Uysal,:Yamalı Anayasa’ya Olmaz
Yeni Anayasa çalışmaları ile ilgili olarak bir açıklama yapan Demokrat Parti Genel Başkanı Gültekin Uysal, “İktidar partisi tarafından yapılan, 12 Eylül askeri düzeninin ürünü mevcut Anayasa’ya 48 maddelik bir yama yapalım önerisi, bir oyalama, hedef şaşırtma ve kabahat savmadan öte bir anlam ifade etmez” dedi. Genel Başkan Gültekin Uysal açıklamasında şunları kaydetti:“ Türkiye’de siyasal sistem tıkanmıştır. Milletimizin siyasete olan güveni, geleceğe dönük umudu sarsılmıştır. Yeni bir Anayasa, devlet ile toplum arasında yeni bir mutabakat, demokratik bir siyasal sisteme yönelik bir beklenti, milletimizin bütününde yaşamsal bir ihtiyaç olarak kuvvetle hissedilmektedir. Ancak üzülerek görüyoruz ki, gerek iktidarı ile gerek muhalefeti ile mevcut Meclis’in bunu gerçekleştirebileceğine dair maalesef en ufak bir umut ışığı dahi kalmamıştır. Başından bu yana, ‘masadan kim önce kalkacak’ anlayışı ile ve samimiyetten uzak bir yaklaşımla başlanan yeni Anayasa konusunda iktidar partisi havlu atarak süreci noktalamıştır. Türkiye’nin ihtiyacı olan Yeni Anayasa, maalesef iktidar partisince kişisel ihtiyaçlar ve Başkanlık sistemine kurban edilmiştir.
DEMOKRAT OLMAYAN BİR İKTİDAR,DEMOKRAT BİR ANAYASA YAPAMAZ
DP Genel Başkanı Uysal, sözlerini şöyle sürdürdü: “İktidar partisi tarafından yapılan, 12 Eylül askeri düzeninin ürünü mevcut Anayasa’ya 48 maddelik bir yama yapalım önerisi, bir oyalama, hedef şaşırtma ve kabahat savmadan öte bir anlam ifade etmez.
1982’den bu yana pek çok hükmünde önemli değişiklikler yapılmasına rağmen, bu Anayasa’nın Türkiye’ye dar geldiği aşikardır. Sorun, dar gelen bu kalıbın kendisindedir. Üzerine ne kadar yama yapılırsa yapılsın, milletin derdine, tıkanan sisteme deva olmaktan uzak kalacaktır. Hiç kuşku yok ki, Türk halkı bundan çok daha fazlasını, çok daha iyisini hak etmektedir. Türkiye’nin yamalı Anayasaya değil, yeni Anayasaya ihtiyacı vardır.”
TEK BİR AYAĞI DAHİ EKSİK KALSA DEMOKRASİ
Türkiye’nin mevcut sorunlarının çözümü ancak, yeni Anayasa’nın özgürlükleri en geniş anlamda tanıyan, evrensel standartlarda ve katılımcı demokrasiyi tam anlamıyla eksiksiz karşılayan yepyeni bir yaklaşımla ele alınması ile mümkün olacağının altını çizen Uysal, şöyle devam etti: “Türkiye’nin ihtiyacı olan, artık sistematik olarak hata veren cari sistemimizin topyekün demokratikleştirilmesidir. Zira demokrasi, tüm kurumları ile bir bütün olarak vardır. Demokrasi, sandık dışındaki katılım ve istişare araçları, iktidarı dengeleyici tarafsız kurumları ve denetim mekanizmaları ile vardır. Tek bir ayağı dahi eksik kalsa demokrasi; demokrasi olmaktan, çözüm üreten olmaktan çıkmaktadır. Kendisi demokrat olmayan ve demokratik değerleri benimsemeyen bir iktidarın ise, demokrat bir Anayasa’yı hayata geçirmesi mümkün değildir.”
Editör: Haber Merkezi