Vali Tutulmaz Yılın İlk Muhtarlar Toplantısını Sandıklı’da Yaptı

Vali Mustafa Tutulmaz, Sandıklı ilçesinde merkez kasaba, köy ve mahalle muhtarları ile toplantıda bir araya geldi.

Halk Eğitim Merkezi’nde yapılan toplantıda Kaymakam Eflatun Can Tortop, Sanıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, İl ve İlçe Müdürleri, İl Genel Meclisi Üyeleri ve muhtarlar hazır bulundu.

Gidilmedik Köy Bırakmayacağım

Toplantıda konuşan Vali Mustafa Tutulmaz: “Yılda bir kez muhtarlarımızla bir araya gelmeye çalışıyorum. Bu toplantılar vesilesi ile hem köylerimizin problemlerini yerinde tespit ediyoruz hem de il ve ilçe müdürleri ile sorunların koordinesini yapmış oluyoruz. Ben göreve geldiğim günde kendime şöyle bir hedef koydum; “Gidilmedik köy bırakmayacağım.” Bu doğrultuda 300’e yakın köyümüzü bir şekilde ziyaret ettim. 423 köy var. 300’e yakını bitti. Bu yıl içerisinde de kalan köyleri ziyaret edeceğim. Köylerin durumunu yerinde görmek istiyorum” dedi.

Öncelik İhtiyacın En Çok Olduğu Yere

Köylerdeki yatırımların hızlı bir şekilde devam ettiğini kaydeden Vali Mustafa Tutulmaz: “İl Özel İdaresi kaynaklı ve diğer kamu kurum ve kuruluşların kaynakları ile yapılan yatırımlar sürüyor. Yapılacak yatırımlarda, bütçe imkânları doğrultusunda şekilleniyor. KÖYDES ödenekleri geldikten sonra gelen ödeneğe göre köylerimize ihtiyacına uygun yatırım hamlesine gireceğiz. Bu yatırımları yaparken öncelikle kamu kurum ve kuruluşlarının bu yatırımları verimlilik açısından ön planda tutması gerekir. Her köye her ihtiyacını giderecek yatırım yapmaya kalkarsak ekonomik olarak bunun altından kalkamayız. Örneğin; 15 nüfuslu bir köy var, köye düğün salonu isteniyor. Ya da yılda 1-2 çocuk dünyaya geliyor oraya düğün salonu isteniyor. Bunlar bir maliyet. Ortak ihtiyaçları gidermek adına böyle yatırımlar elbette olmalı ama öncelikle büyük köylerimizden başlayarak bu tür yatırımları yaparsak daha iyi olur. Köylerimizin alt yapılarında önemli bir problem yok. Ancak zaman içerisinde eskiyenler, yenilenmesi gerekenler ya da tamir edilmesi gerekenler olabiliyor. Bu hizmetlerde bütçe imkânları elverdiği ölçüde yerine getiriliyor. Burada öncelik ihtiyacın en çok olduğu yerden başlayacaktır. Talebi olan muhtarlarımızın da bunu ön planda tutması gerekir. Kaynakların verimli olması gerekir. Kaynakları verimli kullandığımızda daha çok kişiye hizmet etmiş oluruz” diye konuştu.

Suyu Yöneteme Problemimiz Var

Köy ziyaretlerinde karşılaştığı en büyük sıkıntının su ile ilgili olduğunu söyleyen ve bu konuyla ilgili İl Özel İdaresi’nin bir çalışması olduğunu hatırlatan Vali Mustafa Tutulmaz: “İnşallah bu sorunu gidermiş olacağız. Suyun yönetimini disipline etmiş olacağız. Köylerimizde su sıkıntısı yok suyun yönetimi sıkıntısı var. Su her zaman ihtiyaç. İçme suyu olarak planlanan suyun sulamada kullanılmaması gerekiyor. Bu konuda muhtarlarımız vatandaşlarımızı daha iyi koordine ederse bu alandaki sıkıntı giderilmiş olur. Bazı ilçelerimizde masrafı çok olan kuyularla ilgili güneş enerjisi formülü devreye konuldu. Sıkıntılı köylerde bu yöntem kullanılabilir. Çünkü sizleri en çok yoran konu vatandaştan para toplama konusu. Maliyetler düşerse işinizde kolaylaşacaktır” ifadelerini kullandı.

