Doğum Uzmanı Cemre Alan Merak Edilenleri Anlattı

Dinar Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Cemre Alan kamu oyunda doğumla alakalı en çok merak edilen soruları yanıtladı.

Gebelik esnasında beslenme, gebelikte kaç kez doktora gelinmeli, normal doğum mu, sezaryen mi, gebelikte egzersiz ve NTS ne zaman çekilmeli gibi belli başlı soruları cevapladı.

İlk olarak herkesin gebelikte ne yemeliyim?, ne içmeliyim? Gibi bebeği de anne karnında etkileyecek konuları anlatan Kadın Hastalıkları ve Kadın Doğum Uzmanı Cemre alan konuyla alakalı şunları söyledi, “Bu gün halk arasında sıkça merak edilen konularla alakalı kısa bilgiler vereceğim. Öncelikle bizim hasta popilasyonumuzun büyük bir kısmını oluşturan gebelerden bahsedelim. Gebelikte beslenme halk arasında en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Bir gebemiz, gebelikte ortalama 10 ila 14 kilo almasını bekliyoruz ve daha fazla kilo almasını istemiyoruz. Kilo takiplerini buraya geldiklerinde kendimiz de yapıyoruz. Beslenmede çok önemli gıda gurupları elbette var. Özellikle tahıllar, baklagiller, meyve, sebze, kuru yemiş olarak sınıflandırabileceğimiz kavrulmamış fındık, ceviz, badem, kuru üzüm ve kayısı gibi mineral kaynağı olan besinleri öneriyoruz. Özellikle şerbetli tatlılardan, kızartmalardan uzak durmalarını istiyoruz. Bunlar gereksiz enerji alımına ve fazla kilo olarak hastalarımıza geri dönüyor ve bebek içinde bir faydası olmuyor. Gebelikte diğer bir konu da omega 3 gibi ya da daha farklı vitaminleri fazla kullanmalı mıyım, kullanmamalı mıyım? Soruları geliyor. Şu anda dünya sağlık örgütünün önerdiği ve bizimde dünya çapında önerilen gebelikte alınması gereken iki önemli şey var. Bunlardan bir tanesi demir diğeri D vitaminidir. Bunların dışında, et gurubu, protein, balık, tavuk mutlaka haftada en az 2 kez tüketmelerini öneriyoruz. Ayrıca kalsiyum kaynaklarını da ihmal etmeleri gerekiyor. İlerleyen gebelik haftalarında kramplarla karşılaşılabilir. Bu gebeliğin normal izlenen bir sürecinde olabilir. Böyle şikayetlerle geldiklerinde biz gerekli desteği hastalarımıza veriyoruz.” Dedi

Bir Gebe Kaç Kez Kontrole Gelmelidir?

Yine merak edilen konular arasında yer alan bir gebenin kaç kez doktora gelecek olmasıyla alakalı da halkı bilinçlendiren Cemre Alan, ilk gebelik şüphesinde doktora gidilmesi gerektiğini, adet gecikmesi yaşayan vatandaşların da hastaneye başvurmaları gerektiğini söyledi.

Bir kadın adet gecikmesi olduğu zaman ve gebelik şüphesi duyduğu zaman ilk kendilerine geldiğini kaydeden Cemre Alan, “ Daha sonra biz bebeğin kalp atışını izlemek için çağırırız. Bunun sonrasında ilk gebelik tahlilleri ni isteriz. Sonra halk arasında ikili test olarak bilinen, down sendromu ve sık görülen hastalıkların taramasının yapıldığı bir test var, bunun yapılmasını öneriyoruz. Eğer bu test kaçırıldıysa üçlü test yapılabilir. Daha sonra 19-23 hafta arası ayrıntılı ultrason yapılmasını öneriyoruz. Bu ultrasonda bebeğin bütün iç organları, eli, ayağı ultrasonda değerlendirebildiğimiz her yeri ayrıntılı incelenmesi gerekiyor. Bunun dışında doğum zamanı tabiki gebelerimizle beraber konuşuyoruz, söylüyoruz, doğum yaklaştıkça daha sık gelmeleri gerekiyor. Ayrıntılı ultrasondan sonra 24-28 hafta arası şeker yüklemesi yapılması gerekiyor. Bu da çok muallakta olan konular arasında. Basında yer alan açıklamalardan sonra hastalarımız genellikle şeker yüklemesi yapılmaktan kaçınıyorlar. Ama şeker yüklemesi çok önemli bir bilgi veriyor. Eğer gebelikte diyabet var ise bunu önceden ön görmemizi sağlıyorlar. Bunun bize ne gibi bir faydası var? Eğer kişide gebelik diyabeti var ise hasta bebeği ile birlikte gereksiz bir kilo alım sürecine giriyor. Bu da doğum sırasında normal doğumu zorlaştıran bir etken olarak karşımıza çıkıyor. Yani 3-4 kilo olacaksa bebek gebelik diyabeti nedeniyle 5 kiloya kadar çıkabiliyor. Bu da normal doğumda komplikasyonlara, bebeğin doğumda sıkıntıya girmesi ve doğduktan sonra kan şekerinin çabuk düşmesi gibi sorunlara yol açabiliyor. Şeker yüklemesi testini yaptırarak buna erken bir şekilde tanı koyuyoruz. Böyle bir durum varsa hastaya diyet, egzersiz gibi gerekli önerilerde bulunuyoruz. Sanılanın aksine, şeker yüklemesinde alınan şeker bebeği zehirlemez, bir dilim baklavada ki şeker kadar ancak bir şeker alınır. Bende gebelerimizin gebelik boyunca bir dilim baklavayı almış olduğunu düşünüyorum” dedi.

