“Sandıklı Fetö yapılanması Zahire Pazarında başladı”

Fethullahçı Terör Örgütü, Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) kapsamında haklarında Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma, Terör Örgütü Kurma veya Yönetme, Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Kanununa Muhalefet suçlamaları ile toplam 13 tutuklu sanığın yargılaması 3 Ağustos Perşembe günü öğleden sonra devam etti. Sabah saat 09.35’de başlayan duruşmalar öğle arasından sonra akşam 20.00’ye kadar devam etti.

AMERİKANVARİ YEMİNE UYARI

3 Ağustos Perşembe günü öğleden sonraki yargılamada tutuklu Sanık Halil Gül ve avukatına savunma için ek süre verildi. Tutuklu Sanık Ahmet Güler’in tahliye talebi ret edildi. Duruşma ileri tarihte görülecek. Güler’in hakkında Yücel Akdağ, Ekrem Koca, İlker Demir ve örgütün Sandıklı İmamı olarak tanınan Seyithan Biçer ile yurt dışı gezisine çıktığı, örgütle müzahir dernek üyeliği iddiaları var. Sanık Güler, dernek yönetim kurulu üyeliği için önüne getirilen evrakı imzaladığını kaydetti. Kökeninin Balkanlar olduğunu belirten Güler, yurt dışına Balkanlar’ı görmek için gittiğini, yapının terör örgütü olduğunu bilmediğini ifade etti. Bu celse de O.Ö tanıklık etti. Tanık O.Ö yemin ederken sağ elini kalbine götürmesi nedeniyle Mahkeme Başkanı tarafından uyarıldı. Mahkeme Başkanı, “Galiba Amerikan filmlerinden etkilenmişsiniz. Biz Hristiyan değiliz” sözleriyle uyardı. Tanık O.Ö, “Özür dilerim. İlk defa mahkeme huzuruna çıkıyorum. Heyecanlandım” dedi.

PENSİLVANYA’YA ŞİKE PARASI GÖNDERİMİ İDDİASI

Tarım Ürünleri Ticaretiyle uğraşan ve tutuklu yargılanan Sandıklılı işadamı İbrahim Poyraz uyku apnesi hastalığının hayati tehlike oluşturacak düzeye ulaştığını belirterek, yeterli tedavi görme amacıyla tahliyesini talep etti. Sanığın detaylı sağlık kontrolünden geçirilmesi kararını veren mahkeme heyeti tahliye talebini ret ederek duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Sanığın Etkin Pişmanlık Hükümlerinden yararlanmak istemini de değerlendiren heyet buna yer olmadığı kanaatine vardı. 2 Ağustos Perşembe günü görülen duruşmada Poyraz hakkında; Sandıklı ilçesinde örgütle müzahir dernek üyelikleri, sohbet toplantılarına katılma, tanık beyanına göre Pensilvanya’ya örgüt elebaşını ziyarete gitmesi, yurt dışı çıkışları, Bank Asya aracılığıyla örgüte finansal destek sağlaması iddiaları var. Bunların yanı sıra Sanık İbrahim Poyraz’ın; himmet vermesi, Sandıklıspor-Batmanspor üst gruba yükselme karşılaşmasında şike parası alıp Pensilvanya’ya gönderdiği, ilçedeki Ayşe Coşkun Kız Öğrenci Yurduna Belediye Başkan Vekilliği yaparken kanunsuz işlem yaptığı, evinde örgüt toplantıları düzenlediği iddiaları da var.

“YAPI SANDIKLI ZAHİRE PAZARINDA KURULDU”

Etkin Pişmanlık Hükümlerinden yararlanmak üzere dilekçe verdiğini belirten Sanık İbrahim Poyraz bildiklerini samimiyetle anlatacağını söyledi. 1975 yılından itibaren ülkücü çizgide yer aldığını, MHP’li olduğunu belirten Poyraz, “Örgütün Sandıklı yapılanması ile 1990 yılında İmam Hatip Lisesi Öğretmeni Ali Rıza Hoca’nın önderliğinde bir araya geldim. Abdullah Acar, Aziz Gonca, soyadını bilmediğim Tuncay Hoca, Bünyamin Uzun, Abdullah Çam, Behçet Türkaslan örgütün ilçe imamlarıydı. En son Seyithan Biçer Sandıklı İlçe İmamı idi. Biz zahireciyiz. Bu yapı Sandıklı Zahire Pazarında kuruldu” dedi.

