Topraksız Meyve Fidanı Üretimi
Afyonkarahisar'ın Sandıklı ilçesinde jeotermal enerji ile ısıtılan serada, topraksız meyve ağacı fidanı üretimi yapılıyor.
Sandıklı'daki domates seralarının yanına, meyve ağacı fidanı serası da kuruldu. İrgeler Fidancılık firması tarafından kurulan seranın Üretim Müdürü Ziraat Mühendisi Şerife Tunçyürek, işletmenin Türkiye'de bir ilk olduğunu anlattı. Tunçyürek, jeotermal enerji ile topraksız tarım tabir edilen yöntemi uygulayıp yıllık 150 bin meyve fidanı ürettiklerini, kapasitelerinin 300 bin fidan olduğunu anlattı. Fidan üretimi için gerekli torfu Litvanya'dan, ponzayı ise Kayseri'den getirdiklerini anlatan Şerife Tunçyürek, üretimleri ile 'Fidan ilk baharda dikilir' uygulamasını değiştirdiklerini, bir anlamda ezber bozduklarını söyledi. Yılın 12 ayı bile artık fidan diktiklerini, aşılama yöntemi ile meyveleri çeşitlendirdiklerini söyleyen Tunçyürek "İşletme 2 milyon liralık bir yatırımla kuruldu. İşletmede değişken aralıklarla 50 personel istihdam ediliyor" diye konuştu.
Verilen siparişe göre üretim planlaması yaptıklarını, normal şartlarda arazide 2 yılda yetişebilecek bir fidanı kendilerinin ortalama 1 yılda ekilebilecek hala getirdiğini, bunun da çiftçiler için büyük avantaj ifade eden Şerife Karabacak "Bütün meyve çeşitlerinin üretimini yapabiliyoruz. Ancak ağırlıklı olarak en fazla talep edilen fidan şeftali nektaridir. Bunun gibi birçok meyvenin de onlarca çeşidi bulunmaktadır. Siparişi bir yıl önce aldıktan sonra bize fidanlar doku kültüründen anaç olarak geliyor. Biz de kendi damızlık bahçemizden ürettiğimiz göz aşısını uygulayıp topraksız bir ortamda büyümeyi sağlıyoruz. Bizim ürettiğimiz fidanlar piyasada satılan diğer fidanlar arasında pek bir fiyat farkı yok. En fazla siparişi, İzmir, Bursa ve Adana gibi kıyı bölgelerinden alıyoruz.
Editör: Haber Merkezi