Patates ve soğan alımında ilçeler atasında farklı fiyat uygulanıyor!

Patates ve soğan üreticisi çiftçinin piyasadaki stok artışlarından dolayı elinde kalan ürünü TMO’nin alması ve ihtiyaç sahibi vatandaşlara sosyal yardım vakıfları vasıtasıyla dağıtılması kararı, çiftçi ve vatandaşlar arasında olumlu etki yarattı.

Söz konusu kapsamda üretimin yoğun olarak yapıldığı ve depolandığı illerden Afyonkarahisar ilçelerinden başlamak üzere Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı üreticilerden, üretici örgütleri aracılığıyla 2020 yılı mahsulü olan patatesin 25 kilogramlık çuvallanmış olarak kilogram başına 85 kuruştan satın alınacağını bildirildi.

Çiftçinin elinde olan ürünü ayırma, çuvallama, yükleme işleminden sonra kamyon üzerinde Ziraat Odalarının şirketine teslim etmesi, nakliye bedelinin TMO tarafından ödeneceği duyuruldu.

Şuhut Ziraat Odası şirketi, stopaj ve borsa damga vergisinden sonra kalan net 82.19 kuruşun çiftçiye ödeneceğini belirtti.

Şuhut Ziraat Odası, 9000 tona yakın stok artışı patates alımının yapılacağını, zorda olan çiftçiden bir kuruş dahi talep edilmeyeceğini açıkladı.

Öte yandan, Sandıklı Ziraat Odası çiftçiye 78 kuruş ödeyeceğini açıklayınca Sandıklı çiftçisinde burukluk yaşandı.

Dinar çiftçisi, Ziraat Odasının şirketi olmadığından, Sandıklı Ziraat Odası vasıtasıyla ürün teslimine başladı.

Şuhut Ziraat Odasının çiftçiden hiçbir kesinti yapmadan fiyat belirlemesi diğer taraftan Sandıklı Ziraat Odasının daha düşük bedel belirlemesi Sandıklı ve Dinar çiftçilerini üzdüğü ifade edildi.

Konunun hakkaniyetle çözümlenme dileğinde bulunan çiftçiler Ak Parti İl Başkanı Hüseyin Ceylan Uluçay’dan yardım beklediklerini söylediler.

Editör: Haber Merkezi