Selçuklu Şehri Sultandağı’nda “Selçukluların Destansı Tarihine Yolculuk” Konferansı

Selçuklu Şehri Sultandağ’ı ilçesinde Vali Gökmen Çiçek, TBMM İdare Amiri ve MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, MHP MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak bir dizi ziyaretlerde bulundular. Heyet daha sonra Prof. Dr. Erkan Göksu’nun sunduğu “Selçukluların Destansı Tarihine Yolculuk” isimli konferansa katıldı.

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, TBMM İdare Amiri ve MHP Ankara Milletvekili Erkan Haberal, MHP MYK Üyesi ve Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, MHP Afyonkarahisar İl Başkanı Mehmet Kocacan, Sultandağı Kaymakamı Murat Demirbilek, Sultandağı Belediye Başkanı Mehmet Aldırmaz, MHP Sultandağı İlçe Başkanı Abdullah Gencer, Belediye Başkanları, STK Temsilcileri, ilk olarak Sultandağı Kervansarayı’nı ziyaret ettiler. İlçe merkezinde yürüyerek Ahmedi Remzi Türbesini ziyaret eden heyet, çalışmaları süren Tarihi Kent Meydanı Projesini inceledi. Heyet daha sonra Sultandağı Kaymakamı Murat Demirbilek’i ve Sultandağı Belediye Başkanı Mehmet Aldırmaz’ı makamında ziyaret ettiler. Kaymakam Demirbilek ve Başkan Aldırmaz ilçe de yapılan ve yapılacak olan çalışmalar hakkında bilgiler verdi.

Sultandağı Kadın Kültür Evlerini ziyaret ettiler

Vali Gökmen Çiçek, Ankara Milletvekili Erkan Haberal, Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak ve beraberindeki heyet, Sultandağı Kadın Kültür Evi ve Kadın Kültür Kooperatifi Üretim Atölyesini ziyaret ederek, verilen eğitimler ile üretilen ürünler hakkında bilgiler aldı. Milletvekili Taytak ve MHP Belediyelerden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı İş Adamı Doğan Şimşek, Kadın Kültür Kooperatifi Üretim Atölyesinde kadınların üretmiş olduğu bazı ürünleri alarak Ankara Milletvekili Erkan Haberal’a hediye ettiler. Heyet son olarak Sultandağı ilçesinde gerçekleştirilen Prof. Dr. Erkan Göksu’nun sunduğu “Selçukluların Destansı Tarihine Yolculuk” isimli konferansa katıldı. Saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından konferans mehter takımı ve okçuluk ekibinin gösterisi ile başladı.

Taytak, “Zaferin 100.yılında Afyonun sahip olduğu ruha birlikte şahitlik etmeye çağırıyoruz”

Konferans öncesi bir konuşma yapan Milletvekili Taytak, “Geldiği günden itibaren Afyonkarahisarımızın tarihini, kültürünü, doğasını, sanatını, sporunu, turizmini, mermerini ve ekonomisini canlandıran Valimiz Gökmen Çiçek Beyin, bu hafta gerçekleştirilen ‘Büyük Taarruz’un ruhunu anlamak’ konulu eğitim seminerinde ecdadımızla aynı ruhta, aynı bilinçte gençler yetiştirmek için ne istiyorsanız biz yapmaya hazırız. Zaferin 100.yılı size emanet bu zaferi bilmeyen tek kişi kalmasın sözleri şahsımı çok mutlu etti. Bu ruhu hep beraber yaşayalım, kurtuluş savaşının kalbinin çarptığı Afyonkarahisarımıza Türk milletinin her ferdini davet ediyor, Afyonun sahip olduğu ruha birlikte şahitlik etmeye çağırıyoruz. Ülkemizin geleceğinin, milletimizin bekasının çok yüksek risk ve tehditlerle karşı karşıya kaldığı bir dönemi hep birlikte yaşıyoruz. Bu nedenle bugünkü tehdit ve tehlikeleri iyi analiz edebilmenin en önemli yolu tarihten ders çıkarmak, yaşanmış olaylardan, yaşanması muhtemel gelişmeleri tahmin ederek tedbir almaktır. Milliyetçiler için kahramanlıklarla dolu Türk tarihi, tekerrür eden bir vakıalar zinciridir. Anadolu’nun kapılarının Malazgirtle açıldığı, üç kıtaya hakim olarak, tüm dünya’ya nam salan, imparatorluk yolculuğu; Malazgirt’te, Ahlat’ta, Afyonkarahisarda, Sultandağı’nda, Söğüt’te, velhasıl; bu topraklardan başlamış, filizlenmiş ve kök salmıştır. Bugün de, çeyrek yüzyıl sonra lider ülke olacak bir Türkiye’nin ilk adımları neden buradan atılmasın. O gün başarılan, bugün neden başarılmasın” dedi.

