Dr.Korkmaz,”Sağlıklı Bayramlar”

Bayram sevincini, heyecanını hissettiğimiz günlerdeyiz. Evlerde, caddelerde, kurbanlıkların alınıp satıldığı yerlerde tatlı bir koşturmaca, bir telaş var. Öncelikle, insanlık tarihiyle yaşıt bir ibadet olan kurban ibadetini, samimiyetle yerine getiren tüm vatandaşlarımızın kurbanlarının kabul olmasını diliyorum.

Böylesine önemli bir ibadeti yerine getirirken elbette titiz ve hassas olmalıyız. Burada ilk iş kurbanlık hayvanların sahiplerine düşüyor. Hayvanların aşıları, Tarım ve Orman Bakanlığının önerileri doğrultusunda düzenli yaptırılmalı. Hasta hayvanın, sağlam hayvanlar ile teması önlenmeli ve veteriner hekim kontrolünde tedavisi sağlanmalı.

"Aşıları Tam, Sağlıklı Hayvan Olmasına Dikkat Edin"

Kurbanlık hayvan alacak olan vatandaşlarımız da kesinlikle veteriner hekim kontrolünden geçmiş sağlıklı hayvan olup olmadığına dikkat etmeli. Kurbanlarımızı ise belediyelerin belirlediği kurban kesim yerlerinde ya da mezbahalarda kesmeliyiz. Kesim sonrası da hayvanların sakatatlarında leke ya da kist var ise kesinlikle tüketmemeli, bu sakatatları başka hayvanlara vermemeliyiz. Hayvanların hastalıklı organları ve kan, mide, bağırsak içeriği gibi atıkları gömülmeli ya da uygun şekilde toplanarak imha edilmeli. Kurban kesen ya da et taksimi yapan kişilerin ellerinde yara ya da kesik olmamalı var ise mutlaka hijyenik eldiven kullanılmalı.

Burada unutulmaması gereken kuralların başında da kurban edeceğimiz hayvana karşı yaklaşım tarzımız, gerek kesim öncesi gerekse kesim sonrası çevre temizliğini sağlamamız geliyor. Kullanacağımız malzemelerin de temiz ve bakımlı olmasına özen göstermemiz gerekiyor.

"Bayramda Et ve Tatlı Tüketimi Ölçülü Olmalı"

Kurban Bayramı olunca haliyle et ve tatlı tüketimine dikkat çekmemiz lazım. Özellikle şişmanlık, yüksek tansiyon, kalp-damar, mide ve diyabet (şeker) sorunları olan kişilerin bayramda beslenmelerine daha çok dikkat etmeleri gerekiyor.

Bir önemli nokta da etlerin haşlama ve ızgara gibi yöntemlerle pişirilmesi, kızartmalardan uzak durulmasıdır. Izgarada pişirilirken de etin yanmamasına ve kömürleşmemesine dikkat etmeliyiz. Etlerin yanında da sebze yemekleri pişirilmeli ve tüketilmelidir. Etli yemeklere ilave yağ eklenmemeli, kendi yağı ile pişirilmelidir. Özellikle kuyruk yağı ve tereyağı kullanmaktan kaçınmalıyız.

"Etleri Saklamanın Püf Noktaları"

Etlerin pişirilmesi kadar korunması ve saklanması da sağlığımız açısından çok önemlidir. Kurban etleri, büyük parçalar yerine bir yemeklik küçük parçalara ayrılmış olarak buzdolabı poşetine veya yağlı kâğıda sarılmalı; bu küçük parçalar da buzdolabının buzluğunda veya derin dondurucuda saklanmalıdır. Buzluktaki etler -2 derecede birkaç hafta, derin dondurucuda ise -18 derece ile daha uzun süre saklanabilir.

"Bayram Neşedir, Sevgidir"

Kurban Bayramının bir güzel yanı da dost ve akrabalar arasında yapılan ziyaretleşmeler, kesilen kurbanın etlerinden komşulara ve ihtiyaç sahiplerine ikram edilmesidir.

Toplumsal birlik ve dayanışmayı sağlamlaştıran bu güzelliklerle hem kalplerimize sevgi ekmiş, hem de yardımlaşma duygumuzu canlı tutmuş oluruz.

Yine bir bayram gününde bizler için gerek 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında, gerek hastanelerimizde nöbet tutan sağlık çalışanı arkadaşlarımıza da hayırlı bayramlar diliyor; Kurban Bayramının başta ülkemiz ve milletimiz olmak üzere bütün insanlık için hayırlara, güzelliklere vesile olmasını temenni ediyorum.

Uzm. Dr. Serhat Korkmaz

Sağlık Müdürü

Editör: Haber Merkezi