Normal Doğum Mu? Sezaryen Mi?

Sağlık Bakanlığının uzun bir süredir hastaları normal doğum yapmaları konusunda teşvik eden ve normal doğumun çok daha sağlıklı olduğunu yapılan kamu spotlarıyla duyurduğunu ifade eden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Cemre Alan, normal mi sezaryen mi? Konusuyla alakalı olarak şunları söyledi, “Bilindiği gibi Sağlık Bakanlığımızın önerisi hep normal doğumu teşvik etmektir. Ben bir hekim ve bir anne olarak bütün gelen hastalarıma şansı varsa mutlaka normal doğum yapmasını isterim ve bu konuda elimden geleni yapıyorum. Ekibimiz ebe hanımlarla da bu konuda koordineli çalışıyoruz. Özellikle ilk gebelik yaşayan hastalarımıza normal doğum şansını kullanabilmeleri için her türlü imkan sağlıyoruz. Konuyla alakalı hastalarımıza gerekli açıklamaları yapıyoruz, konuşuyoruz. Ama bir sıkıntı olursa, bebeğin kalp atışlarında bir düşme görürsek, kendi sağlık durumu ile ilgili bir sıkıntı görürsek ve acil bir durum olursa mutlaka sezaryen yapıyoruz. Ama bunun dışında önceliğimiz normal doğumdur. Bir yıldır Dinar Devlet Hastanesinde çalışıyorum ve bir yıldan bu tarafa da normal doğum oranlarımızda ciddi derecede artış gözlemlenmiştir. Halk arasında bir de şöyle bir durum var. Tüpleri bağlatmak için sezaryen olmak gerekir mi? Tüp bağlatmak için sezaryen olmak gerekmez. Eğer normal doğum ise doğum yapıp kırkı çıktıktan sonra kapalı ameliyat dediğimiz kamera ile göbekten girilerek laparoskopik yöntem ile tüplerinizi bağlatıp bir günde taburcu olabilirsiniz. Bunun dışında gebelik durumu olmadan da tüplerini bağlatmak isteyen hastalarımıza yine aynı kapalı şekilde tüplerini bağlayabiliyoruz” dedi.

Gebelikte Spor ve Egzersiz

Gebelikte gebelerin nasıl hareket etmeleri, spor egzersiz gibi çalışmaları da yapmaları gerektiğini vurgulayan Alan, “Gebelikte insan vücudunda hastalarımızı zora sokan şey ağırlık merkezinin değişmesidir. Bebeğin büyümesiyle beraber vücudun ağırlık merkezi yer değiştirir. Bu da bel, kasık ve kas ağrılarına neden olabiliyor. Onun için bizim gebelikte önerdiğimiz kas güçlendirici egzersizlerdir. Yani yük bindirmeden yapılan egzersizler olan, yüzme, plates, yoga olabilir. Özellikle normal doğum yapmak isteyen hastalarımız doğum sonlarına doğru kendilerini yormadan 15-20 dakikalık dinlenerek yapacakları yürüyüşlerin kendilerine mutlaka faydası olacaktır” dedi.

NTS Ne Zaman Çekilir?

Gebelik sürecinde NTS kabaca bebek bir buçuk iki kilo olduktan sonra çekilir. Öncesinde çekilen NTS’ler hastayı ve hekimi yanlış yönlendirebilir. Yani bizim için önemli olan 32 haftadan sonra çekilen NTS’ler dir. NTS iyi ise bebek iyidir diyoruz. NTS kötü ise bebek kötü anlamına her zaman gelmez. NTS’nin reaktif olması bizim için iyidir.

Hastanede Yapılan Ameliyatlar

Dinar Devlet Hastanesinde doğumla alakalı çoğu ameliyatların yapıldığını, tüp bağlatma ve açtırma ameliyatlarının kapalı mikro cerrahi kullanılarak yapıldığını vurgulayan Cemre Alan, “Dinar Devlet Hastanemizde kapalı yöntemle tüp bağlatma ameliyatı yapılıyor. Bunun dışında daha önceden tüplerini bağlatmış olan hastalarımız bazen sosyal nedenlerden yani tekrar evlilik olabilir, aile içinde çocuk kaybı olabilir, ya da fikir değiştirme gibi herhangi bir sebeple tüplerini açtırmak isteyebilirler. Tüp açma ameliyatlarını da burada yapıyoruz. Bu ameliyatlarda mikro cerrahi kullanarak mikroskopla yapıyoruz. Ameliyatların mikroskopla yapılması başarı şansını % 70 artırıyor. Takibi % 100 değil, bunu hastalarımızla baştan konuşuyoruz. Uygun hastalarımıza mikro cerrahi ile tüp açılması ameliyatlarını yapıyoruz. Bunun dışında rahim alınması, idrar kaçırma şikayeti olan hastalarımızın ameliyatla tedavisi, yumurtalık kisti, dış gebelik tedavisi gibi işlemleri hastanemizde gerçekleştirebilmekteyiz” diyerek konuşmasını bitirdi.

Editör: Haber Merkezi