Ölçü ve tartı aletleri için beyanname dönemi başladı

Sandıklı Belediyesi Zabıta Müdürlüğü tarafından periyodik olarak muayenesi yapılması gereken her türlü ölçü ve tartı aletlerine sahip işletme sahiplerinin beyanname vermeleri için bir açıklama yayınlandı.

Zabıta Müdürlüğünden yapılan açıklamada; “Elektronik terazi, baskül gibi bilumum ölçü ve tartı aletleri kullanan; fabrika, devlet teşekkülü, resmi daire ve esnaflardan oluşan kurum ve kuruluşlar 3516 sayılı Ölçü ve Ayar Kanunu gereğince 2 yılda bir periyodik olarak muayene ve kontrollerini yaptırmaları gerekmektedir.

3516 sayılı Ölçüler ve Ayar Kanunu’nun 14. maddesinin (d) bendine göre; Belediyemiz tarafından 2 yılda bir muayene ve damgası yapılacak ölçü ve tartı aletleri şunlardır;

a) Belediyelerce tespit edilecek yer ve günlerde kurulan, üretici ve pazarcılar tarafından malların doğrudan tüketicilere perakende olarak satıldığı açık veya kapalı pazar yerlerinde kullanılan ve tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan, III.ve IV. sınıf otomatik olmayan elektronik tartı aletleri,

b) Yay ve elektronik tertibatı bulunmayan tartım kapasitesi 2000 kg ve altında olan mekanik tartı aletlerinden; masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar ve ibreli teraziler.

Yine aynı kanunun 15. maddesinin (c) bendinde; ‘Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletlerini kullanan kişiye idari para cezası verileceği’ belirtilmiştir. Ayrıca ‘bu ölçü aletlerine el konularak mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verilir’ denilmektedir.

Bu bilgiler dâhilinde esnafımızın mağdur duruma düşmemesi için en geç 28 Şubat Cuma mesai bitimine kadar Belediye Zabıta Müdürlüğü'ne müracaat etmeleri gerekmektedir.” İfadelerine yer verildi.

Editör: Haber Merkezi