Kaligrafi Nedir?

Kaligrafi, harfleri güzel biçimlendirerek güzel yazı yazma veya elle yazma sanatına denir. Kaligrafi; harfleri birer sanat eserine dönüştürerek vurgu yazının güzelliğini ve görünüşünü hedef alır. Harflerin biçimlendirilmesiyle güzel görünmesini sağlayan bu sanat Uzak Doğu’dan Asya’ya ve buradan da günümüze kadar taşınarak yazının en estetik hâlini almayı başarmıştır. İslami kültürde kaligrafi sanatına ‘’hat’’ veya ‘’hüsn-i hat’’ denir.

Kaligrafi Nasıl Yapılır?

Kaligrafi sanatı sadece güzel yazı yazma sanatı olarak düşünülmemelidir. Kaligrafi sanatı aynı zamanda yazı sembollerini uyum, ritim ve bütünlük gösterecek şekilde düzenleyerek kâğıda aktarır. Kaligrafi sanatında harfler arasında boşluğu orantılı ve doğru bir şekilde bırakmak kaligrafi sanatının önemli bir kuralıdır. Ayrıca yazıya güzel görünüm kazandırarak yazının zerafetini ortaya çıkarırken harflerin biçimleriyle fazla oynayarak görünümünü de bozmamak gerekir.

Binlerce yıldır birçok ülkede özel mürekkepli kalemler, fırçalar kullanılarak kaligrafi sanatını ortaya çıkarmışlardır. Dünyanın farklı coğrafi bölgelerinde farklılaşarak birçok kaligrafi türü ortaya çıkmıştır. Kaligrafi sanatı çeşitlerine örnek olarak Batı kaligrafisi, Doğu Asya kaligrafisi, Güney Asya kaligrafisi ve İslami kaligrafi örnek verilebilir. Kaligrafi için gerekli olan malzemeleri https://www.guvensanat.com/kaligrafi-kalemleri sayfasından satın alabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi