Sandıklı Ziraat Odasında skandal iddia!


Sandıklı Ziraat Odası Başkanlığının, Tarım İlçe Müdürlüğü envanterinde bulunan ve kullanım amacıyla Ziraat Odasına verilen patates sökme makinesini, yönetim kurulunun aldığı usulsüz bir kararla ihale dahi etmeden sattığı iddia edildi.

2010 yılında Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü elinde bulunan Almanya’dan ithal edilen otomatik patates söküm makinesi, Afyonkarahisar Tarım İl Müdürlüğü vasıtasıyla Sandıklı İlçe Tarım Müdürlüğüne devredildi.

Almanya menşeli Grimme marka patates sökme makinesi, Sandıklı Ziraat Odası aracılığı ile çiftçilerin hizmetinde kullanılmak üzere, İlçe Tarım Müdürlüğü ile Sandıklı Ziraat Odası arasında imzalanan protokolle makine, kullanım amaçlı olarak Ziraat Odasına teslim edildi.

Tarımsal üretimin artması, çiftçinin üründen daha fazla rekolte elde etmesi amacıyla, İlçe tarım Müdürlüğü envanterinde bulunan ve kullanım izniyle Sandıklı Ziraat Odasına verilen patates söküm makinesinin hurdaya döndüğü gerekçe gösterilerek yasaya aykırı olarak satıldığı belirtildi.

Sandıklı Ziraat Odası 23 Mart 2020 tarihinde “Grimmer marka patates sökme makinesinin kullanım ömrü bittiği ve atıl olduğu..” belirtilerek 60 bin lira bedelle Ülker A.’ya satılmasına dair 1313 sayılı yönetim kurulu kararı aldığı ifade ediliyor.

İlçe tarım Müdürlüğünün envanterinde bulunan, protokolle kullanım amacıyla Sandıklı Sandıklı Ziraat Odasına verilen patates sökme makinesinin oda envanterinde bulunmamasına rağmen nasıl satıldığı merak ediliyor.

Kullanım ömrünün bittiğine ve hurda olduğuna dair tetkili mercilerce verilmiş bir belgenin de bulunmadığı iddia ediliyor.

Öte yandan, 30 Temmuz 2011 tarihli resmi Gazetede yayımlanan Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin alım satım yönetmeliğine aykırı olarak ihale edilmeden belirlene bir isme satılmasının da, hukuka aykırı olduğu belirtiliyor.

Diğer taraftan, satış bedelinin hangi banka ve hangi hesaba yattığı da tartışma konusu oluyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin bu olayla ilgili bilgisinin bulunmadığına da dikkat çekiliyor.

Yukarıda belirtilen skandal iddianın gerçek olup olmadığı hususunda Ziraat Odasınca yapılacak açıklama, kamuoyunu aydınlatacaktır.

Editör: Haber Merkezi