“BABAM İZİN VERMEMİŞTİ KEŞKE GİTMESEYMİŞİM”

Kendisinin örgütle Abdullah Acar sayesinde 2005-2006 yılları arasında tanıştığından söz eden Sanık İbrahim Poyraz, “Sohbet toplantılarına ilk 2007 yılında katıldım. O zamanlarda İlçe İmamlarından Bünyamin Uzun vardı. Dini bilgilerimi ve eksiklerimi tamamlamayı amaçlıyordum. Turancılık ülkümüz nedeniyle Orta Asya’da açtıkları Türk Okulları ve Türkçe Olimpiyatları hoşuma gitmişti. 2010 yılındaki referandumda ‘Mezardaki ölüler de kalkıp oy kullansın’ gibi bir yaklaşım sonrası bir MHP’li olarak hayır oyu kullandım. Toplantı hocasına siyasetle olan alakalarından, AK Parti ile birlikte hareket etmelerinden duyduğum rahatsızlığı dile getirdim. Bu toplantılara katılırken kötü niyetli olduklarını, devleti ele geçirmek istediklerini bilmiyordum. Bilsem asla katılmazdım. Sıra ile evlerde toplanır risaleler okurduk. Birinci Grup Sohbet Hocası Adnan Çam’dı. Bu grupta; Hasan Coşkun, Ahmet Coşkun, İlyas Aydın, M. Selek vardı. İkinci grubun sohbet hocası ise Bünyamin Uzun’du. Babam ileri görüşlü bir insanmış. Ne sohbet toplantılarına ne de siyasete girmeme müsaade etmedi. Babamın vefatına kadar ben partiye ve sohbet toplantılarına gitmedim. Keşke de gitmeseymişim babamın ne kadar ileri görüşlü olduğunu gördüm” diye konuştu.

“PENSİLVANYA’YA ŞİKE PARASI GÖTÜRMEDİM”

O dönem “siad” modası olduğunu belirten Sanık İbrahim Poyraz, Sandıklı’da işadamlarının bir araya gelip güzel şeyler yapılması amaçlanan SANSİAD’a üye olduğunu kaydetti. Bu derneğin de örgüt güdümünde olduğunu bilmediğini belirten Poyraz, “Bir tek toplantıya katıldım. Yardım talebine karşılık makbuz verilmiyordu. O nedenle ben de böyle bir işe girmedim. Benim bunlardan kopuş miladım 2010 yılı referandumudur. Öğretmen olan kızım Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalıştı. Ama maalesef bunların okullarında okudu. Bir internet gazetecisi bunu beni karalama maksadıyla yazdı. 2009-2014 İsmail Elibol’un Belediye Başkanlığı döneminde ben de Belediye Başkan Vekilliği yaptım. Batmanspor’dan yükselme maçında şike parası olarak Pensilvanya’ya götürdüğüm iddiası da doğru değil. Bu da şahsımı yönelik karalama kampanyasının ürünüdür” şeklinde konuştu.

“ÜÇ ÜLKEYE SEYAHAT CAZİP GELDİ”

Yurt dışı gezilerine yönelik savunmasında geçmişte avukatı olan Yücel Akdağ’ın kendisine Fransa-Belçika ve Almanya’ya gezi düzenlendiğini söylediğini, 2014 yılında üç ayrı ülkeyi birden görmeyi cazip bulduğunu belirten Poyraz, “Üç ülkeyi arka arkaya görmek cazip geldi. Umre hariç hiç yurt dışına çıkamamıştım. Ayrıca 2014 yılının başında bunlar bizim yani MHP’nin çizgisine gelmişlerdi” ifadelerini kullandı. Mahkeme Başkanı Poyraz’a, “Düşmanımın düşmanı dostumdur” anlayışı ile mi hareket ettiniz sorusunu sordu. Öte yandan İbrahim Poyraz darbe girişiminden üç ay önce Bosna-Hersek’e ailecek bir gezi yaptıklarını belirterek ABD’ye 2015 yılında gittiğini kaydetti.

