“Herşeyin başı sağlık, sağlığın başı aşıdır!”

Aşı; insan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri v.b. mikropların hastalık yapma karakterlerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin (toksinlerin) etkilerinin ortadan kaldırılarak, geliştirilen biyolojik maddelere denir. Belirli hastalıklara yönelik geliştirilen aşılar, hastalığa yakalanmadan önce kişilere ulaşıp, vücutlarının savunma mekanizmasını uyararak bu hastalıklara karşı direncini sağlamak amacıyla verilir.

Bebeklik döneminde uygulamaya başlanan, Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen aşı takvimine göre uygun sayıda ve uygun aralıkta aşılanmış olan çocuklar hastalıklara karşı yeterince korunmuş olurlar. Ailelerin bebeklikten itibaren çocuklarının aşılarını düzenli takip etmesi, yapılan aşıların kişiye özel aşı kartlarına mutlaka işlenmesi bu anlamda çok önemlidir. Aile hekimleri kendilerine kayıtlı bireylerin aşılarını takip etmek ve yapmak zorundadır. Okul çağı aşıları da uygun zamanlarda, okullarda toplum sağlığı merkezlerince yapılmaktadır. Sağlık kurum ve kuruluşlarımızdaki rutin aşılama hizmetleri tamamen ücretsizdir.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından 2013’ten itibaren, 22-27 Nisan 2013 tarihleri “Dünya Aşı Haftası” olarak düzenleme yapılmıştır. Dünya Aşı Haftası etkinlikleri bağlamında ebeveynlerin özellikle bebeklerinin ve çocuklarının eksik kalan aşısı varsa mutlaka aile hekimlerine başvurmalarını; bağışıklamanın eksik yapılması halinde yukarıda sözünü ettiğimiz hastalıkların toplumda yayılıp, ciddi hastalık, sakatlık ve ölümlere sebep olabileceğini hatırlatmak istiyorum.

Son günlerde kulaktan kulağa yayılan ve hiçbir gerçekliği olmayan aşı karşıtı söylemler maalesef çocuklarımızın bulaşıcı hastalıklara karşı korunmasını ve toplum sağlığını tehlikeye sokmaktadır. Anne babaların bu tür halk efsanelerine itibar etmemelerini, gerekli bilgi ve destek için sağlık kurum ve kuruluşlarımıza başvurmalarını rica ediyorum. Unutulmasın ki aşı sayesinde dünyada her yıl 3 milyon çocuğun hayatı kurtulmaktadır.

Aşılanın, Önleyin, Koruyun, Korunun…

Uzm. Dr. Serhat KORKMAZ

İl Sağlık Müdürü

Editör: Haber Merkezi