Fabrikalar Isıtma Sistemi Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Fabrikalar iş yoğunluğunun yüksek ve verimli olduğu alanlardır. Yapılan işlerin büyüklüğünden kaynaklı ve çalışan sayısının çok olmasıyla beraber güvenlik ve rahat iş yürütebilme koşulları olmazsa olmaz olmuştur. Üretim yapılan fabrikalarda bazı ürünler yüksek ısılar altında üretilmelidir. Bu nedenle tercih edilecek sistem oldukça önemlidir. Fabrikalarda kullanılan ısıtma sistemlerini nasıl olması gerektiği konusuna reterm.com sitesi kurucu Alparslan İncedayı değindi;

  • Hizmet ömrü uzun olmalıdır: Kullanılacak olan ısıtma silindire ve banta fazla ısı vermemelidir. Banta fazla ısı veren sistemler zamanla aşınmaya sebep olabilmektedir. Banta ısıyı yansıtmayan sistemler uzun ömürlü olmaktadır.
  • Güvenilir olmalıdır: Kullanılan sistem dış kısma ısı vermemelidir. Dış kısma ısı veren sistemler de ek maliyet olarak korucu kullanmak gerekmektedir. Güvenirlik için indüksiyon tencere ağzı ısıtma makineleri kullanmak uygun olacaktır. Bunun nedeni indüksiyon makinesiyle ısıtılan tencere ağzı kenara bırakılarak soğuması beklenmektedir. Soğuma sırasında sertliği giderek çatlama meydana gelmez. Bu durumda güvenli bir işleyiş şeklidir.
  • Yüksek verim ve enerji tasarrufu sağlamalıdır: Fabrikalar fazla miktarlarda üretim yapmaktadırlar. Tüm bu üretimlerin maliyetini karşılamak için hem en yüksek verimli hem de en tasarruflu sistemi kullanmaları gerekmektedir. Bazı işlemlerde çeliklerin aşınma ve darbe dayanımlarının yüksek olması istenebilir. Bu sistem indüksiyon HF ısıl işlem sistemleri olabilmektedir. Kullanılan bu sistem sayesinde iş verimi ve enerji tasarrufu yüksek olmaktadır.
  • Sıcaklık kontrolleri doğru olmalıdır: İndüksiyon sistemler bobin ve silindirin kendisi ısınmaz. Bu nedenle sıcaklık kontrolü gerçek zamanlı ve tutarlı olmaktadır.
  • İyi yalıtım sağlamalıdır: Kullanılan sistem kaliteli izolasyonla kapanmalıdır. Aynı zamanda yüksek sıcaklıklara dayanıklı özel kablolar silindirin tüm yüzeylerini sarmalıdır. Silindirin dış çevresi ile dışarıya doğrudan temas olmamalıdır.
  • Çalışma ortamı iyi olmalıdır: İndüksiyon sistemler ısı kaybını önlemektedir. Kullanılan ekipman yüzeyleri sıcak olamamaktadır. Bu nedenle çalışma sahası iyi ve güvenilir olmaktadır.

Gelişen ve değişen dünyaya ısıtma sistemleri de uyum sağlamalıdır. Yapılan birçok yenilik ve gelişme faydalı sonuçlar doğurmaktadır. İndüksiyon ısıtma sistemleri de geleneksel sistemlere göre birçok yenilik ve avantaj oluşturuyor. Dünya insanlığın yaşam alanı ve evi. Onu en iyi şekilde korumak gelecek nesiller için bir görevdir.

İndüksiyon çalışma sistemleri çevre dostudur. Enerji tasarrufu sağlayarak karbondioksit emisyonu oluşturmaz. Geleneksel rezistansla ısıtma yöntemlerinde dış alanlar oluşan etkiden kaynaklı ısı kaybı yaşanabilir. Bu durumda fazla enerji tüketimine sebep olur. Aynı zamanda çevreye fazla ısı vermesiyle çalışma ortamı konforunu düşürmüş olur. Çok büyük olmalarıyla birlikte fazla yer kaplamaktadırlar.

Bant ve silindir sistemine fazla ısı verildiği için kullanım ömrü az olmaktadır bu da ekstra maliyet demektir. Fiyat/performans düzeyi bakımından geleneksel ısıtmalar tercih edilmemektedir. Bunun nedeni enerji tasarrufu sağlaması ve çevre koruması sağlamamadır. Geleneksel ısıtıcının performansı mevcut teknik gereksinimleri karşılamaktadır. Fiyat/performans bakımından uygun değildir ve tercih edilmemektedir.

Akhisar Haber Ajansı

Editör: Haber Merkezi