"İlimiz, Sigara Bırakma Polikliniği Sayısında İlk 4'te"


 

Kapalı mekanlarda sigaraya karşı başlatılan "Dumansız Hava Sahası" uygulamasıyla birlikte sigara bağımlılarına hizmet için kurulan "Sigara Bırakma Poliklinikleri" de yaygınlaşmaya başlıyor.

İlimizde önce merkezdeki Devlet Hastanesinde hizmete giren Sigara Bırakma Polikliniği Şuhut, Bolvadin ve Dinar Devlet Hastanelerinde de sigaradan kurtulmak isteyen vatandaşlarımıza destek vermeye başladı.

Sağlık Müdürü Uzm. Dr. Serhat Korkmaz ilçelerde hizmete giren polikliniklerle beraber Afyonkarahisar'ın İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra en fazla Sigara Bırakma Polikliniğe sahip 4. il olduğunu belirterek, "Bu, hem bizim hizmet anlayışımızı göstermesi hem de vatandaşlarımızın sağlığının kıymeti açısından oldukça önemli bir veri. İlimiz, Sağlık Bakanlığımızın çok önemsediği sigaraya karşı mücadelede büyük kentlerin arkasından geliyor. Tabi işimiz sadece bu poliklinikleri açmakla kalmıyor. Vatandaşlarımıza ulaşıp onları bu konuda bilinçlendirmeye ve bağımlılıktan kurtulma süreçlerinde en iyi şekilde destek vermeye devam ediyoruz.

Elimizdeki istatistikler oldukça memnun edici. Kısa süre öncesinde açılmış olmalarına rağmen ilçelerdeki Sigara Bırakma Polikliniklerine günlük 40-50 hastamız başvuruyor. Elbetteki bu bağımlılıktan kurtulma süreci hem zor hem uzun... Sadece kişiyle sınırlı kalmıyor, çevresel faktörler de bu sürecin yanında ya da karşısında yer alıyor. Çevrenin zorlamasına ya da alayına maruz kalan bağımlıların bırakması haliyle zor oluyor. Ama yine de insan iradesinin pek çok şeyi başardığını, pek çok hastalıkla beraber pek çok bağımlılıktan da kurtulduğunu biliyoruz, görüyoruz. Burada göz ardı edilmemesi gerek nokta, sigarayı bir uzman gözetiminde gerçekleştirmektir. Kendi kendine bırakılan sigara sonrası sinirlilik, uyku bozukluğu, depresyon, enerji azalması, kolay kızma gibi belirtiler gözükebilir ve bunun sonucunda da sigara yeniden bir can simidi gibi algılanır. Oysa uzman hekimlerimizin denetiminde yapılan bırakma sürecinde, tüm bu olumsuzlukları düşünerek belirli bir plan dahilinde vatandaşlarımıza destek veriyoruz.

Sigaraya karşı bu önemli mücadelede hem bağımlılığının farkında olup bizlere başvuran vatandaşlarımıza hem de bu hizmeti ilimizde yaygınlaşması için emek veren yönetici ve hekim arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum." dedi.

Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Sağlık Bakanlığımızın özellikle üzerinde durduğu sigara ile mücadele kapsamında Sigara Bırakma Polikliniklerinin yanı sıra, yasağı delen kapalı alanlar için Sigara İhbar Hattı Alo 184 ve Sigara Bırakma Danışma Hattı Alo 171 numaralı telefonlar da hizmet veriyor.

Editör: Haber Merkezi