Selçik'te 13. Sarı Dede'yi Anma ve Kültür Festivali

Sandıklı ilçesine bağlı Selçik Köyü'nde, Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından düzenlenecek olan "13. Sarı Dede'yi Anma ve Kültür Festivali" 27 Temmuz 2019 Cumartesi günü, saat 20:00'de başlayacak. Festival bu yıl, Hz. Ali'nin; 'Özü doğru olanın sözü de doğru olur...' sözünü rehber edinerek gerçekleştirilecek.

Selçik Köyü'nde düzenlenecek olan etkinlikte; Anadolu erenlerinden, köyde türbesi bulunan Sarı Dede Sultan (Sarı Selçuk Dede) anılıyor. Yöredeki Alevi-Bektaşi inancından izlerin yansıtıldığı anma töreninde sanatçılara, ozanlara ve semah ekiplerine yer verilerek bir kültür festivali olarak gerçekleştirilmektedir.

Birlik, beraberlik ve dayanışmanın güçlendirilmesi amacıyla her yıl geleneksel olarak düzenlenen Sarı Dede'yi Anma ve Kültür Festivali'nde bu yıl, Nilüfer SARITAŞ, Orhan ERASLAN, İnci ve Mustafa EROĞLU Kardeşler ve diğer konuk sanatçılar yer alacak. Selçik Köyü Semah Ekibi'nin yöredeki semah ritüellerini yansıtacağı etkinliğe konuk semah ekiplerinin de katılımı bekleniyor. Türk Halk Müziği alanında önde gelen sanatçıların yanı sıra yöreden yetişen genç seslere de festivalde yer veriliyor. Etkinliğe katılacak olan misafirler bu yıl yine deyiş, semah ve türkü dolu bir gece yaşayacaklar. Festivale gelen konuklara geleneksel pilav ikramı yapılacak.

Festival kapsamında köy gençlerinin aralarındaki bağın kuvvetlenmesi, köy ile bağlarının daha sıkı hale gelmesi için köyde bir hafta boyunca gençlik toplantıları, spor faaliyetleri, sinema gösterimi, resim sergisi ve müzik dinletileri aralıksız devam edecektir.

Anadolu'nun ortasında küçük bir yerleşim yerinde düzenlenen bir köy etkinliği olmasına rağmen, geleneksel hale getirilerek yıllardır yapılıyor olması ve yurt içinden, farklı bölgelerden katılımın yüksek olması, etkinliği ulusal bir boyuta taşımaktadır. Geleneksel olarak her yıl düzenlenen festivalin en büyük destekçisi yöre halkıdır. Yöre halkının maddi ve manevi destekleriyle bugünlere gelen etkinliğe tüm canların maddi ve manevi katkı sunmaları ve festivale katılımları bu etkinliğin geleceğe taşınmasında önemli rol oynamaktadır. Festivale bir çok dernek, vakıf ve sivil toplum örgütü de katılım sağlamaktadır.

Selçik Köyü Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Metin Süleyman ÖZDEMİR; "27 Temmuz'da tüm canları, tüm gönül dostlarımızı, Anadolu Erenleri'nden Sarı Dede Sultan etrafında toplanmaya, dostluk kazanında pişen lokmaları birlik içinde paylaşmak için köyümüze davet ediyoruz. Bizler Hünkar Hacı Bektaş Veli'nin, Yunus Emre'nin, Pir Sultan Abdal'ın kültürüyle bezenmiş Anadolu coğrafyasında bu tür etkinliklerin geleceğe taşınmasını ve gençliğin yozlaşmadan, bu kültürün içerisinde yoğrulmasını istiyoruz. Festivalimizde dili, dini, ırkı, rengi, inancı, görüşü ne olursa olsun insanların birbirine karşı saygı duymaları gerektiğini anlatmaya çalışarak, sevgide ve saygıda birleşmeye davet ediyoruz. Ozanların dilinden, telinden dökülmüş olan sözleri konuklarımızla buluşturmaya çalışıyoruz. 13. Sarı Dede'yi Anma ve Kültür Festivali'nin birlik, beraberlik ve dayanışma içerisinde geçmesi için tüm canları 27 Temmuz Cumartesi günü köyümüze davet ediyoruz." diye konuştu.

Editör: Haber Merkezi