Öfke Kontrolü

Bireylerin öfkesini kontrol etmesini veya ifade biçimini düzenlemesine öfke kontrolü diyebiliriz. Gün içindeki gerginlikler, yaşadığımız çeşitli olaylar beraberinde öfke krizleri getirir. Ne zaman öfkeleniriz sorusuna verilecek kişiden kişiye değişen cevaplar vardır. Haksızlığa uğradığımızı düşündüğümüz zaman, kışkırtıldığımız veya hayal kırıklığına uğradığımız zaman bunlara en basit örneklerdendir. Gergin geçen saatler ve kendimize hakim olamama duygusu artık çoğu insanda görülebilen bir problem olmuş durumdadır. Bu gibi doğal problemler var iken bir de çeşitli tetikleyiciler ile daha da çekilmez durumlar doğuyor. Öfke patlamaları gibi sonucunun kaçınılmaz kötü olduğu durumlar ortaya çıkabiliyor.

Öfke anında ortaya çıkabilecek durumlardan şöyle bahsedebiliriz:

  • Kalp atışının ve kan basıncının hızlanması,
  • Nefes alıp vermekte düzensizlik ve zorlanma,
  • Aşırı stres altında hissetme ve gerginlik,
  • Şiddet uygulaması (tartışma veya konuşma sırasında kişiye ve nesneye uygulanan kaba kuvvetler)
  • Enerji artar, adrenalin salgılanır.

Öfke kontrolü sağlama etme isteği, bireyin duygularını saldırgan davranışsal bozukluklara dönüştürmeme ve zarar vermeden kontrol etmesiyle bağlanır. Yani öfke kontrolü, kendisine ve çevresine zarar verebileceği anlarda duygularını kontrol ederek ifade edebilme becerisi kazanmaktır. Öfke dediğimiz duygu kontrol edilebilen bir duygudur. Kontrol edememe problemi yaşayan bireyler bu durumu bastırmak veya yok saymak yerine bir uzman doktora başvurarak durumu kontrol altına alması gerekir.

Duygusal bakımından öfke kontrolü, yaşanılan öfkenin ve duyguların farkında olunmasıyla başlar. Doğru yollar ile olumlu bir şekilde ifade edilmesiyle birlikte tedavi etmek oldukça mümkündür. Öfke halinde vücudun verdiği tepkilerin farkına varmak ve düşünce yapısının değiştirilmesi öfkenin duygusal açıdan kontrol edilmesine en iyi örnektir. Öfkeyi mental olarak tetikleyen şeyleri tespit ederek önlemeye çalışmak da mümkündür. Tespit ettikten sonra bu faktörlerden kaçınmak ve zihinsel açıdan öfke kontrolünü sağlamak gerekir.

Davranışsal açıdan bakarsak, kişinin öfke halinde sergilediği davranışları tespit etmesi bilincinde olması ve bunları düzeltmesidir.

İletişimsel öfke kontrolü ise, kişinin bir nevi kendinden kaçmasıdır. Yani kendi düşüncelerinden, beklenti ve isteklerinden kaçmasıdır. İletişimsel öfke kontörlü ile bu ifadeleri doğru bir şekilde karşılayarak bu durumu da kontrol edebilir.

Sonuç olarak öfkelenmek oldukça olağan ve doğal bir harekettir. Ama öfkeyi kontrol etmek yönetilebilen ve olgunluk gösteren bir davranıştır.

Öfke Kontrolü Tedavisi İçin Online Terapi

Öfke kontrolüyle ilgili sorun yaşıyorsanız bu konuda profesyonel destek almak faydalı olacaktır. Özellikle bu konuyla çalışan psikologlar bulunmaktadır. Bunlardan biri olan Nora Psikoloji ile iletişime geçebilirsiniz. Üstelik pandemi sebebiyle online terapi hizmetinden de faydalanabilirsiniz. İnternet üzerinden görüntülü ve sesli gerçekleştirilen bu çevrimiçi terapi yöntemi oldukça verimli sonuçlar sağlamaktadır. Online terapi ile ilgili bilgi almak ve online psikologları incelemek için https://norapsikoloji.com/online-terapi/ sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi