Demir Eksikliği Anemisi

İnsan vücudu birçok elementten oluşmaktadır ve bunlardan birisi demirdir. Demir, dokulara oksijen taşıyan hemoglobinin yapısındaki en temel bileşendir. Yalnızca burada değil, hücrenin enerji üretim merkezi olan mitokondrium için de lazımdır. Ayrıca kalp kasının gerilme fonksiyonlarında, bağışıklık sisteminde de demirin etkileri vardır. Demir eksikliği bağışıklık sisteminin enfeksiyonlara karşı daha dirençsiz hale gelmesine neden olmakta, motor ve beyin fonksiyonları eksiklikten olumsuz etkilenmektedir.

Demir eksikliği anemisi bir tür hastalık değildir. Bu bir bulgudur. Dolayısıyla demir eksikliği birçok hastalığın uyarıcı belirtisidir. Kişinin vücudunda demir eksikliği olduğunda hemoglobin değeri düşük çıkar. Buna bağlı olarak da kansızlığa rastlanır. Bu durum anemi olarak adlandırılır.

Demir Eksikliği Anemisi Nedenleri ve Görülme Sıklığı

Kansızlık nedenleri arasında en büyük etken demir eksikliğidir. Dünyada iki milyardan fazla insan bu eksiklikle yaşamaktadır. Özellikle genç kadınlarda daha fazla bu durum görülmektedir ve bunun önemli nedeni adet kanamalarıyla birlikte demir eksilmesi olmasıdır.

Doğurganlık çağı dışındaki kadınlar haricinde demir eksikliği anemisi hamilelerde, sosyoekonomik düzeyi düşük kişilerde sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde hamile kadınların yüzde 75’inde, doğurganlık dönemindekilerin yüzde 65’inde demir eksikliği oluşmaktadır. Gebelik takibi iyi yapıldığı ve demir takviyesi alındığı taktirde bu oranlar giderek düşmektedir.

Menopoz dönemindeki kadınlarda ve erkeklerde ortaya çıkan eksiklikte detaylı tetkikler yapılmalı, hangi hastalıkların belirtileri olabileceği araştırılmalıdır. Beslenme düzeni değiştirilmeli, bütün bunlar için uzman doktorlara muayene olunmalıdır.

Demir Eksikliği Anemisi Tedavisi

Prof. Dr. Mustafa Çetiner demir eksikliği anemisi alanında ülkemizin en deneyimli doktorlarından birisidir. Uzman ekibiyle birlikte en modern ekipmanlar eşliğinde gerekli incelemeleri yapmakta, tetkik ve tespitlere yönelik çözümler geliştirmektedir. Dilerseniz güncel bilgilere https://www.mustafacetiner.com/demir-eksikligi-anemisi/ linkinden ulaşabilir, iletişim kanallarından iletişime geçebilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi