Kira Sözleşmesi Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ev veya dükkan gibi mülklerin kiralanacağı zaman kiracı ve mülk arasında imzalanan yazılı anlaşmaya sözleşme veya kontrat adı verilir. Bu sözleşmenin imzalanması ile hem kiracı hem de mülk sahibi haklarını güvence altına almış olur ve ileride yaşanabilecek sorunların oluşmasını engellemek için kira sözleşmelerinin önemi oldukça büyüktür. Kira sözleşmeleri yapılırken bazı dikkat edilmesi gereken unsurlar vardır ki dikkat edilmemesi halinde ileride sorunlara yol açabilir. Kira sözleşmesinin ne olduğunu öğrenmek ve destek almak için buraya tıklayınız. İşte kira sözleşmesi yaparken dikkat edilmesi gerekenler;

  • Kiralanacak konutun ölçüsünün ölçülüp kira sözleşmesinde belirtilmesi gerekir ayrıca tapuda yer alan bilgilerle kiralanacak yerin bilgilerinin eşleşmesi ve konutu kiralayan ile tapuda adı yazan kişinin aynı olması veya yetkili olması kiracılar için büyük ölçüde önemli olup dikkat edilmesi gereken kriterler arasında yer alır.
  • Kira bedeli net şekilde belirtilmeli ve ayrıca kiranın ödeneceği tarih ve bankada açıkça kira sözleşmesinde yer almalıdır. Bu bilgilere ek olarak aylık 500 TL’yi aşan kiraların banka veya PTT üzerinde ödenmesi zorunluluğu vardır.
  • Kiralanacak konutta bulunan demirbaşlar tespit edilerek kayıt altına alınmalıdır.
  • Kira sözleşmesinin kefillerin önünde doldurulması daha iyi olurken her iki tarafında her sayfada mutlaka imzası bulunmalıdır.
  • Kira sözleşmesinde depozitonun içeriği ve depozitonun hangi şartlarda iade edileceğine dair bilgiler yer almalıdır. Depozito ödemesi yapıldıysa hangi tarih yapıldığı, ne kadar ödeme yapıldığı ve geri verileceği şartlar net bir şekilde sözleşmede yer almalıdır.

Bu hususlara dikkat ederek imzalayacağınız kira sözleşmesi sayesinde ileriki zamanlarda ortaya çıkabilecek sorunların önüne geçebilirsiniz.

Kira Kontratı Nasıl Hazırlanır?

Kiralama ile ilgili bilgiler; kiralanacak olan mülkün cinsi, yeri, kira sürecinin başlangıcı ile bitiş tarihi belirtilerek kira bedelinin eksiksiz olarak doldurulması gerekir.

Demirbaşlar; kiralanan mülkte yer alan demirbaşlar, tespit edilmeli ve sözleşmede açıkça belirtilmelidir. Kiralanan mülkte beraber içinde bulunan eşyaları da sahiplenmiş olursunuz. Ayrıca bu bölümde, aidat bilgileri de yer almalıdır.

Sözleşmeyle ilgili genel koşullar; tadilatlar, kiranın yatırılacağı gibi bilgilerin yer aldığı bu bölümle sözleşme hazırlanmış olur.

Editör: Haber Merkezi