“ABD SEYAHATİ BİR GARİP!”

Kendisi, eski Avukatı Yücel Akdağ, Adil Çetinkaya, Salim Pari, Seyithan Biçer’le birlikte Paris, Brüksel ve Köln’e gittiklerini anlatan Poyraz, “Şimdi düşündüğümde bu gezi ile bize Türkiye’de baskı var buralarda rahat faaliyet gösteriyoruz algısını oluşturduklarını anlıyorum. Köln’de bir Türk okulunu ziyaret ettik. Paris’te özel araç kiraladık. Almanya’da aracı teslim ettik. 2015 yılında ABD’ye ben, İbrahim Kadıoğlu, Mustafa Tokkoç, HÜRSİAD Başkan Yardımcısı Mustafa Aldemir, Seyithan Biçer’le birlikte gittik. Amaç ABD’yi görmekti. New Curse’de bir Türk Okulunu ziyaret ettik. Türk Kültür Merkezine gittik. Vaşington’a da gittik” dedi. Mahkeme Başkanı, “Siz MHP’lisiniz. İfadeniz içerisinde katılımcılardan üçünün sosyal demokrat olduğunu belirttiniz. Örgütün İlçe İmamı Seyithan Birçer de bu geziye katılmış. Bir garip” dedi.

Bu celsede Etkin Pişmanlık Hükümlerinden yararlanan Tanıklar; O.Ö, H.C, O.İ dinlenildi. Tanık O.İ Çetin Dağlı isimli bir şahsı şikâyet için başvurduğu kolluk kuvvetinde ifade verirken işin Sanık İbrahim Poyraz’a döndüğünü, Poyraz hakkındaki ifadeleri Kemal Horzum’un internet sitesinde yazdıklarına göre verdiğini belirtti.

GİZLİ TANIĞIN İDDİASI ÜST PARA TOPLAYICILIĞI

Zaman Gazetesi Afyon Temsilcisi Hamit Çalış’ın duruşması da ileri bir tarihe ertelendi. Sanık Çalış hakkında; Darbe Girişiminde Zaman Gazetesi Afyon Sorumlusu olması, değişik telefon numaraları ile yoğun bylock kullanım tespiti, örgüt içinde yetiştiği, örgütle iltisaklı olarak değişik illerde değişik şirketlerde çalıştığı iddiaları bulunuyor. Hamit Çalış’ın ev aramasında Fetullah Gülen’e ait kasetler, kitaplar da ele geçirildiği öğrenildi. Öte yandan Çalış’ın dosyasında “Rahime” ismi ile dinlenen gizli tanığın Hamit Çalış’ın Nevşehir’de örgüt adına burs topladığı, himmet, burs, kurban adı altında üst para toplayıcılarından biri olduğu yönünde beyanları da bulunuyor. Afyonkarahisar Adliyesi önünde Zaman Gazetesi yöneticilerinin tutuklanması nedeniyle protesto eylemi düzenlemesi ve katılmasına yönelik sanık Hamit Çalış’ın video görüntüleri bulunuyor.

“MUHABİR DEĞİL BÜRO SORUMLUSUYDUM”

