Patates Fiyatları Arttı, Üreticide Patates Kalmadı

Türkiye’nen en büyük patates üretim merkezlerinden biri olan Sandıklı’da hasat zamanında tarlada 20 kuruşa alınan patates bugün 1 liraya çıktı. Geçen yıl yoğun yağış, verim düşüklüğü ile ‘milova’ hastalığından yakınan çiftçiler, bu yıl hasat mevsiminin başlaması ile birlikte yüksek verime rağmen patatesi depolayamadıkları için hasat döneminde patateslerini ellerinden 20 kuruşa çıkardıklarını ancak bugün patates fiyatlarının ise 1 liralarda satıldığını belirttiler.
İlçedeki patates üreticilerinin büyük bir bölümünün elinde patatesin olmadığı belirtilirken depolarda patatesi olan üreticilerin ise patateslerini satmaya başladığı açıklandı.
İlçedeki üreticilerin elinde yüzde 10 oranında patates kaldığını belirten Sandıklı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Yıldız, üreticinin borçlarından dolayı patatesi hasat döneminde elinden çıkardığını bildirdi.
Üreticide patates kalmadığını ifade eden Yıldız; “Patates hasat dönemi başlar başlamaz üreticiler borçları nedeniyle ellerindeki patatesi hemen çıkardı. Hasat döneminde patates kilogram fiyatları 20 ila 30 kuruş arasında alıcı buldu. Patatesin büyük bir bölümü şuan tüccarda. Hasat döneminde ucuza sattılan patateslerin market fiyatları o dönemde de 2 liraydı. Şimdi üreticiden alınan patates fiyatları 1 lira markette yine patates 2 lira. Yani çiftçiden kaynaklanan bir artış söz konusu değildir.
Üreticiler söküm sezonunda 20 kuruşa sattığıpatatesten zarar etti. Üretim maliyetlerimizin altında mal verdik. 1 yıl önce de zaten ‘milova’ hastalığı ve verim düşüklüğünden çiftçi zarar etti. Bu sene rekolte yüksek olmasına rağmen söküm dönemindeki fiyat istikrarsızlığı yüzünden üreticimiz yine zarar etti. Bizim de üretim maliyetlerimiz gözetilerek, arz ve talep dengelenmek zorunda.  Bunu hep birlikte yapmak durumundayız. Her şeyi üreticiye yüklemek doğru değil” dedi.
 
Editör: Haber Merkezi