Saraçlık Mesleğinin Son Temsilcisi Kazım Yarar
Sandıklı ilçesinde yok olmaya yüz tutmuş el sanatları arasında yer alan saraçlık mesleğinin ustalarından Kazım Yarar, Kültür Bakanlıgı tarafından Ankara'ya davet edildi. Geleneksel El Sanatları Genel Müdürlüğü Halk Kültürü Bilgi ve Belge Merkezi'ne kaydı yapılıp sanatçı, tanıtım kartı almayı hak etti.
Ziyareti ile ilgili açıklamalarda bulunan Kazım Yarar, yaptığı ürünlerin komisyon tarafından incelendiğini anlatarak "Bana 'Biz sizler gibi sanatçıları arıyoruz. Bu mesleği ne olursunuz sonlandırmayın, çırak yetiştirin. Bu meslek kaybolup gitmesin. Kültür mirasımızı değerlendirecek devam ettirecek insanlar yetişmeli' diye önerilerini söylediler. Ben onlara 'Bu meslek kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerdendir. Artık at arabası ve faytonculuk yok denecek kadar nostalji oldu' dedim. Beni İstanbul’da yapılacak ‘Altın Eller Fuarı'na na davet ettiler. En kısa sürede adıma düzenlenmiş ‘’sanatçı tanıtım kartı’ da gelecek. Bu sanatçı kartı ile yurt dışı giriş çıkışlarda kolaylık, vergi muafiyeti ve fuarlara katılımda reyon ve kalacak yer tahsis edeceklerini belirttiler" diye konuştu.
Ankara’ya gidip gelmesinde ve bürokratik işlemlerin yazılımında kendisine yardımcı olan Esnaf Odası Başkanı Hasan Mutlu'ya da teşekkür eden Yarar "İlçemizde diğer yok olmaya yüz tutmuş mesleklerden arasında olan bakırcılık ustalarının da müracaatlarını tavsiye ederim” dedi.
Editör: Haber Merkezi