Meyve Fidanı Üretimi Nasıl Yapılır?

Meyvecilik tarımın uzun zaman alan bir dalıdır. Meyveciliğin temelini oluşturan badem fidanı önemli bir yer tutar bu nedenle iyi bir meyve yetiştiriciliği için iyi fidan gereklidir. Kaliteli fidanlar ile test edilecek olan meyve bahçeleri karlı yetiştiricilik için ilk adımdır. Bunun için sertifikalı fidan üretimine öncelik verilmesi gerekir.

Sertifikalı zeytin fidanı üretimi ile üretilen fidanların pazarlanmasında pek çok kolaylıklar vardır. Ülkemizde her sene 38 milyon civarında meyve fidanı üretimi yapılır. Bu miktarın 5 milyon kadarı kamu kurum ve kuruluşları kalan 33 milyon ise özel kişi ve kurslar tarafından üretilir.

Ülkemizde Fidan Yetiştirme Sistemleri Nasıldır?

Üretim faaliyetlerinin bir bütün olduğu şekilde uygulanır. Yani bir fidanlıkta tohumdan aşılı fidan elde edilmesine kadar tüm faaliyetler gerçekleşir. Agrolidya firması kaliteli ceviz fidanı üretimini gerçekleştirir. Fidan seçiminden dikim tekniğine kadar gösterilecek titizlik karlı bir yetişkinlik yetiştirici olmak için gerekli olan koşullardır. Yetiştirici bahçesinde kullanılacak fidanı anacını ve kaleminin menşeini bilmesi bu bahçeyi uygulayacağı bakım ile yakından alakalıdır.

Bu bakımdan sertifikalı fidanı kullanımı büyük bir önem arz eder. Modern meyvecilikte meyve tohumları ve yabani ağaçların tohumlarından elde edilen çöpler ya da seçilmiş olan klon ağaçların üzerine aşılanarak yetiştirilir.

Aşı ile Üretim Nedir?

Aşılama 2 bitki parçasının bir bitkiymiş gibi kaynaşarak ve büyümelerine devam edecek şekilde birleştirme tekniği olarak bilinir. Yeni bitkinin üst kısmının meydana getirecek olan kısmını kalem kökünü meydana getirecek alt kısmına araç denir. Fidan ağaç veya ağaççıkların en geç durumda olanı yeni yetişene ne denir. Fidan meyveli meyvesiz iki ya da daha çok sene ömürlü ağaç üretmek üzere kullanılan tohumdan sürmüş veya odunlaşmış dalları köklendirilmiş genç bitkilere verilen isimdir.

Bunların yetiştirildiği agrolidya fidanlık bunları yetiştirme işine ise fidancılık olarak isimlendirilir. Meyve veren ağaçların fidanları kar veya hobi amacı ile yapılan meyve bahçelerinin kurulmasında kullanımı vardır. Meyvesiz ağaç fidanları ise süs bahçeleri küçük konular peyzaj alanlarının ve farkların kurulmasında işe yarar.

Editör: Haber Merkezi