Sandıklı’da ahşap oymacılık kursu açıldı.
 
Sandıklı Belediyesi, Halk Eğitim Merkezi ile Sandıklı İlçesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği tarafından ahşap oymacılık kursu açıldı. Sandıklı Kültür ve Sanat Evi'nin arka bahçesindeki atölyede açılan kursta, kursiyerlere teorik ve uygulamalı haftada 2 gün olmak üzere 6 ay kurs verilecek. 21 kursiyerin katıldığı kursta, rumi tekniğiyle Osmanlı ve Selçuklu motiflerinin ahşap oymacılık işleri öğretilecek.
 
Kurs öğretmeni oyma ustası Mehmet Şükrü Baysal, "Yaptığımız çalışma Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait motiflerin güncelleşmesidir. Aldığımız örnekleri güncel kullanacağımız ahşap üzerine geçiriyoruz. Neyle kullanacaksak onun üzerine çizerek yapacağımız işlerin ilkine bu şekilde başlıyoruz. Atölyede yaptığımız işten önce 'desenin anatomisi' dediğimiz işlemden başlayarak önce desenleri kağıt üzerine çiziyoruz ve sonra ahşap üzerine geçiriyoruz. Son dönemlere ait rumi desenlere ait pek çalışma yok. Ben Eskişehir'de çalışıyorum şimdi Sandıklı'da da böyle bir çalışma başlattık inşallah daha güzel motiflerle bu çalışma devam edecek dedi.
 
Sandıklı İlçesi Kültür Varlıklarını Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Ekrem Çavuş,. Sandıklı'da daha önce bu çalışmaların yapıldığını ancak eski ahşap evlerin yıkılmasıyla bu güzelliklerin kaybolduğunu söyledi. Eskiden var olan bu sanatın ölmemesi için böyle bir çalışma başlattıklarını kaydeden Çavuş, "Camilerimizde özellikle minberlerde Selçuklu ve Osmanlı motiflerine rastlıyoruz. Onlar da ne yazık ki bilinçsiz koruma ile üzerleri yağlı boyalarla boyanmış. Eski evlerimizin de birçoğu yıkılmış. Sandıklı'da ahşap oymacılık alanında birçok usta varken günümüzde bu ustalar da kalmadı. Bizim tek amacımız bu sanatı yeni nesillere aktarabilmek ve devam etmesini sağlamak" diye konuştu.
 
Editör: Haber Merkezi