Bolvadin'de Eber Gölü'nun Sorunları Masaya Yatırıldı
Afyonkarahisar'ın Bolvadin ilçesinde 29. Kaymak ve Eber Gölü Festivali kapsamında bu yıl ilk defa düzenlenen 'Eber Gölü ve Sorunları' konulu konferans Bolvadin Belediyesi sinema salonunda gerçekleştirildi.
Bolvadin Belediye Başkanı Nazmiye Kılçık, ilçede bulunan siyasi partilerin başkanları, Eber Gölü Yaşatma Derneği temsilcilerinin de katıldığı konferans öncesinde Bolvadin Belediye sineması bahçesinde Eber Gölü Fotoğraf sergisi, Eber Gölünde yetişen ürünler ve bu ürünlerden yapılan eşyaların yer aldığı sergi gezildi.
Bolvadin Belediyesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen konferansa, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Mühendislik Fakültesinden Prof. Dr. Ramazan Şevik, AKÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümünden Doç. Dr. İbrahim Hakkı Ciğerci, Doç. Dr. Süleyman Cenkci ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyonkarahisar Şube Müdürü A. Kadir Sevinç konuşmacı olarak katıldı.
"BU TÜR GÖLLERDE DOĞAL HAYATA FAZLA MÜDAHALE EDİLMEMELİ"
Oturum Başkanı Prof. Dr. Ramazan Şevik, konferansın açılışında yaptığı konuşmada, Eber Gölü'nün kirlilikten kaynaklanan sorunlarına değindi. Şevik, yerleşim yerlerinden yıllık ortalama 5 bin ton sabun atığının Göle deşarj edildiğini belirterek "Eber Gölü Afyon'un fosseptiği olmuştur" dedi.
Şevik, ayrıca Göle bırakılan İsrail Sazanı cinsi balık türünün de göldeki ekosisteme zarar vereceğini belirterek, bu tür göllerde doğal hayata fazlaca müdahale edilmesinin uygun olmadığının altını çizdi.
Doğa Koruma ve Milli Parklar Afyonkarahisar Şube Müdürü A. Kadir Sevinç ise 'Eber ve Akşehir Gölleri Sulak Alan Yönetim Planı' çerçevesinde yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Son bölümde dinleyicilerin sorularının cevaplandırıldığı konferansın sonuç bildirgesinin önümüzdeki günlerde hazırlanıp kamuoyu ile paylaşılacağı kaydedildi. Program sonunda katılımcılara Belediye Başkanı Nazmiye Kılçık tarafında plaket verildi.İHA
 
Editör: Haber Merkezi