Çin Vizesi

Çin vizesi almak isteyen Türk vatandaşlarının, öncelikle ilgili dış temsilcilikten vize almaları gerekir. Ancak Hong Kong ve Makau’ya seyahat etmek isteyen vatandaşlar vize almak zorunda değildir. Vize başvurusunda bulunmak isteyip sahip oldukları vize kategorisini değiştirmek isteyen yabancıların, ilk olarak Çin’den çıkış yaparak tercih ettikleri vize türü için tekrar başvuruda bulunmak zorundadır. Çin vizesi için başvuru işlemlerini gerçekleştirebilmek için ilk yapmanız gereken şey vize türünüze karar vermektir.

L tipi turistik vizede Çin’e gezi amaçlı gitmek isteyenlere, yalnızca grup başvurularında onaylanmaktadır. Kısa süreli vizeler arasında M tipi ticari vize, F tipi yatırımcı vizesi, G tipi transit vize, X2 tipi öğrenci vizesi, J2 basın mensubu vizesi, C tipi mürettebat vizesi, Q2 tipi aile birleşimi vizesi, S2 tipi mesleki eğitim vizesi, R tipi üst düzey yetenek ve başarıya sahip bireyler vizesi bulunmaktadır.

Uzun süreli vize türleri içinde ise D tipi- oturum izni, Çin vizesi için başvuru yaparak ikamet amaçlı başvurmak isteyen kişiler için düzenlenen vize kategorisidir. J1 tipi basın mensubu vizesi Çin’de bulunan basın ile ilgili kuruluşlarda 180 günden fazla süre için çalışacak olan gazetecilere verilmektedir. Q1 tipi aile birleşimi vizesi Çin’de devamlı konaklamak isteyen Çin vatandaşlarının aile üyelerinin (anne, baba, eş, çocuk vb.) aldığı vize türüdür. S1 tipi mesleki eğitim vizesi Çalışma veya eğitim amacıyla Çin’de 180 günden daha fazla kalmak isteyen kişilerin aile bireylerine verilmektedir. X1 öğrenci vizesi, Çin’de 180 günden uzun sürecek eğitim sebebiyle bulunacak kişilere verilen vize tipidir. Z tipi çalışma vizesi Çin’de çalışmak isteyen kişilere verilmektedir

Vize başvurusu yapmak isteyenlerin vizelerinin tek girişli mi çok girişli mi olduğuna karar vermeleri oldukça önemlidir. Tek girişli bir vize almanız halinde 3 ay süresince 30 gün süresince ülkede bulunabilirsiniz. Çift girişli vize alırsanız her girişiniz 30 gün olacak şekilde tanımlanacaktır.

Çin vizesi için başvuru yapacakların dikkat etmesi gereken bir diğer konu bu kişilerin pasaportlarının Çin’de kalmak istedikleri süreyi kapsaması gerekliliğidir. Zira vize süresi dışında ülkede bulunan yabancılar para veya hapis cezasına çarptırılabilmekte hatta bu kişilere Çin’e giriş yasağı uygulanabilmektedir.

Çin vizesi için başvuru yapacaklar son yıllarda devam etmekte olan pandemi sürecindeki güncel kısıtlamalar hakkındaki ayrıntılı bilgiye ÇHC’nin Ankara Büyükelçiliği’nden ya da İstanbul Başkonsolosluğu’dan ulaşabilmektedir. ÇHC’ye seyahat etmek isteyen kişiler ÇHC temsilciliklerinden devam eden kısıtlamalarla ilgili bilgi edinebilmektedir. Bu noktada uyarıları dikkate alarak önlemlere uymak son derece önemlidir.

ÇHC’den Hong Kong’a seyahat etmek isteyen kişilerin çift girişli vizeye sahip olmaları gerekmektedir. ÇHC’den transit geçişlerinde havaalanı sınırlarında bulunulduğu sürece 24 saat süresince vize almaya gerek yoktur. Ancak Havaalanının terk edilmesi durumda veya 24 saatten daha uzun kalmayı gerektiren durumlarda transit geçişler yapabilmek için ÇHC Başkonsolosluğu’ndan vize alınması gereklidir. Çin vizesi için başvuracak kişilerin pasaportların geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır. Altı aydan daha uzun süreli ikamet etmek isteyen kişilerin sağlık belgesi almaları gerekmektedir. Gerekli tüm belgelerle ilgili daha ayrıntılı bilgi için ÇHC’nin Ankara Büyükelçiliği ile iletişime geçilmesi yerinde olacaktır.

Editör: Haber Merkezi