Araç Kaskosu Bitmeden Yenilenir Mi?

Genel itibariyle kasko ile zorunlu trafik sigortalarının beraber yaptırılması çeşitli kaza durumlarında hem aracın hem araç sahiplerinin hem de başka araçların ve insanların ekonomik anlamda güvence altına alınmasını sağlar. Bu sebeple kasko ile trafik sigortasının beraber yapılması önemli konular arasında yer alır.

Kasko Süreleri Ne Kadardır?

Çoğunlukla kasko poliçesi öğlen 12’de başlar ve tam bir yıl sonra öğlen 12’de sona erer. Kasko süreleri poliçe ile belirlenen günde başlar ve aksi belirtilmediği durumlarda tam 365 gün boyunca sürmeye devam eder. Fakat burada artık yol kavramına dikkat etmek önemli bir konudur. Her sene 365 gün 6 saat olduğundan dört yılda bir artık yıl meydana gelir ve o zaman 366 gün süresi olur. Kasko şirketi ile alakalı olarak bilinmesi gereken konulardan biri sigorta şirketlerinin fesih haklarının olmasıdır. Çoğunlukla poliçe imzalanmasının ardından prim ödemeleri 30 gün içinde gerçekleştirilmezse sigorta şirketinin kaskoyu feshetme hakkı bulunur.

Bu gibi durumlarda sürücülerin araçları ile kaza yapması halinde kasko teminatlarından faydalanmaları söz konusu olmaz. Bu kapsamda; kasko sigortası yaptırmadan önce poliçe sigorta süresi ve ödeme takvimi konularına dikkat edilmesi önemlidir.

Full Kasko Ne Anlama Gelir?

Genel kapsamda full kasko, genişletilmiş araç sigortası olarak isimlendirilir. Bu kasko araçların başına gelebilecek kötü durumları kapsama özelliğine sahiptir. Arabanın çalınması, çarpma, yanma, gibi durumlarda genişletilmiş sigorta ile araçların korunması mümkün olur. Bunun yanında araçlara hasar veren durumların yanında patlama, doğal afet, saldırı durumları da sigorta kapsamına girer. Sigorta poliçesi de meydana gelen herhangi bir kaza durumunda sigorta sahibine destek olur. Kaza sonucunda kişilerde yaralanma durumları söz konusu olduğunda tedavi masraflarının karşılanması gerçekleştirilir. Bunun yanında 16 ile 65 yaş arasında olan kişilerin sakatlık, ölüm ve iş görememe durumları halinde kişilerin teminat altına alınması sağlanır.

Aracın Satılması Halinde Kasko Durumu

Kasko kişilere özel olarak gerçekleştirilir. Bu nedenle aracın yeni sahibinin sigorta için tekrardan kasko teklifi alması gerekir. Bu durum yalnızca sigorta şirketi ve araç sahipleri arasında paylaşılır. Aracı satan kişiler daha önceden yaptırmış oldukları kasko konusunda endişelenmemelidir. Sigorta şirketi ile gerçekleştirilen sözleşmeye bağlı olarak sözleşme günü bitmeden aracın satılması halinde kasko poliçesinin iptal edilmesi sağlanır. Kalan günlerin bedeli de kişilere yeniden ödenir. Araçların satılması halinde kişilerin herhangi bir maddi kaybı bulunmaz.

Bunun yanında kişiler iade ücreti alarak işlemlerinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi de sağlanır. Daha önce kasko yapılmış ikinci el araç satın alacakların araçların hasar durumuna ve yaşına göre yeniden araç sigortası yaptırması gerekir. Araçta onarım işlemlerine gerek duyulması halinde bu olaylar poliçedeki kurallar çerçevesinde gerçekleşir. Onarım işlemlerinin sigortalı kişi tarafından belirlenen bir servis yerinde yapılması halinde tamir işlemi bu kanaldan sağlanır.

Editör: Haber Merkezi