Korona Testi

Aralık 2019’da dünya tarihine giren korona virüs aradan yıllar geçmesine rağmen ortadan kaldırılabilmiş değil. Dünya genelinde virüsün başlangıcından bu yana çok büyük değişimler oldu ve olmaya devam ediyor. Yeni normallerle hayat başka bir düzlemde devam ettirilmeye çalışılıyor.

Korona virüsün ortaya çıktığı ilk günden bu yana bir taraftan hastalığın aşısı üzerinde çalışılıyor, diğer taraftan bulaşması ve bulaşan kişilerin tedavisi üzerine çalışmalar devam ediyor. Özellikle de virüsün etkilenene her kişide farklı belirtiler gösterebiliyor olması, kimilerinde ölümle neticelenirken kimilerinde hiçbir belirti olmaksızın taşıyıcı ve bulaştırıcı etki yapması hastalıkla mücadeleyi güçleştiriyor.

Hastalığın yayılımını azaltmanın ve tedaviye başlamanın yolu ise testten geçiyor. Korona testi olarak adlandırılan bu testler arasında tüm dünyada en yaygın kullanılan PCR testi oluyor. PCR testi, tıp alanında uzun yıllardır kullanılan ve avantajlarından dolayı öne çıkan bir test olmakla birlikte koronanın tespitinde de en hızlı, en doğru ve en pratik test olarak kabul görüyor. Bu nedenle çoğu zaman doğrudan korona testi olarak da adlandırılıyor.

Nasıl Yapılır?

Korona testi kişiden numune alınarak yapılan bir testtir. Numune alımında uzun, ucunda pamuk olan bir çubuk kullanılır ve bu çubukla kişinin boğazından ya da burnundan sürüntü alınır. Her ne kadar çubuk ile sürüntü alınırken rahatsız etse de kişilerin hasta olup olmadıklarını en net şekilde ortaya koyabilmek için bu yöntem kullanılmaktadır. Hatta kişilerin rahatsızlıkları bir hayli artmış ise burun ve boğazda örnek bulunmayabilir. Bu durumda solunumlarından test için örnek alınması dahi gerekebilir.

Korona testinin yapılabilmesi için mutlaka doğru zamanın ve uygun koşulların olması gerekir. Testin yapılış aşamalarını şöyle sıralayabiliriz:

  • Kişiden alınan örnek cerrahi bir kaba alınır.
  • Örnek incelenmek üzere laboratuvarda yer alan test kartuşlarına nakledilir. Kartuşlarda örnek filtrelemeye tabi tutulur.
  • Filtreleme işleminden sonra örneklere ultrasonik dalgalar verilerek korona virüsün RNA’sı alınır.
  • Ardından virüsün genetik maddesiyle teste ait ajanlar birbirlerinin içine karışır.
  • Reaksiyon tüpündeki madde tanım yapılması amacıyla incelemeye alınır.
  • Son olaraksa kişilere rahatsız olup olmadıklarının tanısı konulması için sonuç aşamasına gelinir.

Korona testi yapılırken iki farklı tür uygulama tercih edilebilir. Bunlardan birisi gerçek zamanlı korona testi adı verilen yöntemdir ve test sonucu 1 saat ila 3 saat arasında çıkabilmektedir. Diğeri ise hızlı korona testi adı verilen test olup sonucu daha hızlı çıkmaktadır. Kişiler 15 dakika ila 1,5 saat arasında sonuçları öğrenebilmektedirler.

Fiyatı

Korona testi olarak adlandırılan PCR testi çeşitli avantajlar sağladığı için öne çıkmaktadır. Mesela örnek alım sırasında kan alınmadığı için etrafa kan sıçraması, testi alanın virüse yakalanması ihtimalleri engellenmektedir. Ayrıca virüs kapmış kişiler çok kısa sürede belirlenebilmekte, böylece testi pozitif çıkan kişilerin izolasyon süreçleri çok hızlı başlatılarak başkalarıyla temas etmeleri engellenmektedir. Bu sayede hastalığın kontrol altına alımı kolaylaşmaktadır.

Korona testi her yerde yaptırılamamaktadır. Bunun için Sağlık Bakanlığının belirlediği şartlar sağlanmış olmalı ve bakanlığın yetkilendirdiği yerler tercih edilmelidir. İstanbul genelinde korona testlerinin fiyatları sağlık kurumları arasında ufak farklılıklar olsa da 250 – 300 TL arasında değişmektedir.

Editör: Haber Merkezi