MENDERS’İN KAYNAĞI’NDAN---------RAİF ÖZTÜR

RAHMET VE MİNNETLE ANDIKLARIMIZ
DİNAR’IN YAZAR VE ŞAİRLERİ
7.ŞAİR İSMET ADIYAMAN (1926-1986)

          Şair İsmet Adıyaman 1926 yılında dünyaya geldi. İlkokul, ortaokul ve lise tahsili yaptı.

     1956 yılında polis memuru oldu. Bu görevinden 1961 yılında istifa etti ve Almanya’ya gitti. 1967 yılında yurda dönüş yapan Adıyaman, 1967-1970 yılları arasında Mersin Erdemli’de elektrik işletme müdürlüğü yaptı.

            İsmet Adıyaman, on parmağında on marifet olan, bilgili, kültürlü, becerikli, teknik işlere eli ve kafası çok yatkın bir kişiydi. Kendisi Lise Mezunlarının sayısının çok az olduğu yıllarda liseyi bitirmiş, polislik yapmıştır. Polislikten ayrıldıktan sonra bir süre Almanya’da çalışmış,  yurda döndükten sonra Mersin Erdemli Elektrik İşletme Müdürlüğü’nde yetkili amir olarak bir süre çalışmıştır. Daha sonra Dinar’a dönmüş “Nur Işık Elektrik” dükkânını açmış, elektrik tesisatçılığı yapmıştır. Kendi işinden emekli olmuştur.

          Çok kültürlü, çok yönlü ve çok sosyal bir kişiliğe sahip olan İsmet Adıyaman, gençliğinde 1940-1956 yılları arasında önce Halk Evleri Futbol takımında, sonra Dinar Gençler Birliği Futbol takımında top koşturmuştur. Fizik yapısı çok güçlü, iyi bir sporcu olduğu söylenir.

            Onun bir yönü de gençliğinden beri okumaya ilgili olmasıdır. Yine gençlik yıllarında şiire ilgi duymuş, şiir yazmış, şiir okumuştur. Memleket meselelerine duyarlı olan şair,  Dinar ve memleket sevgisiyle; halkın sesi olmak için Dinar’da uzun yıllar (1970-1986) MERHABA isimli bir gazete çıkarmıştır.  Gazetenin hem sahibi, hem yazarı olan şair, bıkmadan usanmadan on yıl dizgisini, baskısını kendi yaparak bu gazeteyi yaşatmıştır.

          Rahmetlinin eşi amcamızın kızıydı.  Sık sık gazetesine uğrar, yazdığım şiir ve yazıyı verirdim. Yayınlardı, yazmam için beni cesaretlendirirdi. Kendiside şiir yazar, gazetesinde yayınlardı. Gazetenin aynı zamanda muhabiriydi. İlçemizin, halkın dertlerini cesaretle dile getiren haberler yapar, köşe yazıları yazardı. Dini konulara çok vakıftı. Dini konular, milli konular başta olmak üzere her konuda çok sayıda şiiri vardı. Şiirlerini ne yazık ki kitap halinde yayımlayamadı. Şiirlerinin bir kısmı Yaşar Sağlam ile Raif Öztürk’ün hazırladığı “ Dinar’ın Şairleri” isimli kitapta yer aldı.

          Evli ve üç çocuk babası olan Adıyaman 1986 yılında vefat etti. Dinar sevdalısı şair, Dinar Asri mezarlıkta toprağa verildi. Güçlü bir kaleme sahip olan İsmet Adıyaman’ı, hayırla yâd ediyor, mekânının cennet olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum…

          Saygılarımla…18.06.2020