Çiçek, “Afyonkarahisar ‘hüzünlü bir şehir’dir”

“Afyonkarahisar’ın her yönüyle tam ve tam bir Türk yurdu olduğunu her şeyle bize gösteriyor” diyen Vali Gökmen Çiçek, “Afyonkarahisar gizemli şehir dediğim kadar bir o kadar da hüzünlü bir şehirdir” dedi. Çiçek, “Konferansa katılan tüm katılımcılara teşekkür ediyorum. Sayın milletvekilimiz Mehmet Taytak Bey bahsettiği konuyla ilgili olarak geçen benim de konuşmamı atıp da bulundu, kendisine teşekkür ediyorum. Ben Afyonkarahisar'a geldiğim günden beri Afyonkarahisar'a gizemli şehir diyorum. Aslında gizemli şehir dediğim Afyonkarahisar, bir o kadar da hüzünlü bir şehir. Neden hüzünlü çünkü Afyonkarahisar işgal yaşadı, işgal Türk için dünyanın en acı hatırasıdır. O işgal dönemlerinde birçok kayıplar verdi, birçok ihanetler de gördüğü oldu, sıkıntılar yaşadı. Bunun üzerine türküler yakıldı, bunun üzerine çok hikayeler yazıldı. Böyle bir hüzünlü şehir arkasından çok şükür zafere dönüştü. Büyük Taarruz bu topraklarda başladı ve burada kazanıldı. Şimdi Büyük Taarruz'un 100. yılındayız. İnşallah bu tekrar milli bilincimizin her bir ferde, her bir gence tekrar uyandırmak için bu toplantı ve hocamızın anlatacağı şeyler vesile olur. Bir seferberlik başlatmış oluruz. Çok güzel bir ifade var, ‘Selçuklu şehri Sultandağ’ı diye aslında Afyonkarahisar her yönüyle tam ve tam bir Türk yurdu olduğunu her şeyle bize gösteriyor” dedi.

Prof. Dr. Göksu, ‘Selçukluların Destansı Tarihine Yolculuk’ konferans verdi

“Selçukluların Destansı Tarihine Yolculuk” isimli konferans veren Prof. Dr. Erkan Göksu, Afyonkarahisar ve Sultandağı’nda Selçuklu'ya ait Kervansaraylar, Mezarlar ve buna benzer birçok eserinde bulunabileceğine dikkat çekti. Selçuklu tarihi ve kültürüne son dönemde gösterilen ilginin artmasının son derece memnun edici olduğunu belirten Göksu, bu alakanın tarihi ve kültüre ait tüm müktesebatımızı popüler kültürün, kapitalizmin bir metası haline getirebileceğinden duyduğu endişeyi belirtti. Göksu, ele alınan kültürel mirasın bir şekilde dejenere edilerek içinin boşaltılabileceği, aslından ve esasından uzaklaştırılabileceği uyarısında bulundu. Bugün daha çok Osmanlı kurumları olarak bilinen birçok yapının Selçuklular tarafından düzenli hale getirildiğine vurgu yapan Prof. Dr. Göksu, Osmanlı devletinde yer alan Yeniçeri sisteminin Selçuklular döneminde Gulam sistemi olarak ortaya konduğunu, Selçuklular tarafından sistemleştirilmeye başlayan medrese sisteminin de Osmanlı müesseselerinde devam ettiğini söyledi. 1040 yılında kurulan ve 300 yıl hüküm süren Büyük Selçuklu Devletinin hakim olduğu topraklar üzerinde bugün büyüklü küçüklü 35 devletin bulunduğunu belirterek, "O topraklarda 300 yıl hüküm sürmek büyük bir meziyettir. Büyük Selçuklu Devleti tam manasıyla bir kültür medeniyetiydi diyen Prof. Dr. Erkan Göksu, Malazgirt meydan muharebesiyle Anadolu’nun Türk yurdu olduğu süreci değerlendirdi. Konferans hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekinilmesi ile sona erdi.

Editör: Haber Merkezi