"Kansere Çâre: Sağlıklı Yaşam, Düzenli Kontrol"

Hepimizin bildiği gibi kanser hastalığının insanlığa yükü sadece ülkemizde değil dünyada da günden güne artmaktadır.

Nedeni belli ölümler sıralamasında kardiyovasküler hastalıklardan sonra 2. ölüm sebebi olan kanser, maddi ve manevi yönleriyle sabrı ve mücadele edilmesi çok zor ve kişinin hayatını büyük oranda aksatan, aynı zamanda da toplumsal karşılığı olan bir hastalık olarak karşımıza çıkıyor.

Böylesi korkutucu yanına rağmen daha sağlıklı bir beslenme biçiminin seçilmesi, tütün ürünlerinden uzak durulması, fiziksel aktivitenin arttırılması ve alkol kullanımının azaltılması ile kanser türlerinin 3'te 1'i önlenebilir durumdadır.

Aşırı kiloluların yanında normal kiloluların kansere daha az yakalandığı göz önünde bulundurulursa haftada 3-4 kez, 30-60 dakikalık orta şiddette fiziksel aktivite yapmalı, hareketli bir yaşam tarzı alışkanlık haline getirilmelidir.

Fiziksel aktivitenin yanında yüksek miktarda hayvansal protein almamalı; nitrat, nitrit gibi katkı maddeleri içeren ürünlerden ( sucuk, sosis, salam vb.) uzak durmalı; doymuş yağların tüketimini azaltarak doymamış yağ tüketimini arttırmalı; vitaminleri günlük önerilen miktarlardan az almamalı; kızartma, kavurma, közleme, tütsüleme gibi hatalı pişirme yöntemlerinin yerine haşlama, fırında pişirme gibi sağlıklı yöntemler tercih etmeliyiz. Başta da değindiğimiz gibi alkol ve tütün ürünlerinden uzak durmak bizi kansere yakalanma riskinden önemli ölçüde uzak tutacaktır.

Sağlıklı beslenme, düzenli hayat planından sonra yapmamız gereken en önemli bir nokta da erken teşhis için düzenli tarama yaptırmaktır.

Vatandaşlarımız, hastanelerimizde bulunan KETEM (Kanser Erken Teşhis Tedavi ve Eğitim Merkezi)’e gelerek kontrollerini yaptırırlarsa erken teşhis ve tedaviden de en yüksek şekilde istifade etmiş olacaklardır. Bu konuda vatandaşlarımızın dikkatini ve gayretini özellikle rica ediyoruz. Çünkü erken tanı demek kanserin önemli ölçüde tedavi edilmesi demektir.

Son olarak da kanser tedavilerine değinebiliriz. Yaygın olarak kullanılan tedavi yöntemleri cerrahi, radyoterapi ve kemoterapidir. Bunların yanında daha az sıklıkla hormon tedavileri, biyolojik tedavi yöntemleri ve hedefe yönelik tedaviler kullanılmaktadır. Bu tedaviler tek başına veya birlikte uygulanabilir.

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle halkımızın kanserden korunmak için sağlıklı beslenmesini, fiziksel aktivitelerini ihmal etmemelerini bir kez daha hatırlatıyor; tedavi gören kanser hastalarımıza da acil şifalar diliyoruz.

Uzm. Dr. Serhat Korkmaz

Sağlık Müdürü

Editör: Haber Merkezi