Kıble Nasıl Bulunur?

Namazın sıhhati açısından kıble yönüne doğru namazı kılmak gereklidir. Çünkü namazın dışındaki farzlardan birisi de istikbal-i kıbledir. İstikbal-i kıble ise Mekke'de bulunan Kabe'ye yönelerek namazı kılmak anlamına gelmektedir. Mekke'de olup Kabe'yi görenler ona yönelerek namazını eda eder. Kabe'yi göremeyen veya uzaktakiler ise Kabe cihetine yönelerek namazlarını kılar. Kıble yönünü bilmediğimiz bir yerde öncelikle bir mescid/cami arayışına gireriz. Cami veya mescit bulamadığımız zamanlarda ise namazı kılmak için etrafımızdakilere kıble yönünü sorarak bu soruna çare ararız. Araştırmalarımız neticesinde kıble yönü olması hususunda kanaat getirdiğimiz yöne doğru namazı kılmamız gereklidir. Araştırma yapmaksızın herhangi bir yöne doğru namaz kılınmaz.

Bulunduğunuz konumun kıble yönünü bilmiyorsanız kıble cihetini araştırmanın namazın sıhhati açısından pek önemli olduğu böylece anlaşılmış olmaktadır. O halde kıble yönümüzü nereden ve nasıl bulabiliriz? Bu soruya öteden beri kullanılan pusula ile yön tayini yaparak bulabileceğimiz yanıtını verebiliriz. Fakat çoğu kimsenin pusulayı doğru şekilde kullanamaz. Ayrıca bulunduğunuz yerin pusula için kıble açısının da bilinmesi gereklidir. Bundan dolayı size tavsiyemiz internet üzerinden online haritalar yardımıyla kıble yönü hattınızı veren kıble bulma servislerini kullanmanız olacaktır. Tüm dünya ülke ve şehirlerinin kıble yönü hattı ve pusula kıble derecesini veren Qibla Finder servisi yararlanmanız gereken ilk kaynaktır. Qibla Finder servisi ile kıble yönünüzü hassas bir şekilde belirleyebilirsiniz. Bunun için mobil cihazlarınızda Konum veya GPS servisini aktif hale getirmeniz yeterlidir. Ayrıca manuel olarak her ülkenin kendi resmi dili ile yayın yapan bu kıble bulucu ile, bulunduğunuz ülkenin il/şehir seçimleri neticesinde de kıble yönünüzü bulmanız mümkündür.

Fakat İslam ülkelerinin önemli bir kısmının Arapça dilini kullandığından hareketle اتجاه القبلة kıble bulma servisi de diğer bir seçenektir. Çevrimiçi haritalar ile kıble yönü hattınızı anlık olarak buradan da alabilirsiniz. Eğer pusula ile hassas bir şekilde bulunduğunuz yerin kıble yönünü bulmak isterseniz yine aynı servisten size pusula kıble açısı da verilecektir. Bu dereceyi usulüne uygun şekilde pusulaya uygulayarak kıble yönünüzü bulabilirsiniz. www.al-qibla.net ile kıble yönünüzü online haritalar yardımıyla bulabileceğinizi tekrar belirtelim.

Editör: Haber Merkezi