Vali Tutulmaz 2. Afyonfest Turizm Zirvesi’ne Katıldı

Termal ve Sağlık ana temasıyla gerçekleştirilen 2. Afyonfest Turizm Zirvesi Sandıklı’da yapıldı.

Termal ve Çamur Festivali adıyla yapılan Afyonfest Turizm Zirvesi Afyonkarahisar’ın termal ve sağlık turizm kaynaklarını yurt içinde ve yurt dışında bilinilirliğini arttırmak, turist çekme hedefiyle hazırlandı. Geçtiğimiz günlerde tarihi ve turistik gezilerin yapıldığı zirve kapsamında turizm yatırımları, termal turizmde markalaşma, termal turizm paketleri ve pazarlama, Afyonkarahisar’ın sağlık imkânları, medya ve tanıtım gibi konu başlıklarının ele alındığı kongre programı düzenlendi.

Sandıklı ilçesinde termal bir otelde gerçekleştirilen zirveye Vali Mustafa Tutulmaz, Milletvekili İbrahim Yurdunuseven, 26. Dönem Afyonkarahisar Milletvekili Hatice Özkal, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, Sandıklı Kaymakam Vekili Recep Hasar, Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, kamu, kurum ve kuruluş temsilcileri, otel yetkilileri, acente temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Turizmin Önemli Merkezlerinden Birisiyiz

Zirvenin açılışında konuşan ve Afyonkarahisar’ın turizm açısından önemli bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çeken Vali Mustafa Tutulmaz: “Turizm ilimiz açısından olmazsa olmaz bir kavramdır. Gerek potansiyelimiz gerekse sahip olduğumuz değerler açısından her yönüyle turizmin önemli merkezlerinden birisiyiz. İlimizde tarih var, kültür var, doğal güzellikler var, spor etkinlikleri, spor turizmi var ve sağlık turizmi var. Yani turizm açısından iyi bir potansiyele sahibiz. Bulunduğumuz pozisyon olarak avantajlarımız var dezavantajlarımız var. Bir avantajımızda karayoluyla bütün merkezlere 2-3 saatlik bir süreyle ulaşabiliyor olmamızdır. Dezavantajımız ise bu kadar yakın olduğumuz için uçakların Afyonkarahisar’a yeteri kadar gelip gitmemesidir. İnşallah bu sorunları da hep birlikte emek harcayarak çözeceğiz.” diye konuştu.

Afyonkarahisar Kabuğunu Çatlattı

Termal zenginliklerin ve termal otellerin, ilimizin turizm potansiyelini artırdığına değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “İlimiz turizminin esas itici gücü termaldir. Burada yıllarca tarihi ve kültürel değerler vardı. Ama termalin etkisiyle ortaya çıkan tesisler, turizmin itici gücü oldu. Oteller turizm imkânlarını çeşitlendirebilmemize imkân sağladı. Yakın zamanda dünyanın önem verdiği Motokros Şampiyonasını ilimizde gerçekleştirdik. Eğer termal otellerimiz olmasaydı bu etkinlik için belki de alternatif bir il olmayabilirdik. Yine bu hafta boyunca devam edecek olan Basketbol Federasyon Kupası müsabakaları var. 16 takım mücadeleler için ilimizde bulunuyor. Bu müsabakaları da yine otel kapasitemize borçluyuz diyebiliriz. Oteller var, imkânlar var. Ancak bir noktada eksiklik vardı oda tanıtımdır. Son bir yıl içerisinde her türlü etkinliği tanıtım için bir vesile kıldık. İlimizi daha iyi nasıl tanıtabiliriz düşüncesiyle hareket ettik. Her türlü etkinliği tanıtım amaçlı yaptık. Önemli bir başarı elde ettiğimizi hep beraber görüyoruz. Bu başarıda elbette herkesin katkısı oldu. Artık ‘Afyonkarahisar kabuğunu çatlattı’ diyebiliriz.” dedi.

Artık Yurtdışına Yönelmeliyiz

Konuşmasının devamında ilimizde yapılan yatırımlara da değinen ve bundan sonraki hedefin yurt dışı tanıtımı olması gerektiğini söyleyen Vali Tutulmaz: “Afyonkarahisar’ı duymayan, potansiyelini fark etmeyen kimse yok. Bizim artık bu süreçten sonra yurtdışına açılmamız gerekiyor. Bu anlamda Kültür ve Turizm Bakanlığı ile yaptığımız son mutabakatta önemli bir aşama kaydettik. Artık Kültür ve Turizm Bakanlığı Frig Vadilerini dünyaya tanıtma anlamında sorumluluk alıyor. Bu yıldan itibaren Afyonkarahisar ve Frig Vadileri yurt dışında tanıtılacak. Bu önemli bir gelişmedir. Frig Vadilerinde yaptığımız çalışmalar neticesinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da harekete geçti. Seydiler bölgesinden başlayarak ilimizde 2, Kütahya, Eskişehir’de de 1 olmak üzere 4 ayrı merkezde yatırımlar yapacak. Ayrıca Hükümetin 100 günlük eylem planı içerisinde de Seydiler Bölgesi Anadolu Açık Hava Müzesi ile faaliyete geçirilecek. Yani her alanda önemli aşamalar kaydettik. Şuanda hedefimiz yurt dışı olmalı. Sağlık alanında da profesyonelleşmemiz gerek. İki önemli hedefimiz bu olmalıdır.” şeklinde konuştu.

Ziyaretçi Sayısını Daha Da Artırmalıyız

Acente temsilcilerine de önemli görevler düştüğünü söyleyen Vali Mustafa Tutulmaz, konuşmasının sonunda: “Acentelere de önemli görevler düşüyor. Zaman zaman farklı acente temsilcileri ile toplantı yaptık. Toplantımızın birinde bir acente temsilcisi bin 800 kişilik Avrupalı grubunu ilimizde misafir etmeyi planladığını ifade etmişti. İnşallah bu ziyaret gerçekleşir. Bu ekip ilimizden memnun olursa gelecek yıl daha fazla kişiyi misafir edebiliriz. İlimizdeki potansiyel ve verilen hizmet gerçekten çok iyi durumdadır. Alt yapı olarak gelen turistleri memnun edebilecek potansiyelimiz var. Gezi alanları da her geçen gün artıyor. Turizmin önemli merkezlerinden birisi haline geldik. Sandıklı ilçemizde termal anlamda önemli ilçelerimizdendir. Burada bulunan çamur banyoları önemli bir alan teşkil etmektedir. Umarım Sandıklı ilçemiz daha fazla ön plana çıkar. Bu noktada turizmcileri de göreve çağırıyorum. Zirveden çıkacak sonucun da ilimize önemli kazanımlar getirmesini diliyorum.” dedi.

21-25 Eylül tarihlerinde 5 gün süreyle planlanan Afyonfest Turizm Zirvesi’nde genel anlamda turizm sektöründeki yerel ve ulusal sorunlar, yurt dışından ilimize hasta ve turist getirme yolları, sektördeki yatırım olanakları ve teknolojik gelişmeler ele alındı.

Editör: Haber Merkezi