Gübre Çeşitleri Nelerdir?

Toprağın eksik elementlerinin tamamlanıp sağlıklı ve bol ürün alması için çeşitli şeyler yapılır. Bunların başında torf toprağı verilmesi, yeşil bitkilerin sap ve köklerinin sürülmesi yoluyla toprağa katılması, ahır ve kümes hayvanlarının gübresinin verilmesi yapılabilmektedir. Gübre çeşitleri tam da bu kapsamda devreye girmektedir.

Kısaca gübreler organik ve inorganik gübreler olarak ikiye ayrılmaktadır. Organik olanlar bitki artıkları veya hayvan dışkılarından oluşmaktadır. İnorganik olanlar ise çeşitli kimyasal işlemler ile elde edilenlerdir. Organik olanlar geleneksel olarak eskiden beri kullanılmaktadır.

Gübre Çeşitleri Arasından Hangisi Kullanılmalı?

Tarım yapılmakta olan topraktaki değerler yetişen bitkiler tarafından zaman içinde emilip azalmaktadır. Ürün kalitesi ve verimi doğal olarak düşmektedir. Bu eksilen maddelerin çiftçi tarafından toprağa tekrar eklenmesi gerekmektedir.

Yapılması en doğru yöntem toprak analizi yapılmasıdır. Bu şekilde toprağın içeriği saptanıp, yapılacak tarımsal faaliyete uygun gübreleri saptamak mümkün olmaktadır. Böylece toprağın kalitesi de korunmuş olmaktadır.

Gübre Çeşitleri Uygulaması

Toprağa elle serpilerek uygulanması, sıraya uygulama, yapraktan uygulama veya sulama ile uygulama gibi çeşitli yöntemler ile gübre çeşitleri uygulaması yapılmaktadır. Bir önemli detayda çeşidin tespiti ve zamanlamadır.

Genel olarak Şubat ile Ağustos arasında gübreleme yapılmaktadır. Her farklı gübrenin gübreleme zamanı ve yöntemi ile ilgili detaylar mutlaka bilinmelidir. Daha geniş bilgi için https://www.hortiturkey.com/yazilar/gubre-cesitleri linkine tıklayarak okuyabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi