Can Ata Kıraç

Can Ata Kıraç 1927 yılında Ankara’da dünyaya gelmiştir. Başarılı bir ziraat mühendisinin oğlu olarak dünyaya gözlerini açan Kıraç’a Can ismini Mustafa Kemal Atatürk vermiştir.

Kıraç dünyaya gözlerini açtığı konum ve aile nedeniyle kendisini daima şanslı doğmuş olarak tanımlamıştır.

Babası Ali Numan Bey Can Ata Kıraç’ın doğduğu tarihlerde Atatürk çiftliğinde çalışmaktaydı. Kıraç’ın çocukluk yılları ise babasının işi ve görevleri nedeniyle Eskişehir’de geçmiştir. Kıraç Eskişehir’de geçen çocukluk yıllarından toprakla iç içe yaşamış ve bu durum ilerleyen dönemlerdeki meslek seçimi üzerinde de etkili olmuştur.

1946 yılında Galatasaray Lisesi’nden mezun olan Kıraç, hayatının ilerleyen dönemlerinde de lise eğitimini bu kurumdan almanın gururunu yaşadığını sıkça dile getirmiştir.

Lise eğitimi sonrasında hem büyümüş olduğu çevre hem de babasının mesleği olması nedeniyle ziraat mühendisliği okumaya karar vermiş ve 1946 yılında Ankara Üniversitesi’nde eğitimine başlamıştır.

1950 yılında ziraat mühendisliği fakültesinden mezun olmuş ve çalışma hayatına başlamıştır. İlerleyen süreçlerde aldığı “Koç’un Can’ı” unvanının temelleri çalışmaya başladığı ilk günden atılmıştır. Okulu bitirdikten sonra Koç Ticaret Şirketi Otomobilcilik Şubesi’nde Bernar Nahum’un yanında çalışmaya başlamıştır.

Kariyerinin ilk dönemlerinden bahsederken kendisini Bernar Nahum’un çırağı olarak tanımlamakta ve bu durumdan oldukça kıvanç duyduğunu her fırsatta dile getirmektedir.

Can Ata Kıraç başarılı bir iş yaşamının temellerini üniversite yıllarında atmış ve bu dönemde hem akademik hem de sosyal anlamda pek çok projeye katılım sağlamıştır. 1949- 1950 yılları arasında Türkiye Milli Talebe Federasyonu başkanlığını üstlenmiş ve bu görev kapsamında pek çok faaliyete katılım sağlayıp ön ayak olmuştur.

Kıraç 1952 yılında dönemin mevcut koşulları nedeniyle talihsiz bir olay yaşamış ve Atatürk ilkelerine bağlı kalınması adına yazdığı bir yazıdan dolayı “Türk halkını isyana teşvik etme” gerekçesiyle sanık olarak yargılanmıştır.

Can Ata Kıraç hayatı boyunca aile yaşamına önem vermiş ve kariyerini şekillendirdiği pek çok noktada ailesini ve mevcut şartlarını da değerlendirmiştir. 1954 yılında İnci Atav ile hayatını birleştiren Kıraç bu evliliği, tam 65 yıl sürdürmüştür.

Can Kıraç’ın İnci Atav’dan Aslı ve Ali Numan Kıraç adında iki çocuğu vardır. Çocuklarından Ali Numan Kıraç hayatını Ebru Kıraç ile birleştirmiştir. Çiftin bu evliliklerinden Yasemin ve Can Ata Kıraç isimli iki çocuğu bulunmaktadır.

Can Kıraç 1957 yılında İzmir’deki Egemak şirketinde müdür yardımcısı olarak çalışmış ve 1958 yılında aynı şirkette müdür pozisyonuna yükselmiştir. 1963 yılında özverili ve disiplinli çalışmaları sayesinde Koç Holding’in kurucu ortakları arasındaki yerini almıştır.

Can Ata Kıraç 1968 yılında İzmir’den İstanbul’a dönmüş ve holdingin otomotiv grubunda çalışmaya başlamıştır. 1973 yılında Koç Holding İcra Komitesi’ne girmiş ve 1982’de Otomotiv Grubu başkanlığı görevine yükselmiştir. 1984’te Koç Holding’in İdare Komitesi üyesi olurken 1987’de ise başkanı olmuştur.

80’li yıllarda basın tarafından da oldukça ilgi gören “Koç’un Can’ı” unvanını almış ve 1991 yılının sonunda kendi isteğiyle Koç topluluğundaki 41 yıllık meslek hayatını sonlandırarak emekli olmuştur.

Editör: Haber Merkezi