Ekran Kartı Ne İşe Yarar?

İyi bir bilgisayar arıyorsak mutlaka bakacağımız ilk parçalarından biri ekran kartıdır. Bir bilgisayarda görüntü kalitesi arıyorsak o bilgisayarın ekran kartının kaliteli olup olmadığı çok önemlidir. Görüntünün ekrana yansıtılmasını sağlayan ekran kartı iki farklı şekilde bilgisayar içerisinde bulunabilir. Kimi bilgisayarlarda ekran kartı ana kart üzerinde yer alırken, kimilerinde ise ana kartın dışında istenildiğinde değiştirilebilen mevcuttur. Değiştirilebilen ekran kartları kullanıcılar tarafından daha çok tercih edilmektedir. Çünkü her geçen gün ekran kartlarının teknolojileri gelişmekte, performansı yüksek, daha hızlı ekran kartları üretilmektedir. Gitgide daha fazla gelişen yazılımlar ve oyunlar ekran kartlarının hızlı bir şekilde gelişmesine neden olmuştur.

Her Ekran Kartını Bilgisayarıma Takabilir Miyim?

Bilgisayarınıza yeni bir oyun veya çalıştığınız iş icabı yeni bir yazılım yüklemek zorunda kaldınız. Ama bir de bakıyorsunuz ki mevcut ekran kartınız yetersiz kalıyor. Bilgisayarınızda ekran kartı yükseltme veya kasanızda var olan ekran kartınızın yanına bir tane daha eklemek gereksinimi duyuyorsunuz. Yeni bir ekran kartı alacaksınız. Öncelikle dikkat etmeniz gerekenlerden bir tanesi mevcut ana kartınızda ek bir ekran kartı için ekstradan bir ekran kartı slotu olup olmadığını kontrol etmek veya alacağınız ekran kartınızın kasanızda bulunan slot yuvalarına uyup uymadığına bakmak olmalıdır. Slotların uygunluğunu da kontrol ettikten sonra ekran kartlarını slotlara yerleştirirken tam oturup oturmadığını kontrol etmemiz gerekir. Slotlar kilitli bir yapıya sahiptir. O yüzden ekran kartlarını yerlerine tam oturtmamız gerektiğini unutmamalıyız

Ekran Kartı Seçerken Hangi Kriterlere Göre Seçmeliyim?

Ekran kartı almayı düşünüyorsanız hangi amaç için almanız gerektiğini çok iyi bilmeniz gerekir. Oyun için mi almayı düşünüyorsunuz veya bir grafikersiniz grafik ağırlıklı mı çalışıyorsunuz, ihtiyacınız doğrultusunda bir ekran kartı almanız sizin hem maddi açıdan hem de performans açısından daha iyi olacaktır. Bilgisayarın hemen hemen en pahalı parçalarından biri olduğu için de ihtiyacınızdan fazla bir ekran kartı almanız cebinizden fazla para çıkacak anlamına gelmektedir. Ekran kartı seçerken dikkat edilecek bir husus da ekran kartının video RAM kapasitesi ve GPU hızıdır. Çözünürlüğü yüksek bir ekran kartı istiyorsanız bu özelliklerin uygun olmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Sizde hem performans açısından yüksek hem de maliyet açısından bütçeme uygun bir ekran kartı almak istiyorum diyorsanız siteyi ziyaret ederek kriterlerinize uygun ekran kartlarını bulabilirsiniz.

Editör: Haber Merkezi