“Sağlıklı Havaya Gönül Ver!”

Bütün dünyada yaygın bir bağımlılık türü olan tütün ve dumanında bulunan zararlı maddeler insan sağlığına çok büyük zarar vermektedir. Tütün kullanımı, sebep olduğu olumsuz etkilerden dolayı ülkemizde olduğu kadar bütün dünyada önemli bir halk sağlığı problemidir.

Tütünün en yaygın kullanım şekli olan sigara; doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50'nin üzerinde sağlık sorununa yol açmaktadır. Bu sorunlar arasında kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı öne çıkmaktadır. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir.

Sigara endüstrisinin ana hedefinin 11- 13 yaş grubu çocuklar olduğu ve ülkemizde de sigaraya başlama yaşının gittikçe bu yaş grubuna kaydığı bilinmektedir.

Ülkemizde 5727 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte sigarasız bir toplum olma yönünde önemli bir yol alınmıştır. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra sigara satışlarında % 5 civarında düşme meydana gelmiştir. Bu sayede hem sigara içenlerin oranında azalma olmuş, hem de kapalı yerlerde sigara içme yasağı ile pasif sigara dumanına maruz kalma oranları azalmıştır. İlimizde de tütün denetim ekipleri tarafından kapalı alanlar sürekli denetim altında tutulup, yasağın delinmesi engellenmekte ve yasağı çiğneyenlere yasanın gerektirdiği cezalar verilmektedir.

Sigaraya ve zararlarına dikkat çekmek için “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” olarak belirlenmiştir. Gün vesilesiyle farklı etkinlikler yapılmaktadır.

Tütün kontrol çalışmalarının bilinirliğinin artırılması ve sigaranın zararları konusunda farkındalık oluşturması (Sigara Bırakma Poliklinikleri/ALO 171/ALO 184/Yeşil Detektör) amacıyla 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü kapsamında En Büyük Gönüllülük Hareketi olan “Görev Bende” kampanyasının ikinci fazı başlatılacaktır. “Gönül Ver” sloganıyla başlayacak olan ikinci fazda; sigaranın zararları, eğitimler, sigara bıraktırma vb. konularında bizlere destek olacak; bağımsız ama değerlerine bağlı, hayata giden yolda ben de varım diyebilecek gönüllü kişi ve işletmeleri bizimle işbirliği yapmaya, kampanyamıza destek vermeye bekliyoruz.

Tütünle mücadeleye gönül veren ve gönüllü olmak isteyenler gönüllülük kriterleri ve kampanya ile ilgili detayları öğrenmek için Müdürlüğümüz Halk Sağlığı Başkanlığı Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Birimine başvurmaları gerekmektedir.

Bu vesile ile herkesi tütün ve mamulleri ile mücadeleye; temiz havayı korumaya, nefesimize gönül vermeye davet ediyorum.

Hep birlikte havamızı koruyalım, geleceğimize sahip çıkalım.

Uzm. Dr. Serhat KORKMAZ

İl Sağlık Müdürü

Editör: Haber Merkezi