Sanık Hamit Çalış, 1998 yılında Eskişehir’de yerel gazetede muhabirlik yaparken askere gittiğini, 2001 yılında evlendiğini maddi sıkıntılar ve düğün borçları nedeniyle kurumsal iş arayışına girdiğini söyledi. Sürat Kargo Şirketi ile görüşerek Nevşehir’e Şube açtığını aktaran Çalış’a Mahkeme Başkanı, “Bu yapı kendilerinden olmayana asla ve asla bir şey vermez” dedi. Gazetecilik yapması nedeniyle siyasilerle tanışıklığı olduğunu söyleyen Çalış, gazete dağıtım tecrübesi olduğunu, daha sonra çalıştığı Cihan Medya Dağıtım A.Ş’nin Zaman Gazetesi yanında birçok gazete ve dergiyi dağıttığını belirtti. Karaman’da 3,5 yıl çalıştığını aktaran Çalış, Afyonkarahisar’da şirketin büro sorumlusu olduğunu 25 Mart 2016 tarihinde şirketten kendi isteği ile ayrıldığını söyledi. Mahkeme Başkanı, Hamit Çalış’ı çeşitli toplantı ve programlarda muhabirlik yaparken gözlemlediğini söyledi. Çalış, kendisinin büro sorumlusu olduğunu, muhabirlik yapan kişileri zaman zaman haberlere araçla götürdüğünü iddia etti. Ayrıca, Hamit Çalış’ın gazete yöneticilerinin tutuklanması sonrası katıldığı video görüntüleriyle belirlenen eylemde metni okuyan şahıs İrfan Bilgin’in dönemin üst düzey bürokratlara sohbet yapan örgüt imamlarından olduğu hatırlatıldı.

TAHLİYE TALEBİ RET EDİLDİ

Örgütün kriptolu haberleşme programı bylock’u telefonuna indirmediğini, kullanmadığını ileri süren Çalış, internetini pek çok kişiyle paylaşması nedeniyle böyle bir tespitin ortaya çıkmış olabileceğini kaydetti. 366 gündür tutuklu olduğunu belirten Hamit Çalış, oğlunun rahatsız olduğunu ailesinin kendisine ihtiyaç duyduğu gerekçesiyle tahliyesini talep etti. Sanığın tahliye talebi mahkeme heyetince oybirliği ret edildi.

“ASKERİYE İMAMI”NIN DURUŞMASI ERTELENDİ

Hakkında Kamu Kurum ve Kuruluşlarını Zararına Dolandırıcılık, Resmi Belge de Sahtecilik iddiasıyla ÖSYM Başkanlığınca hakkında dava açılan ve Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla da yargılanan Sanık Ahmet Aşık’ın duruşması ileri bir tarihte görülecek. Aşık’ın örgütün “Askeriye İmamı” olduğu iddiası da söz konusu. Mahkemedeki agrasif tavırları dikkat çeken ve uyarılan Ahmet Aşık, emniyette işkenceye uğradığını, başına çuval geçirilerek cinsel istismarda bulunulduğunu iddia etti. Mahkeme Başkanı sanığa bu iddiaları doğrultusunda Cumhuriyet Savcılığına başvurması gerektiğini söyledi. Mahkemeden dosya ve evrak talep eden Sanık Aşık’a Mahkeme Başkanı avukatı olan sanıkların avukatı, olmayanların da eşleri vasıtasıyla kalemden istedikleri bilgiye ulaşabileceklerini, Ceza Muhakemeleri Kanunu göre mahkemenin sanıklara iddianame dışında dosya, evrak gönderme görevinin bulunmadığını dile getirdi. On bir aydır tutuklu olduğunu söyleyen ve tahliyesini talep eden Aşık’ın tutukluluk hali devam ediyor.

DURUŞMALAR İLERİ TARİHTE GÖRÜLECEK

Avukatı olmayan Sanık Bilgi Kağan Küçükcan’ın duruşması da ileri bir tarihte görülecek. Sanığın iki ayır GSM hattında örgütün kriptolu haberleşme programı bylock kullanım tespiti, örgütle müzahir derneklerden Kimse Yok Mu’ya bağışta bulunduğu öğrenildi. Sanık Küçükcan hakkında yürütülen birden fazla soruşturmanın akıbetinin öğrenilmesine ve tutukluluk halinin devamına karar verildi. Bylock kullanıcısı olduğu, Bank Asya’daki hesabına 2014 yılında örgüt elebaşının talimatı sonrası para yatırması iddialarıyla yargılanan eski Polis İkram Ekici’nin duruşması ileri bir tarihte görülecek. Ekici’nin tutuksuz yargılanma talebi mahkeme heyetince ret edildi. Duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlanan Sanık Adem Olgun’un duruşması ileri bir tarihte görülecek. Avukatı olmayan sanığa ücretsiz avukat ataması yapılacak. >> Burcu AYDIN’ın Haberi Kocatepe Gazetesi

Editör: Haber Merkezi