Sandıklı Reşadiye Köyünde Gençler Kendi Sosyal Tesisini Kurdu

Sandıklı İlçesi'ne bağlı Reşadiye Köyü'nde oturan gençler, kendi çabalarıyla sosyal tesis kurdu. Tek odalı baraka inşa eden gençler, burada kitap okuyup, sınavlara hazırlanırken, bahçede yetiştirdikleri sebzeleri satarak öğrenci arkadaşlarına yardım ediyor.

 

Sandıklı'ya bağlı Reşadiye Köyü'nün gençleri, kahveye kapanıp kalmamak ve boş vakitlerini değerlendirmek amacıyla 3 yıl önce kendi projelerini geliştirdi. Yurtdışında yaşayan Veysel Çetin'in gençlere kullanmaları için verdiği yaklaşık 400 metrekarelik araziye ilk yıl tek katlı 40 metrekarelik baraka yapan gençler, boş zamanlarını burada kitap okuyup, ders çalışarak geçirmeye başladı. Sonraki yıl arazinin kalan bölümünde bahçe kuran gençler, domates, biber, salatalık, patlıcan, fasulye ve kavun yetiştiriciliğine girişti. Gençler bu yıl da bahçenin bir bölümünde kurdukları kümeste tavuk ve yumurta üretimine başladı.

 

DERS ÇALIŞIP, ÜRÜN TOPLUYORLAR

 

Yaşları 18- 30 arasında değişen gençler vakitlerinin çoğunluğunu geçirdikleri barakanın aydınlatma ve elektrik ihtiyacını karşılamak için de çatıya güneş paneli koydu. Boş zamanlarında ders çalışan gençler, bahçeden sebze meyve toplayarak stres atıyor. Ürettikleri sebze, meyve, tavuk ve yumurtaları da satan gençler hem barakanın ihtiyaçlarını karşılıyor hem de okuyan arkadaşlarına yardım etmeye çalışıyor.

 

Kurdukları barakada ders çalışarak 2 yıllık Ormancılık ve Orman Ürünleri Bölümü'nü bitiren 21 yaşındaki Selim Tetik, "Kahve ortamını sevmediğimiz için arkadaşlarla böyle bir şey yapmaya karar verdik. Çok da güzel oldu. Önce bu kulübeyi kurduk, daha sonra bahçe ve kümes yaparak sebze üretmeye, tavuk yetiştirmeye başladık. Buradan kazandığımız parayla da hem öğrenci arkadaşlarımıza destek olmaya hem de buranın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Yetmediği zaman aramızda para topluyoruz. Güzel bir ortam, hem kafa dinlenecek bir ortam hem de ders çalışılacak bir yer" dedi.

 

'ÜNİVERSİTEYE BURADA HAZIRLANIYORUM'

 

Gençlerden 17 yaşındaki Kadir Uysal da "3 yıl oldu biz bu sosyal alanı yapalı. Tabi ki kolay olmadı burayı kurmak ama şimdi çok iyi. Önce içinde bulunduğumuz kulübeyi kurduk. Sonraki yıl telle etrafını çevirip sebze ektik. Bu yıl da kümes kurarak tavuk yetiştirmeye başladık. İlersi için çok daha farklı planlarımız var. Tabi onları da ilerleyen günlerde faaliyete geçireceğiz. Üniversite sınavına hazırlanıyorum. Derslerime burada çalışıyorum. Geçen yıllarda da derslerime burada çalıştım. Başarılı olduğumu gördüm. Burada hep birbirimize yardımcı oluyoruz. Önceki yıllarda burada ders çalışıp üniversiteyi kazanan ağabeylerimiz var. Onlar da gelip bize yardımcı oluyor. Ben de benden küçük arkadaşlara yardımcı oluyorum" diye konuştu.

 

'KENDİNİ BİLEN GENÇLER YETİŞTİRİYORUZ'

 

Köy muhtarı 46 yaşındaki Hasan Çalışkan ise köyün 103 yıl önce kurulduğunu aktarırken, şöyle dedi:

 

"O günden bu yana hiçbir kavga, küslük ve olay dahi olmamış. Bırakın olayı kavga bile yok. Afyonkarahisar'ın bir köyüne 15 yıldır olay çıkmadığı için plaket verilmiş. Artık siz düşünün, 103 yıldır olay çıkmayan bizim köye ne verilir? Birbirine tutkun, büyüklerine saygılı, kendini bilen bireyler yetiştiriyoruz. Bu gençlerin yetişmesini sağlayan anne ve babalar. Tabi ki onlara da teşekkür etmek gerek. Güzel ortam, temiz hava, bol gıda, yaşanacak mükemmel bir yer.

Editör: Haber Merkezi