekleştirildi. Trakya Bölgesinde bulunan belediyelerin kendi mes’uliyetinde bulunan atıksu arıtma tesislerini inşa etmemesi üzerine Sayın Cumhurbaşkanımızın talimatı ile DSİ tarafından
13 adet belediyenin ileri biyolojik atıksu arıtma tesisi inşa edilerek işletmeye aldık.

Tekirdağ’da da Çerkezköy, Çorlu, Hayrabolu, Malkara, Muratlı ve Saray ilçelerinin ileri biyolojik atıksu arıtma tesislerini inşa ettik. Ayrıca Çorlu Belediyesinin atıksu kollektör hattı ana toplayıcısı da DSİ tarafından inşa edilmiştir. Ergene Havza Koruma Eylem Planında sona doğru yaklaşılmıştır. Derin Deniz Deşarj Hattı da tamamlanmıştır. Böylece müşterek atıksu arıtma tesislerinde arıtılan sanayi atıksuları Marmara Denizine derin deşarj edilecektir.

Tekirdağ’a 6 Baraj ve Gölet İnşa Ettik…

Tekirdağ özellikle gelişen sanayisi ve büyüyen zirai faaliyetleri ile her daim suya ihtiyaç duymaktadır. Şehrin su kaynaklarının her bir damlasını değerlendirmek maksadıyla şehre 6 baraj ve gölet inşa ettik. Bu barajlar;

  1. Naipköy Barajı,
  2. Merkez Ferhadanlı Barajı,
  3. Malkara Karacahalil Gazi Göleti
  4. Malkara Karacahalil Göleti
  5. Malkara Karacahalil Göleti (Revize)
  6. Saray Ayvacık Göleti

Ayrıca 6 sulama tesisi inşa ederek toplam 21.850 dekar araziyi sulamaya açtık. Böylece çiftçilerimize yıllık 11 milyon TL zirai gelir artışı sağladık.

Bölgede taşkın ve sel riskini en aza indirmek, tarım arazilerini ve yerleşim yerlerini taşkınlardan korumak için 57 taşkın koruma tesisi inşa ettik. Bu tesisler sayesinde 36 adet yerleşim yerini ve 61.730 dekar araziyi taşkınlardan koruduk.

Tekirdağ’ın İçmesuyu Mes’elesini Naipköy ve Çokal Barajı İle Çözdük…

2003 yılında iktidara geldiğimizde Tekirdağ ilimizin içmesuyu ihtiyacı yeraltı su kuyularından karşılanıyordu. Ancak büyüyen ve gelişen şehrin içmesuyu ihtiyacını karşılamak için yeni kaynaklara ihtiyaç vardı. Bu sebeple Tekirdağ’ın 2040 yılına kadar içmesuyu ihtiyacını karşılayacak Naipköy Barajını inşa ettik. 2016 yılında hizmete aldığımız Naipköy Barajının temelden yüksekliği 56,5 metre olup, takriben 22 milyon m3 su depolama hacmine sahiptir.

Naipköy Barajından aldığımız suyu inşa ettiğimiz 38 km uzunluğundaki isale hattı ve günlük arıtma kapasitesi 30.000 m3 olan içmesuyu arıtma tesisi ile Tekirdağ şehir merkezinin içmesuyu ihtiyacını karşıladık.

Şarköy ilçemizin içmesuyu ihtiyacını ise inşa ettiğimiz Çokal Barajından karşıladık. Çokal Barajından aldığımız suyu, inşa ettiğimiz 64 km uzunluğundaki isale hattı vasıtasıyla Şarköy’ün içmesuyu ihtiyacını karşıladık. Şarköy ilçesine yıllık 7,52 milyon m3 içmesuyu sağladık.

Vatandaşlarımızın en temel hakkı ve ihtiyacı olan sağlıklı ve yeterli miktarda içmesuyu için gereken bütün altyapı tesislerini inşa ettik. Vatandaşlarımıza kesintisiz içmesuyu sağlıyoruz.

Ancak Tekirdağ Büyükşehir Belediyesinin bu suyun her bir damlasını gözü gibi koruması gerekir. Kayıp kaçakların azaltılması, eksik şebekelerin yenilenmesi ve iyi bir su yönetimi yapması büyük ehemmiyet arz etmektedir.

Suyun yönetimi kolay değildir. Suyu şehre getirmek büyük emek ve yatırım ister. Suyun yönetimi hiçbir şekilde hata kabul etmez. Bilgi, tecrübe, aşk ve heyecan gerektirir. Bugüne kadar Allah’a şükür Tekirdağ’ımızı susuz bırakmadık.

Tekirdağ’a 13 Milyon Fidan Diktik…

Tekirdağ’ın ormanlık alanı 1.011.740 dekar olup, yüzölçümünün ancak %16’sı ormandır. Bu ormanların da %91’i normal, %9’u bozuk ormanlardan oluşmaktadır. Tekirdağ’da son 18 yılda 219.730 dekar alanda çalışma yapılarak 13 milyon fidanı toprakla buluşturduk. Okul bahçeleri ve üniversite kampüsleri, ibadethane ve mezarlıklar, sağlık ocağı ve hastane bahçeleri gibi sosyal ağaçlandırma projeleri kapsamına 98.250 adet fidan diktik. 296 km karayolu ve köy yolu kenarına 249.900 adet fidan diktik.

Tekirdağ’da arıcılığı desteklemek ve bal üretimini geliştirmek için 3 adet bal ormanı tesis ettik. Vatandaşlarımızın rahat nefes alacakları ve tabiatla baş başa olmaları için 2 adet şehir ormanı ile
11 adet mesire yeri tesis ettik.

Hükümet olarak daima orman köylülerimizin yanında olduk. Orman köylerinde yaşayan
1.524 aileye 23,5 milyon TL kredi ve hibe desteği sağladık. 5000 Köye 5000 Orman Projesi kapsamında Tekirdağ’da 28 mahallede gelir getirici orman kurarak 246.700 adet gelir getirici fidan diktik. Böylece vatandaşlarımıza ek gelir sağladık.

Tekirdağ’da Korunan Alanlara Gözümüz Gibi Baktık…

Tekirdağ’ın tabii güzelliklerini vatandaşlarımızın istifadesine sunmak ve turizme kazandırmak maksadıyla çalışmalar gerçekleştirdik. Dönemimizde Çamlıköy Tabiat Parkı ve Kartaltepe Tabiat Parkını ilan ettik. Tekirdağ ili Tabiat Turizmi Master Planı ve Tabiat Turizmi Uygulama Eylem Planını hazırladık.

Anlık hava durumu bilgilerinin vatandaşımıza sunulması için 13 adet Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (OMGİ) kurduk. Denizcilik faaliyetlerine destek maksadıyla 1 adet Deniz Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (D-OMGİ) kurduk. Uçuculuk faaliyetleri için Çorlu Havalimanı’na 1 adet Havaalanı Otomatik Meteoroloji Gözlem İstasyonu (H-OMGİ) kurduk.

Biz Hükümet olarak Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Tekirdağ’a muazzam yatırımlar yaptık. Tekirdağlı kardeşlerim yatırımların en güzeline layıktır.

Su Gibi Aziz Olunuz…

Editör: Haber Merkezi