9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü

Bütün dünyada yaygın bir bağımlılık türü olan tütün ve dumanında bulunan zararlı maddeler insan sağlığına çok büyük zarar vermektedir. Tütün kullanımı, sebep olduğu olumsuz etkilerden dolayı ülkemizde olduğu kadar bütün dünyada önemli bir halk sağlığı problemidir.

Tütünün en yaygın kullanım şekli olansigara; doğum öncesi dönemden başlayarak, çocuk ve erişkinlikte ölüme kadar götüren 50'nin üzerinde sağlık sorununa yol açmaktadır. Bu sorunlar arasında kalp ve damar hastalıkları, akciğer kanseri ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı öne çıkmaktadır. Önlenebilir hastalık ve ölüm sebeplerinin en önde gelenlerinden biridir. Günümüzde yüzde 80'i gelişmekte olan ülkelerde olmak üzere, dünyada 1,3 milyar kişi, ülkemizde ise 15 milyon kişi sigara içmektedir. Ülkemizde her yıl yaklaşık 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Sigara her yıl dünyada yaklaşık 6 milyon insanın beklenendenönce ölümüne yol açmaktadır. Bu ölümlerin yaklaşık 600 bini ise pasif sigaraiçimine (sigara içilen ortamlarda dumana maruz kalma) bağlı olmaktadır. Sigara dışında farklı şekillerde tüketilen tütün de aynı zararlı etkilere sahiptir.

Sigara endüstrisinin ana hedefinin 11-13 yaş grubu çocuklarolduğu ve ülkemizde de sigaraya başlama yaşının gittikçe bu yaş grubuna kaydığıbilinmektedir. Eğer çocukların sigaraya başlaması engellenemez; uzun süre pasif içiciliğe maruz kalırsa 20-30 yıl sonra maalesef bugünün çocukları sigaraya kurban verilecektir. Çocukları sigaradan korumak için büyüklerin onlara örnek olarak sigaradan ve her türlü tütün mamulünden uzak durması gerekmektedir.

Ülkemizde 5727 sayılıyasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte sigarasız bir toplum olma yönünde önemlibir yol alınmıştır. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra sigara satışlarında%5 civarında düşme meydana gelmiştir. Bu sayede hem sigara içenlerin oranındaazalma olmuş, hem de kapalı yerlerde sigara içme yasağı ile pasif sigara dumanına maruz kalma oranları azalmıştır. İlimizde de tütün denetim ekipleri tarafından kapalı alanlar sürekli denetim altında tutulup, yasağın delinmesi engellenmekte ve yasağı çiğneyenlere yasanın gerektirdiği cezalar verilmektedir.

Bu önemli halk sağlığı sorununa dikkat çekmek ve halkın farkındalığını arttırmak için yılın belirli günleri ve haftaları sigara ve tütün ile ilgili gün ve haftalar olarak belirlenmiştir. Bunlardan birisi de “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dür.Dünya Sigarayı Bırakma Günü’nde vatandaşlarımızı sigara içmemeye ve ömür boyu içmemek üzere sigarayı terk etmeye davet ediyoruz. Bu konuda yardım almak için herkesi sağlık kurum ve kuruluşlarımıza bekliyoruz. Ayrıca Sağlık Bakanlığının Sigara Bırakma Hattı olarak bilinen 171 numaralı telefonundan da yardım alınabilmektedir.

Hep birlikte havamızı koruyalım, geleceğimize sahip çıkalım.

Uzm. Dr. Serhat KORKMAZ

İl Sağlık Müdürü

Editör: Haber Merkezi