“Temel Yenidoğan Bakımı Eğitimi” Tamamlandı

Yenidoğan ölümlerini azaltabilmek için, yüksek teknolojiye dayanan, pahalı, uzman ağırlıklı, hastane bakımının yanı sıra temel yeni doğan bakım hizmetlerinin geliştirilmesi gerekmektedir. Tüm dünyada temel yeni doğan bakım uygulandığı zaman, yenidoğan ölüm hızlarının % 41-72 arasında azalabileceği hesaplanmıştır.Bu gerçekten yola çıkarak, birinci ve ikinci basamak sağlık kuruluşunda bir yenidoğan bebekle karşılaşıldığında nelere dikkat edilmesi ve ne yapılması gerektiği konularını içeren kolay anlaşılır bir dille yazılmış bir eğitim programı oluşturulması Bakanlığımızca kararlaştırılmıştır;adı geçen eğitim programı ile sağlıklı olarak doğan yenidoğanın alması gereken temel bakımı verebilecek şekilde sağlık personelinin donanımını artırmak amaçlanmıştır.

İlimizde de ilgili personele verilen Temel Yenidoğan Bakımı Eğitimleri devam ediyor.2 gün süren Eğitim; göbek bakımı, canlandırma ihtiyacını belirleme, olağan bakım, hipotermiden ( düşk vücut ısısı) koruma, K vitamini uygulaması, göz bakımı, erken emzirme, ulusal programda yer alan taramalar, işitme taraması, aşılar, anneye danışmanlık konularını içermektedir.

Temel Yenidoğan Bakımı Eğitimlerinde İlimizdeki yenidoğan ile ilgili bütün personelin eğitilmesini hedefleniyor. Bu amaçla belli aralıklarla eğitim verilmeye devam edilecektir.

Editör: Haber Merkezi