AĞZIMIZDAKİ TEHLİKE ; AMALGAM
  • Cıva bugün insanların büyük kısmının maruz kaldığı en zehirli maddedir. ABD’de EPA (Çevre Koruma Dairesi)’nin içme suyu için oluşturduğu standartta izin verilen cıva seviyesi 2 ppb (yani milyar başına 2 parçacık)’tır. Günümüzde çok sayıda insanda tespit edilen toksik birikimde cıva ilk 3’te yer alır.
  • Dental amalgam ise %50 likit halde cıva ile diğer toksik metaller (bakır, gümüş, kalay) karıştırılarak yapılır ve bu karışım kararsızdır. (NOT: Maddenin en kararlı olduğu hal katı en kararsız olduğu hal ise gaz halidir.) Cıva oda ısısında gaz halinde bulunduğundan dişinizdeki amalgam alaşımdan sürekli cıva buharlaşması söz konusudur. Bu da ağız içi ortamınızda ve tükürüğünüz de çok yüksek seviyede cıva olması demektir ve bu seviyeler kolaylıkla ölçümlenebilir.
  • Amalgam dediğimiz metal alaşımı ağzınızda elektrolit içinde (tükürük ve salyanızda) taşıdığınızdan, oluşan galvanik akımla sürekli mahiyette dişetleri ve ağıziçi mukozanıza cıva ve diğer toksik metalleri pompalarsınız, buradan da kan ve sinir sisteminizle bu toksinler tüm vücudunuza yayılır.
  • Ağzında amalgam dolgu olan çoğu kişi için vücuduna aldığı cıvanın aslan payı buradan gelir. Bu yediğiniz herhangi bir gıdadan defaten alacağınız akut cıva maruzyetine benzemez; KRONİK, yani gece gündüz, 7/24, 365 gün, ömür boyu alacağınız düşük doz cıva maruziyetidir. Sadece bir gün içinde amalgam dolgudan alınacak cıva düzeyi genellikle devletlerin inorganik cıva buharı maruziyeti için oluşturduğu standart değeri aşar.
  • Yapılan tıbbi tahliller ağzında birkaç amalgam dolgu birden taşıyanların dışkı ve tükürüğünde amalgam dolgusuzlara göre 10 kat daha yüksek cıva bulunduğunu gösteriyor. Amalgam dolgular çıkartıldan sonra ise kişilerin dışkı ve tükürüğündeki cıva düzeyi yaklaşık %90 oranında azalırken, idrardaki cıva düzeyi ortalama %75 düşüş gösteriyor.
  • Elemental ve inorganik cıva vücutta bakteriler, maya ve mantarlar vs. gibi organizmalarca metile edilerek ‘metil-cıva’ya dönüştürülür. Yani bugün zehirleyici etkisi gayet iyi bilinen metil-cıvanın çoğu insanda en büyük kaynağı bizzat ağzındaki amalgam dolgulardır.
  • Amalgam dolgudaki cıva anne karnındayken cenine kan yoluyla, doğduktan sonra da emzirilen süt yoluyla geçer. Annedeki amalgam diş dolguları çoğu cenin ve bebek için, aşılamaya kadarki en büyük cıva kaynağıdır. Tek bir grip aşısı (veya 25 mikrogram timerosal, yani cıva içeren herhangi başka bir aşı) Kanada sağlık otoritelerinin bebekler için günlük cıva maruziyetine dair koyduğu sağlık standardını 250 kat, çocuklar için konulmuş güvenlik standardını da 100 kat aşar.
  • Dişteki amalgam dolgular çoğu çocuk için aşılar sayılmazsa en büyük cıva kaynağıdır, yapılan ölçümlerde vücuttaki cıva düzeyi ağızdaki dolgu sayısıyla doğru orantılı bulunmuştur. Yenidoğan ve bebeklerde düşük dozda cıva maruziyetinin gelişim bozuklukları yarattığı bilinmektedir.
  • Amalgamdan çıkan cıva buğusu en tehlikeli formudur cıvanın; kan-beyin-bariyerini ve plasentayı en hızlı geçen biçimidir ve diğer cıva formlarından daha düşük düzeylerde gelişim bozukluklarına yol açtığı bilinir.
  • Cıvanın kolay buharlaşma özelliği ve ağızdaki alaşım metallerin birbiriyle oluşturduğu galvanik akımlar dışında bir de, bilgisayar ekranı gibi cihazların yarattığı elektromanyetik alanların (EMF) bu metallerde oluşturduğu akımlar sözkonudur ki bu şekilde de vücuda cıva taşınır.
  • Amalgam dolgusu olanlar veya diş kliniklerinde çalışanlarda, çok daha yüksek miktarda kan alan beyin, kalp, karaciğer, böbrek gibi hayati organlarda ağzında amalgam dolgu olmayanlara göre çok daha yüksek düzeyde cıva birikir. Cıva çok düşük seviyede maruz kalındığında dahi tüm organlarda metabolik ve hormonal süreçleri bloke ettiği gibi tahribat da oluşturur.
  • Yetişkinlerde amalgam dolgulardan kaynaklı kronik sağlık sorunları yaygın görülür. Cıva aşırı düzeyde sitotoksik (hücre zehri), nörotoksik (sinir sistemi ve beyin zehri), immünotoksik (bağışıklık sistemi zehri), endoktrin (hormonal sistem) bozucu, enflamatuvar (iltihap yapıcı) ve üreme sistemi içinde zehirlidir. Cıva yaygın şekilde kronik nörolojik, immün ve otoimmün, kardiyovasküler, hormonal, oral ve üreme rahatsızlıklarına yola açar.
  • Ağır cıva zehirlenmesinin başlıca belirtilerinden biri paralizi, yani felçtir. Mikro ölçekte cıva zehirlenmesinde ise ana belirtilerinden biri bitkinlik/yorgunluk/halsizlik halidir.
  • Amalgam dolgularını değiştirtip vücuttaki cıva seviyelerini düşürenler rahatsızlıklarından da çoğu kez kurtulmakta veya iyileşme yolunda büyük yol katetmektedir. 
  • Diş dolgusu için kullanılan amalgam kanalizasyon sistemlerindeki en büyük cıva kaynağıdır, dolayısıyla göller, denizler, burada yetişen balıklar, sulama suları ve bu suyla yetiştirilen ekinler ve hatta atmosfere karışan cıva buharı ile de en büyük çevre kirleticilerinden biridir.