Harddisk Nedir ve Neden Kullanım Alanları Nelerdir?

Bilgisayar satın alırken dikkat edilmesi gereken en önemli şeylerden birisi de veri saklama kapasitesidir. Bilgisayarda bulunan tüm verile harddiskle saklanır ve işlenir. Bilgisayar kapalı olduğu zaman bile bilgisayarda bulunan tüm veriler saklanmaya devam edilir. Aslında bir bilgisayarın kullanılırlığı depolama alanının ne kadar büyük olduğuna bağlıdır. Bu da bilgisayarda ki en önemli kısımlardan birinin olduğunu göstermektedir. Ancak eğer bilgisayar el verişli ise daha sonradan ekleme yapılarak veri saklama kapasitesi attırılabilir. Yani harddiskler dahili ve harici olarak kullanılabilirler.

Harddiskin Özellikleri Nelerdir?

Harddiskin dikkat edilmesi gereken iki önemli özelliği bulunmaktadır. Bunlardan birisi harddiskin veri kapasitesi diğeri ise dönüş hızıdır. Dönüş hızı belli olan disklerin yanı sıra dönüş hızını yapılan veri okumaya da yazma işlemine göre kendisi ayarlayan disk türleri de bulunmaktadır. Harddisklerin boyutu da oldukça farklılık gösterebilmektedir. Genellikle disklerin boyutu ile bilgisayarın çeşidine bağlı olarak değişir. Masaüstü bilgisayarlar için çoğunluk ile 3.5 inç boyutlu hard disk seçenekleri tercih edilirken dizüstü bilgisayarlar için ise 2.5 inçlik olanları tercih edilmektedir.

Harddisk Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Harddisk satın alırken dikkat edilmesi gereken pek çok önemli özellik bulunmaktadır. Öncelikli olarak seçim yapmadan bilgisayar modelinizi ve ihtiyacınız olan depolama kapasitesini düşünmelisiniz. Harddiski satın alırken belirlemeniz gereken ilk şey ihtiyacınız olan depolama alanıdır. Bundan sonra bütçeniz dahilinde dönüş hızı seçenekleri arasından tercih yapabilirsiniz. Diskin dönüş hızı arttıkça fiyatının da artacağını aklınızda bulundurmalısınız. Ayrıca diski satın alırken farklı markaların ürünlerine de göz atmanızı öneriyoruz. Markaların kendi fiyat aralıkları bulunmaktadır. Bu sebeple aynı özelliklere sahip bir diskin fiyatı markalar arasında değişiklik gösterebilir. Eğer marka konusunda kesin bir tercihiniz yoksa alternatifleri de gözden geçirmenizde fayda var.

Kurumsal web sitelerinde toshiba, hitachi, seagate gibi pek çok farklı markanın farklı özelliklere sahip ürün seçenekleri bulunmaktadır. Ürünlerin fiyatları ise markalara ve özelliklerine göre çeşitlilik göstermektedir. sitesine girerek bilgisayar bileşenleri kısımından farklı ürün seçeneklerini inceleyerek fiyat karşılaştırması yapabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi