Şehir İçinde ve Pazar Yerlerinde Esnafın Denetlenmesi

Halkın yiyip içeceği, taranıp, temizleneceği yerlerin denetlenmesi Belediye Zabıta birimlerinin sık sık yapacağı hizmetlerin başında gelir. Fakat son senelerde bu kontroller maalesef hiç yapılmadığı bazı pide fırınlarının önünden geçerken insanı rahatsız edecek derecede kokuların iş yerlerinin kapısı dışına kadar çıktığı bir gerçektir. Belediye zabıta birimi gramaj gibi kontrollerini yapabildiklerini ancak numune analizlerinin Gıda Tarım ve hayvancılık yetkilileri tarafından yapıldığı için tam anlamıyla bir denetlemenin ilçemiz ekmek ve pide fırınlarında da yapılamadığı izlenmektedir.

Oturarak masa başında karar alanlar seksenli yılların sonlarına doğru Birçok denetleme ve kontrol yetkilerini Belediye birimlerinden alarak gıda tarım ve hayvancılık dairesine verdiler. Kararı alan yetkililer bu alınan kararın yanlış olduğunu kendileri de sonradan fark ettiler fakat geriye dönüş yapamadıkları için böyle sürüncemede devam etti. Gıda tarım yalnız kaldı ve etkili olamadı çünkü belediye Zabıtası gibi caydırıcı bir kolluk kuvvetine sahip değildi. Aldığı para cezası, kapatma kararları da tam yapılamadı. Belediye Zabıtasının eli bağlı denetleme yapamadığından yakınırken Gıda Tarım gösteriş olsun diye dürtülerek yılda birkaç kez kontrollere çıkması yetersiz kalmaktadır. Çıkarılan yasa gereği kontrollere Belediye zabıta, sağlık kuruluşu, gıda tarım başta olmak üzere birkaç kuruluşla birlikte bu saydığımız kontrollerin beraber yapılması ön görüldüğünden bir araya gelemedikleri için de denetim faaliyetleri maalesef sağlıklı bir şekilde yapılamamakta.

Eski yıllarda yetkilerin Zabıta birimlerinde oldu seneler Dinar belediyesinde her gün fırınlar devamlı kontrol edilir ekmekler tartılır on gram eksik gelse o fırının ekmekleri toplanarak belediye önünde halka yarı fiyata satılır parası belediyeye irat kayıt edilerek fırıncı cezalandırılırdı. Yalnız ekmeklerin gramaj, kalite, fiyatlar ve bu çalışmalar her sabah devam eder ayrıca lokantalar berberler, pideciler, fırınlar, oteller, hamamlar halkın yiyip içmesi, taranıp temizlenmesi umuma ait yerler hep kontrolden geçirilir ve bu yerlerin zabıtları her gün zabıta amirleri tarafından yazı işlerine verilir Belediye başkanı istediğinde dosyadan çıkarılıp ne gibi işlemler yapıldığı takip edilirdi. Bunları bilen esnaf da dürüst bir şekilde çalışmalarını sürdürür halkta memnun olurdu.

Her ne hikmetse bu denetimler, kontroller yaklaşık otuz beş yıldır yapılmıyor sanki unutuldu. Aslında Zabıta Memurlarının ellerinde iki yüz küsur maddelik zabıta talimatnamesi mevcut bu yazılı olan maddeleri amirinin, Başkanının dürtmesine gerek olmadan uygulamak ve tatbik etmek görevindedir. Bu maddeleri uygulamazsa görevini yapmamış, giydiği elbisenin hakkını vermemiş olur. Hadi diyelim ki Memur yenidir, bilmiyordur peki başında bulunan amirleri bu konuları bilmezler mi? Vatandaş, Belediyenin karşısında kaldırımların işgal edildiğinden rahatsız, vatandaşlar hal caddesinin sağlı sollu kaldırımların dükkân sahiplerinin satışa arz ettikleri mallardan geçemiyor. Esnaflar yanlış yapan, faiş fiyat uygulayan, kaçak, hileli mal satan esnaflardan rahatsız şikâyetçi, Salı pazarında kilosu 20 liradan sucuk satanlar var, bayat, kokuşmuş balık satanları nüfus memurları mı denetleyecekler. Köylü vatandaşın pazara satmak için getirdiği üç kilo sebze, beş kilo meyveyi eften püften bahanelerle satışı engellemek, köylünün pazara daha çok mal getirmesine bazılarının dolduruşlarıyla mani olmaya çalışırsanız yanlış yapmış olursunuz. Hatta pazara köylünün daha çok mal getirmesini teşvik etmek için onları el üstünde tutmanız, yardımcı olmanız gerekir. Köylü satmak için ne kadar çok mal getirse Pazar o kadar ucuzlar. Bu ve benzeri hizmetler belediyelerin asli görevleridir.

SAYGILARIMLA 05326675701