Ülkemizde 2 Ağa Üye Olan Tek İliz

Afyonkarahisar’ın her geçen gün gündemde daha fazla yer almaya başladığını vurgulayan ve bu konuda muhtarları bilgilendiren Vali Mustafa Tutulmaz: “ Şehrimizin ismi ulusal ve uluslararası alanda sıkça duyulmaya başladı. Geçen yıl Avrupa Tarihi Termal Kentler Birliği üyesi olduk. Bu alanda 42 şehirden biri olduk. UNESCO’da Gastronomi alanında dünyada 36 şehirden birisi olduk. 2 büyük ağa üyeyiz. Evrensel bir şehir olduk. Turizm ve diğer alanlarda şehirler yarışıyor. Bizim Afyonkarahisar olarak evrensel bir şehir olabilmek ve şehirlerin rekabetinde yer bulabilmemiz gerekiyordu. Bu doğrultuda 2 önemli ağa dâhil olduk. Şuanda ülkemizde 2 ağa üye olan tek iliz. Bundan ne kadar gurur duysak azdır. Bunun etkisini az da olsa görmeye başladık. Otellerimiz dolu. Daha fazla misafir ağırlamaya başladık. Bu her sektöre artı bir katkı demek. Yani daha fazla kişiye iş ve aş demek. Biz bu değerlere sahip olduk ancak önemli olan bunu devam ettirebilmek ve verim alabilmek. Ben başta Belediye Başkanı Mustafa Çöl olmak üzere siz değerli muhtarlarımızı ve ilçe yöneticilerimizi bu unvanlara sahip çıkmaya ve sorumlu davranmaya davet ediyorum. Gelen misafirlere daha nezaketli davranalım, hijyen kurallarına uyalım, temizlik ve düzene uyalım. Gelen misafirleri olumlu bir şekilde misafir edelim ve yeniden gelmesini sağlayalım. Bu şekilde hareket edersek daha fazla misafir ağırlarız ve daha çok yatırım alırız” şeklinde konuştu.

Ortak bilinçle Hareket Edersek Kazançlı Çıkarız

Afyonkarahisar’ın Gastronomi alanında Hatay ve Antep’e göre biraz daha şanslı olduğuna dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz konuşmasına şöyle devam etti: “Kısa sürede buralara muhakkak yabancılar gelmeye başlayacak. Ülkemizde gastronomiyle ilgili alanda Antep var. Şuanda Antep’e İstanbul ve Ankara’dan günde 30’un üstünde uçak gidiyormuş. Bunların bir kısmı sadece Antep’e yemek yemeğe gidiyor. Yine Hatay var. Hatay da tam reklamını yapamadı ama orada da önemli bir ivme önümüzdeki süreçte yakalanacaktır. Afyon olarak biz ikisinden de şanslıyız. Çünkü bizim termalimiz var ilave olarak ve bizim çok üst düzey otellerimiz var. Bir de büyük şehirlere yakınız. Ayrıca yol üzerindeyiz. Eğer biz bunu ortak bir anlayışla köydeki vatandaşımıza, esnafımıza kadar ulaştırır ve herkes bunun bilincinde olursa şehrimiz buradan çok büyük paralar kazanacaktır. Bu unvan alınırken sadece Merkez için alınmadı bütün İli kapsayacak şekilde alınmış unvandır. Çok büyük değerlerimiz var. Bu değerlerimizi hep beraber el ele vererek daha çok kazanç elde etme gayreti içerisinde kullanalım. Fiyat artışı ile ne kazanırsak kar anlayışında olmak yerine mümkün olduğu kadar insanların ödeyebileceği ölçülerde ama kalıcı olacak şekilde bir politika gütmemiz gerekir diye düşünüyorum.”

Kamu Yatırımların Takipçisi Muhtarlarımızdır

Muhtarlara köylerdeki yatırımların takipçisi olmaları talimatını veren Vali Mustafa Tutulmaz: “Yatırımlarla ilgili henüz karar almadık ama yatırımlara sahip çıkalım arkadaşlar. Geçen yılki toplantıda zaten bunları söyledik. Kamuya ait olan her türlü yatırımın sorumlusu köylerimizde muhtarlarımız. Yani onun bilinci içerisinde hareket edelim. Ben sizleri dinlemek istiyorum, İlçe Müdürlerimizi dinlemek istiyorum yani genel olarak gelişimizin birinci gayesi bu. Birlikte değerlendirmek, problemlerimizi çözüme kavuşturmak, koordineyi gerektiren hususlar varsa burada çözmek” dedi.

Vali Mustafa Tutulmaz konuşmasının ardından muhtarlara tek tek söz vererek köylerinde yaşadıkları sıkıntı ve varsa taleplerini dinledi.

Editör: Haber Merkezi