Sandıklı'da patates ekim alanı yüzde 40 azaldı

Sandıklı İlçesi'nde fiyat düşüklüğü ve hastalık nedeniyle patates üretimi azaldı. Geçen yıl 28 bin dekar alanda 300 bin ton patates üretilirken, çiftçi bu yıl 17 bin dekar alana ekim yaptı. Ekim alanında yüzde 40 dolayında azalma yaşanan patateste bu yılki rekolte beklentisi ise 150 bin ton.

Türkiye'nin en önemli patates üretim merkezlerinden Sandıklı'da yaklaşık 10 gün önce patates hasadı başladı. Patates üreticileri fiyatların düşük olduğundan dert yanarken, fiyat düşüklüğü ve önceki yıllarda meydana gelen hastalık nedeniyle üretimde de yarı yarıya azalma olduğu belirtildi. Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, şöyle dedi:

"150 BİN TON PATATES REKOLTESİ BEKLENİYOR"

"İlçemizde patates üretiminde yüzde 50 düşüş yaşanıyor. Bu düşüşte fiyat istikrarsızlığı ve önceki yıllardaki hastalık etkili oluyor. Geçen yıl 28 bin dekar alanda 300 bin tona yakın patates elde edilirken, bu yıl 16- 17 bin dekar alanda patates üretimi yapıldı. Yaklaşık 150 bin ton patates rekoltesi bekleniyor. Patates üretimi desteklenmezse üretici patates üretimini bırakacak gibi görülüyor."

"3 YILDIR PARA KAZANAMAMAKTAYIZ"

Üfleciler Köyü'nde patates ve şeker pancarı üretimi yapan 40 yaşındaki İbrahim Kırkpınar, patatesten 3 yıldan bu yana para kazanamadıklarını belirterek, şöyle dedi:

"Bu sezon kilogramı 45- 50 kuruş arası patates satıyoruz. 2016 yılında yine fiyat düşüktü. 2015 yılında ise hastalık nedeniyle verim düşüktü. Girdiler de yüksek. Üreticinin fiyat beklentisi 70-80 kuruş. Patates fiyatı 80 kuruştan aşağı indiği zaman hiçbir zaman para kazanamıyor. Yani 3 yıldır para kazanamamaktayız. Böyle devam ederse çiftçi patates ekimini bırakmak zorunda kalacak. Bu durumdan bir tek ben değil bütün patates ekimi yapan arkadaşlarım şikayetçi. Bizden 40- 45 kuruşa alınan patatesin pazarda 1 lira ile 1 lira 50 kuruşa satılmasına da razı değiliz. Yetkililerden ve Tarım Bakanı'ndan rica ediyorum; Türk tarımını ayakta tutmak için çiftçiye daha etkili destek vermelerini istiyorum."

"İSTER İSTEMEZ BİZE DE YANSIYOR"

Patates işçisi taşıyan 33 yaşındaki Recep Durun da şöyle dedi:

“4 yıldır patates işçiliğinde çalışmak üzerine işçi taşıyorum. Patateste iki sezon çok güzel geçti, çiftçinin yüzü güldü. Ama son iki sezondur hastalık bir taraftan, fiyat düşüklüğü bir taraftan çiftçimiz kan ağlamakta. Çiftçinin bu zor durumu ister istemez bize de yansıyor. Çiftçimiz sıkıldığı durumlarda esnafımız, milletimiz de sıkıntı yaşıyor. Patatesteki sıkıntılar nedeniyle giderek ekim de azalmakta."

Editör: Haber Merkezi