Tohumluk Ayçiçeği Üretimi Etkinliği Vali Tutulmaz’ın Katılımıyla Yapıldı

Ayçiçeği üretimini arttırmak ve bu alanda üretimi desteklemek amacıyla düzenlenen Tohumluk Ayçiçeği Üretimi ve Tarla Günü etkinliği Vali Mustafa Tutulmaz’ın katılımıyla gerçekleşti.

Sandıklı ilçesi Kusura Köyü’nde düzenlenen etkinliğe Vali Mustafa Tutulmaz, Sandıklı Kaymakamı Eflatun Can Tortop, Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar, sponsor firma yetkilileri ve çiftçiler katıldı.

Ayçiçeği üretiminde Türkiye genelinde 2. Sırada olan Afyonkarahisar’ın bu alandaki üretimini daha da arttırmak ve Sandıklı bölgesinde de patatese alternatif olarak ayçiçeği üretimini desteklemek amacıyla Kusura Köyü’nde sertifikalı tohum ile ayçiçeği üreten çiftçi Hüseyin Altın’ın tarlasında Tohumluk Ayçiçeği Üretimi ve Tarla Günü etkinliği düzenlendi.

2019’da Ayçiçeği Yetiştiriciliği 36 Bin Dekara Ulaştı

Etkinlik kapsamında ilk olarak tarla sahibi çiftçi Hüseyin Altın konuştu. Altın, üretim süreci ve ayçiçeği hakkında bilgiler verdi. Daha sonra konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Acar: “İlimizde özellikle son beş yıldan beri sözleşmeli tohumluk ayçiçeği üretimi giderek artmaktadır. 2010 yılında ilimizde yaklaşık 200 dekar ile başlanan tohumluk ayçiçeği yetiştiriciliği 2019 yılında 36 bin dekara ulaşmıştır. Tohumluk üreten firmaların ilimizi tercih etmelerinin sebebi toprak, sulama, iklim ve çiftçilerimizin isteği gibi özelliklerin uygun olmasıdır. Tohumluklar 'OECD Sertifikasyon Sistemi' dâhilinde ihraç amaçlı üretilmektedir. Sözleşmeli tohumluk ayçiçeği üreticileri elde ettikleri gelirden memnun olduklarından her geçen gün talep hızla artmaktadır” dedi.

Tohumluk Üretiminde Afyonkarahisar Önemli Bir İl Olacak

  1. son olarak konuşan Vali Mustafa Tutulmaz tarla gününün aslında bereketin bir simgesi olduğuna dikkat çekerek: “Tarla günü üretimin de simgesidir. Gelecek üretimdedir. Bizim üretimi arttırmamız lazım. Üretimi arttırdığımız zaman güçlü oluruz. Aynı zamanda ihtiyaçlarımızı da daha kolay gidermiş oluruz. Afyonkarahisar olarak bizler gıda ve üretim alanında da iyi bir konumdayız. Ayçiçeği tohumu üretiminde 2. sıradayız, haşhaşta, patateste, kirazda, vişne de hep iyi bir üretim sıralamasındayız. Bundan sonraki süreçte de tohumluk üretiminde Afyonkarahisar önemli bir il olacak. Bu çok yönlü olarak bizim açımızdan önemlidir. Birincisi güzel bir yöntem uygulanmış. Çiftçi ile sözleşme imzalanmış. Sözleşme ile sistem kurulmuş, pazar garantisi verilmiş, kaç liradan satacağını biliyor ve gelecek yıla ümitle bakabilecek. Esas önemli olan husus ise bu üretimin yüzde 80’inin ihracata gidiyor olmasıdır” diye konuştu.

Üretimden Daha Fazla Verim Almalıyız

Bizim üretim yapmamız gerekiyor diyen ve bu üretimin her alanda olması gerektiğine değinen Vali Mustafa Tutulmaz: “Tarımda yıllardan beri iyi üretim yapıyoruz. Ancak ürettiğimizi teknoloji ile desteklemeli, birim alandan fazla verim alarak bunu yüksek fiyatlara satmamız gerekiyor. Bu da nasıl olacak sertifikasyon sistemi ile olacak. Burada da güzel bir sertifikasyon sistemi uygulanmış. Ben Tarım İl Müdürü başta olmak üzere tüm tarım teşkilatını, çiftçilerimizi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Gelecek Yıllarda Daha Fazla Talep Olacaktır

Üretimin önemini vurgulayan Vali Mustafa Tutulmaz: “Yeniliklere toplum olarak biraz daha şüpheli yaklaşıyoruz. Bizlerin biraz daha aklımız gözümüzdedir. Bu yıl bin 200 dekar alanda üretim yapılmış. Ben inanıyorum gelecek yıllarda bu üretim 2 ya da 3’e katlar. İnsanlar bu üretimi görünce bu alana yöneleceklerdir. Artık bundan sonra alternatif ürün olarak ayçiçeğinin olması güzel bir gelişme. Ayrıca arazilerimizin münavebe sistemi ile ekilmesi büyük bir etki sağlayacaktır. Bu da güzel bir gelişme. Üretmek güzeldir. Bu sebeple üretelim, üretelim, üretelim diyorum. Bu etkinliğin ülkemize ve ilimize bereket getirmesini diliyorum” şeklinde konuştu.

Vali Tutulmaz’ın konuşmasının ardından hasat işlemine geçildi. Biçerdövere binen Vali Mustafa Tutulmaz çiftçiler ile birlikte hasat yaptı, ayçiçeği tohumlarını inceledi.

Çiftçileri tebrik eden ve çalışmalarında kolaylıklar dileyen Vali Mustafa Tutulmaz hasadın bereketli olmasını temenni etti.

Editör: Haber Merkezi